Prečo konzumovať morušu a aké sú jej účinky?

Prečo konzumovať morušu a aké sú jej účinky?
  • 02.07.2021
  • Michaela Kožáková

Čiernu morušu pozná snáď každý. Menší strom pestovaný pre pekné listy a veľké jedlé plody s kyslo-sladkou chuťou, ktorým neodolajú veľkí ani malí, je súčasťou mnohých záhrad. Kde sa táto zdravá pochúťka vzala? Čierna moruša pochádza z východnej Ázie, konkrétne z Afganistanu a Iránu. V Európe sa rozšíril morušovník v stredoveku vďaka cisárovi Karolovi Veľkému, ktorý nariadil jeho pestovanie na cisárskych farmách. Moruše sa tiež hojne vysádzali okolo ciest a vo viniciach. Biela moruša zase pochádza z Číny. Oba druhy stromov boli privezené spolu s priadkou morušovou a ich listy pôvodne slúžili ako potrava pre larvy. Morušovník je nenáročný strom, ktorý vďaka svojej húževnatosti znesie i nižšie teploty. Je tiež známy svojou dlhovekosťou a schopnosťou prinášať plody niekoľko desiatok rokov. Ak ešte na záhrade žiadny nemáte, mali by ste si ho zaobstarať. Aké sú účinky tohto zázračného stromu?

Plody moruše

Zdroj: shutterstock

Tráviaci systém a moruša

Rovnako ako aj ďalšie druhy ovocia a zeleniny, aj moruša obsahuje veľa vlákniny. Vláknina pomáha zlepšovať trávenie tým, že urýchľuje pohyb potravy tráviacim traktom. Znižuje tak výskyt zápchy, nadúvania a kŕčov. Okrem toho vláknina tiež napomáha regulácii hladiny cholesterolu a prispieva k posilneniu zdravia srdca.

Zlepšuje krvný obeh

Vysoký obsah železa v morušiach môže významne zvýšiť produkciu červených krviniek, čo pomáha telu distribuovať kyslík do dôležitých tkanív a orgánov, a tým prispieva k zlepšeniu metabolizmu a optimalizácií funkčnosti týchto systémov. Plody moruše tiež obsahujú resveratrol, ktorý znižuje tvorbu krvných zrazenín tým, že uvoľňuje krvné cievy a následne zabraňuje výskytu infarktu či mŕtvice. Tento silný prírodný antioxidant priamo ovplyvňuje fungovanie určitých mechanizmov v krvných cievach, čo ich robí menej náchylnými k akémukoľvek poškodeniu spôsobenému angiotenzínom spôsobujúcim zúženie krvných ciev. Resveratrol dokonca priaznivo pôsobí i na imunitu a plodnosť.

morušový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Posilnenie zraku morušou

Vedeli ste, že pohár morušovej šťavy denne, vám môže pomôcť zlepšiť videnie? Plody moruše sa vyznačujú tiež vysokým obsahom vitamínu A, ktorý je vhodný na posilnenie zraku a zmiernenie namáhania očí. Chráni tiež oči pred voľnými radikálmi, ktoré sú zvyčajne príčinou straty zraku a degenerácie sietnice.

Pokožka a vlasy

Nielen plody, ale i listy moruše sú prospešné pre naše zdravie. Možno ich použiť na ošetrenie extrémne suchej pokožky tak, že ich niekoľko dní necháte lúhovať v kokosovom alebo olivovom oleji, a potom ich jednoducho aplikujete na očistenú pleť a necháte pôsobiť niekoľko minút. Tento obklad opakujte najmenej dvakrát týždenne, aby ste dosiahli čo najlepšie účinky.

Je známe, že moruša tiež nepomáha pri produkcií melanínu vo vlasoch. Je zvlášť prospešná pre ľudí, ktorí trpia predčasným šedivením vlasov. Pravidelnou konzumáciou morušovej šťavy, doprajete vašim vlasom zdravý lesk a podporíte ich rast. Šťavu si môžete dokonca i na vlasy priamo naniesť.

Moruše, rovnako ako všetko ostatné bobuľové ovocie, sú bohaté na antioxidanty, ktoré sú známe ako účinné látky proti starnutiu prispievajúce k žiariacej a mladistvej pokožke.

Moruša

Zdroj: shutterstock

Moruše napomáhajú k udržaniu normálnej hladiny krvného cukru. Ich konzumácia podporuje duševné zdravie a kvalitu spánku. Sú veľkým pomocníkom pri cukrovke − obsahujú moranolín, ktorý spomaľuje vstrebávanie sacharidov. Od vekov sa kôra z moruše používa pri liečbe ochorení žalúdka, čriev, otravách jedlom, alkoholom, hubami. Prášok z kôry stromu moruše je pridávaný do mastí a krémov pre rýchlejšie hojenie rán. Vitamín C, ktorý je hojne zastúpený v plodoch moruše, je skvelou zbraňou proti akejkoľvek infekcii a cudzím patogénom. Moruša má dezinfekčné a protizápalové účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty.

Ako môžeme morušu konzumovať:

  • čerstvé alebo sušené plody,
  • šťava,
  • zavárané plody,
  • džem, marmeláda,
  • čaj z listov,
  • morušové víno,
  • tinktúra z púčikov.

Zaujme ťa: Najlepšie bylinky na vlasy: Ktoré pomôžu pri ich padaní či zlej kvalite?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní