Rakytník rešetliakový: Spoznajte jeho účinky aj možnosti spracovania plodov!

Rakytník rešetliakový: Spoznajte jeho účinky aj možnosti spracovania plodov!

Rakytník rešetliakový, latinsky Hippophae rhamnoides, predstavuje opadavý ker či menší strom z čeľade hlošinovité. Dnes sa táto drevina prirodzene vyskytuje naprieč celou Európu a Áziou, a to vrátane oblasti Škandinávie, Álp, Apenín a Karpát, západnej Európy, Malej Ázie, centrálnej časti Ázie či Himalájí. Rakytník je pritom ľudstvu známy niekoľko tisíc rokov, už od pradávna bol súčasťou tradičnej čínskej, tibetskej, indickej, ruskej aj západoeurópskej medicíny.

Na liečebné účely sa využívajú primárne drobné oranžové, niekedy sýtožlté alebo až červenkasté, kôstkovice, ktoré majú elipsovitý až vajcovitý tvar. Sú charakteristické olejovitou dužinou a keďže sú kyslé, mastnejšie až zvieravé, nehodia sa úplne na priamu konzumáciu. Dajú sa však spracovať rôznorodými spôsobmi, napríklad vo forme čajov, likérov, džemov a podobne. Pestovať si doma rakytník pre vlastnú úrodu plodov pritom nie je nič náročné. Táto drevina je nenáročná, na záhrade jej však pripravte slnečné stanovište a dostatok miesta.

Potrebné je okrem toho myslieť na to, že ak sa rozhodnete pestovať rakytník, s jedným kríkom to celkom nepôjde. Ide totiž o dvojdomú drevinu, čo znamená, že rozoznávame samčie a samičie rastliny. Aby ste sa mohli tešiť zo zdravých plodov, obe vo svojej záhrade potrebujete. Na jednu samčiu rastlinu pritom môže byť až niekoľko samičích. Dnes sa však dajú zohnať aj samoopelivé odrody. Prečo si však pestovať rakytník vo svojej záhrade? V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú jeho účinky alebo aj na to, ako využiť jeho plody, ak sa práve tešíte z bohatej úrody. 

Odporúčame: Už ste skúsili fialové zemiaky? Zistite o nich všetko dôležité!

účinky rakytníka

Zdroj: Shutterstock®

Aké má rakytník účinky?

Plody rakytníka nám majú skutočne čo ponúknuť. Sú nabité viacerými základnými živinami, vitamínmi aj minerálnymi látkami. Nájdeme v nich napríklad vlákninu, ale aj bielkoviny. Rakytníky, respektíve ich plody, sa však môžu pýšiť najmä obrovským množstvom vitamínu C. Už v malom množstve plodov nachádzame niekoľkonásobne vyššie dávky tejto látky, ako je odporúčaná denná dávka. V stogramovej porcii plodov je približne 400 mg vitamínu C. Okrem toho je rakytník zdrojom vitamínov A aj K, viacerých vitamínov skupiny B (napríklad tiamínu a riboflavínu), mangánu, draslíka, fosforu, železa či horčíka. Plody ďalej obsahujú flavonoidy, triesloviny, éterické oleje, organické kyseliny a mnoho ďalších účinných látok.

Vďaka svojmu zloženiu sú rakytníku a jeho plodom pripisované nasledujúce účinky:

  • silná podpora imunitného systému (vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ale aj ďalších účinných látok),
  • zvýšenie odolnosti voči infekciám aj stresu,
  • ochrana buniek pred voľnými radikálmi (vďaka obsahu látok s antioxidačným pôsobením),
  • protirakovinové účinky (rovnako vďaka antioxidantom),
  • priaznivý vplyv na tráviaci systém,
  • podpora vylučovania tráviacich enzýmov, 
  • prevencia a podpora liečby žalúdočných vredov,
  • protizápalové účinky,
  • podpora regenerácie a zdravia kože i hojenia rán,
  • priaznivý vplyv na priechodnosť ciev (znižovanie hladiny LDL cholesterolu).
zber rakytníka

Zdroj: Shutterstock®

Zber rakytníka závisí od odrody

Rakytníky možno do záhrady vysádzať najmä na jar a počas jesene, pokojne však počas celého roka s výnimkou zimy a vrcholu leta. Sadenice možno zohnať na internete aj v záhradkárstvach. Pri výsadbe nezabúdajte na to, že samičie rastliny rodia, samčie zase opeľujú, pokiaľ teda nejde o samoopelivú odrodu. Ak si už vlastné rakytníky na záhrade pestujete, možno sa práve teraz tešíte z úrody. Rôzne odrody sa spravidla zbierajú v inom období. Niektoré skoré odrody dozrievajú už v auguste, dokonca koncom júla, iné neskoršie až v septembri či októbri. Spravidla vydržia až do zimy. Niektorí pestovatelia dokonca odporúčajú počkať so zberom na prvé mrazy, podobne ako pri zbere šípok. 

Dozreté kôstkovice možno zberať rôznymi spôsobmi. V prvom rade je možné priamo odstrihovať jednotlivé vetvičky a z nich oberať drobné plody, čím sa však ukrátime o časť budúcoročnej úrody. Druhou možnosťou je oberanie plodov priamo z vetvičiek. Nezabúdajte na rukavice, keďže na rastline sú prítomné pichliače. Niektorí pestovatelia odporúčajú ešte jednu techniku. Pod krík je možné umiestniť plachtu a následne plody striasť priamo z rastliny. Plody však na rastline často veľmi silno držia.

Spracovanie plodov rakytníka

Ako sme spomenuli vyššie, rakytník je možné využiť rôznymi spôsobmi. Ak z neho nechcete momentálne nič pripravovať, jeho dlhodobejšie uskladnenie umožní sušenie alebo mrazenie. Plody rakytníka je možné vysušiť v sušičke, prípadne rozprestreté na plechu v pootvorenej rúre pri stálej teplote 80 °C. Dostatočne vysušený rakytník je vláčny a má prirodzenú farbu a vôňu. Nenechajte ho zhnednúť, inak ho presušíte. Po vysušení je možné plody mierne podrviť či pomlieť a uskladniť v dobre uzatvárateľných tmavých nádobách na suchom mieste. Sušený rakytník je skvelý na prípravu lahodného čaju. 

Pre dlhodobé uskladňovanie je možné rakytník aj zmraziť. Plody môžete do mrazničky umiestniť vo vrecúškach na to určených. Zmrazené rakytníkové plody si uchovávajú veľké množstvo svojich cenných látok. Niektorí pestovatelia dokonca odporúčajú zmrazovať celé odstrihnuté halúzky s plodmi, ktoré sa po zmrazení následne ľahšie oberajú. Obraté plody je potom možné ďalej skladovať v mrazničke. Plody rakytníka však nemusíte len sušiť a mraziť, dajú sa spracovať rôznorodými spôsobmi. Nižšie nájdete hneď niekoľko inšpirácií, ako na to. 

Odporúčame: Konzumujete fenikel? Spoznajte jeho účinky a pridajte ho do stravy!

rakytníkový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Recept na rakytníkový sirup

Rakytníkový sirup je skvelý na posilnenie imunitného systému a zvýšenie obranyschopnosti počas chrípkových období. Zo sirupu môžete pripraviť chutnú limonádu, na ktorej si pochutnajú aj deti. Pri nádche alebo ochoreniach dýchacích ciest zase môžete sirupom dochutiť teplý čaj. 

Ingrediencie:

  • 1 l vylisovanej šťavy z plodov rakytníka
  • 1 kg cukru
  • 1 ČL kyseliny citrónovej

Postup: Z plodov vylisujeme pomocou odšťavovača dostatok čerstvej šťavy. Tú jemne zahrejeme, nesmie však vrieť (teplota by mala byť okolo 65 °C až 75 °C)! Následne pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Keď sa všetok cukor rozpustí, sirupom naplníme pripravené umyté sklenené fľašky a uskladníme v chlade a tme.

TIP: Ak doma nemáte odšťavovač, môžete sirup pripraviť i trochu inak. Plody rozmixujte ponorným mixérom a následne ich prepasírujte cez čisté plátno alebo látku. Získanú šťavu zmiešajte v pomere 1:1 s cukrom a zahrejte, kým sa cukor nerozpustí. Potom rovnako sirupom naplňte fľaše a vhodne uskladnite. 

rakytníkový džem

Zdroj: Shutterstock®

Recept na rakytníkový džem

Ak obľubujete domáce džemy, rakytníkový vám doma nesmie chýbať, či už si ho natriete na vianočku alebo čerstvý chlieb s maslom, palacinky, alebo ho použijete do chutného perníka. Čo budete naň potrebovať a ako na jeho prípravu?

Ingrediencie:

  • 1 kg plodov rakytníka
  • 750 g cukru
  • 2 ČL kyseliny citrónovej
  • 100 g želírovacieho prostriedku
  • voda

Postup: Ako prvé si plody umyjeme a nasypeme ich do dostatočne veľkého hrnca. Pridáme k nim trošku vody a povaríme ich do zmäknutia. Následne začneme postupne primiešavať cukor, ako aj želírovací prostriedok a kyselinu citrónovú. Všetko premiešame a pomaly varíme, aby sa ingrediencie prepojili a džem postupne zhustol. Keď má rôsolovitú konzistenciu, naplníme ním pripravené zaváracie poháre. Dôkladne ich uzatvoríme a otočíme hore dnom. Takto ich necháme úplne vychladnúť a nakoniec ich uskladníme na chladnom mieste. 

Recept na rakytníkový čaj

Rakytníkový čaj pripravíme z 1 ČL sušeného rakytníka na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10 až 15 minút a následne scedíme. Mierne ochladnutý nápoj môžeme dochutiť medom a čerstvou citrónovou šťavou. Rakytníkový čaj je možné podávať pri vyššie spomenutých zdravotných ťažkostiach, napríklad aj pri virózach na podporu imunity, pri tráviacich problémoch, ako aj pri psychickom napätí. 

Odporúčame: Ako uvariť pohánku? Takto z nej chutné pokrmy pripravíte za pár minút

rakytníkový olej

Zdroj: Shutterstock®

Jedinečný rakytníkový olej

Kvalitný rakytníkový olej je možné v prvom rade zohnať na internete, v predajniach so zdravými potravinami i v niektorých lekárňach. Pripravuje sa lisovaním za studena, vďaka čomu si uchováva všetky biologicky aktívne látky a má preto i blahodarný vplyv na ľudské zdravie. Priaznivo pôsobí na cievny systém, obranyschopnosť, pokožku i vlasy. Je určený na vnútorné i vonkajšie použitie. Pri jeho zakúpení vždy sledujte odporúčané možnosti dávkovania, ktoré sú uvedené na etikete či obale. Podobného pomocníka z rakytníkových plodov si však môžete pripraviť aj v pohodlí domova, a to naložením výliskov plodov do rastlinného oleja.

Ingrediencie: 

  • pevné zvyšky plodov rakytníka (šupky, zrniečka) po ich odšťavení
  • rastlinný olej – napríklad olivový

Postup: Výlisky rakytníka necháme rozložené na plechu v tenkej vrstve vysušiť. Vysušenú hmotu nahrubo rozmixujeme a naplníme ňou zaváraninový pohár asi do 2/3. Následne zvyšky plodov úplne zalejeme olivovým olejom a dobre uzavrieme. Necháme asi mesiac stáť na svetle a teple, denne pretrepávame. Nakoniec olej scedíme a uskladníme v chlade a tme. Rakytníkový olej je možné užívať po malých lyžičkách (3x denne 1 ČL) na podporu zdravia, tiež je skvelý na ošetrenie boľavých kĺbov, kŕčových žíl či kožných rán. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní