Chceš mať pevné brucho a spáliť tuky? V túto hodinu určite necvič!

Chceš mať pevné brucho a spáliť tuky? V túto hodinu určite necvič!
  • 04.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Cvičenie, aj keď sa nám mnohokrát do neho nechce, má mnoho výhod. Pozitívne vplýva nielen na naše fyzické zdravie, ale jeho účinky sú viditeľné aj na psychickom zdraví.

Podľa americkej štúdie, publikovanej vo Frontiers in Physiology, ženy i muži by si mali zvoliť konkrétnu časť dňa na cvičenie, aby dosiahli lepšie výsledky. Kedy sa vám cvičí lepšie? Ráno či k večeru?

Odporúčame: Nie sú len krásne... Ktorej celebrite tipujete nadpriemerné IQ?

ako cvičiť správne

Zdroj: Shutterstock®

Jedna skupina cvičila ráno, druhá večer

Americkej štúdie sa zúčastnilo 30 športovo aktívnych mužov a 26 žien vo veku 25 až 55 rokov. Odborníci ich pozorovali 12 týždňov. Sledovali na nich efekt najrôznejších cvičebných plánov vrátane strečingu, šprintu, silových a vytrvalostných pohybových aktivít.

Jedna skupina cvičila pred 8.30 h. Druhá skupina mala rovnaké cvičenia podvečer medzi 18.00 h a 20.00 h. Všetci účastníci zároveň dodržiavali pestrý, špeciálne upravený jedálniček, informuje BBC. Odborníci sa nezameriavali len na spaľovanie tukov, ale tiež na krvný tlak, flexibilitu a silu o oboch pohlaví.

Neprehliadni: Balkónový nábytok: Na čo myslieť pri výbere?

ranné cvičenie

Zdroj: Shutterstock®

Výsledky štúdie

Výsledkom 12-týždňového cvičenia bolo, že u všetkých dobrovoľníkov sa zlepšili všetky merané parametre, bez ohľadu na to, kedy cvičili.

Rozdiely v hormónoch, biologických hodinách a cykloch spánku a bdenia však môžu pri cvičení mužov a žien zohrávať svoju úlohu. Zo štúdie totiž vyplynulo, že pre ženy je vhodnejšie cvičiť ráno. Práve ráno totiž spália viac telesného tuku. V prípade mužov je vhodnejšie cvičiť večer.

Pozri aj: Chceš obmedziť kávu a vyskúšať niečo nové? Siahni po zdravej náhrade

večerné cvičenie

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčania pre mužov

Z výsledkov tiež vyplynulo, že mužské telo nevníma čas tréningu tak citlivo. Večerné športovanie je však vhodnejšie pre mužov, ktorí sa zameriavajú na správnu funkciu kardiovaskulárneho systému, prevenciu infarktu, mŕtvice, cukrovky 2. typu a stabilizáciu svojej nálady.

Odporúčania pre ženy

Ženy, ktoré chcú zhodiť v oblasti brucha a zamerať sa tiež na zníženie krvného tlaku, by mali cvičiť ráno.

Večerné cvičenie je pre vás vhodné len v prípade, že chcete posilniť hornú časť tela a zlepšiť si náladu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní