7 dôvodov, prečo sa vyhnúť hluku a pozvať do vášho života ticho

7 dôvodov, prečo sa vyhnúť hluku a pozvať do vášho života ticho
  • 27.08.2022
  • Zuzana Andrášová

Žijeme nielen uponáhľaný život, ale aj život, v ktorom nás obklopuje hluk a absentuje ticho. Zapnuté rádio či televízia nás sprevádza nielen ráno, ale aj po príchode z práce, či večer pred spaním.

Hluk je súčasťou nášho života nielen v meste, ale aj na dedine. Niektorí sa sťahujú na vidiek, pretože sú presvedčení, že tam nájdu ticho. Žiaľ, nie je to tak. Zvuky kráv, prasiat či kohútov už utíchajú a niekde už úplne utíchli. Vystriedal ich však zvuk kosačiek, krovinorezov či píl na drevo. Bežným letným zvukom do neskorých nočných hodín je aj zvuk cirkuláru, keďže mnohí kúria drevom. A vplyvom aktuálneho zdražovania plynu je príprava dreva ešte intenzívnejšia.

Ticho však lieči. A nie je to len všeobecná fráza, ale platný fakt.

Odporúčame: Je fľaša vody vaša najlepšia kamarátka? Pozor na aquaholizmus

Unavená hlava, unavené telo

Okolité zvuky – nedobrovoľné od susedov i tie dobrovoľné, ktoré si vytvárame sami, aktivizujú náš mozog. Ak je však niečím stále aktivovaný, musí to chtiac-nechtiac spracovávať. Aktiváciou sa však mozog unavuje a tým sa oberáme o priestor na riešenie skutočných problémov. Unavená hlava je totiž príčinou unaveného tela.

Český portál Novinky preto upozorňuje, že vaše vyčerpanie alebo iné ťažkosti môže spôsobovať permanentná záplava zvukov, ktoré stíchnu len na pár hodín počas noci.

Dovolenka v tichu

Dovolenka je práve časom, kedy je vhodné začať zapracovávať viac ticha do nášho života.

Hluk môžete obmedziť tým, že znížite frekvenciu používania mobilného telefónu. Ak chcete fotografie z dovolenky, urobte ich fotoaparátom. Zároveň nebudete mať túžbu hneď ich s niekým zdieľať. K tichu sa dostanete aj prostredníctvom hotelovej izby bez telefónu.

Ticho nájdete najmä v prírode, v lese i mimo turisticky frekventovaných chodníkov.

Neprehliadni: Testosterón – čo by o ňom mali vedieť muži aj ženy?!

Ticho, ako súčasť každodenného života

Ticho má svoje miesto v našom každodennom živote. Menej hluku prospieva každému, pretože má mnoho výhod. Portál Whisper Room poukazuje na týchto sedem:

  1. Ticho pomáha sústrediť sa – dajte si pozor na okolité zvuky, pretože schopnosť sústrediť sa sa začína strácať už pri zvuku 80 decibelov.
  2. Ticho je dôležitou súčasťou kreativity -  brainstorming ponúka určitý súbor výhod, ale mnohé kreatívne produkty a diela vznikajú práve vtedy, keď sa uzavriete pred vonkajším svetom a v tichu tvoríte.
  3. Uvedomenie si niečoho prebieha v tichu – ak je vaša pozornosť niečím stále odvádzaná, pravdepodobne nikdy nezistíte, čo by mohlo zlepšiť váš život. Ak si však uvedomíte zmeny, ktoré by ste chceli vo svojom živote dosiahnuť, budete môcť zlepšiť vzorce svojho správania v každodennom živote.
  4. Ticho poskytuje pocit pokoja – Americký inštitút stresu uvádza, že približne 77 percent Američanov vykazuje v každodennom živote nejaké fyzické príznaky stresu. Určitý čas v tichu počas každého dňa vám umožní zrelaxovať a znížiť úroveň stresu.
  5. Hluk sa spája s nižšou úrovňou stresu – z výskumov vyplýva, že čím väčšiemu hluku je dieťa vystavené, tým má v škole horší výkon, pretože má problém koncentrovať sa. Časté používanie tabletov, mobilných telefónov a videohier v 21. storočí zvýšilo úroveň sluchového postihnutia, a to následne ovplyvňuje schopnosť učiť sa a správne sa rozvíjať.
  6. Produktivita a ticho – ak málo spíte a snažíte sa splniť čo najviac úloh v čo najkratšom čase, prichádzate o výhody ticha. Ak si doprajete čas na snívanie, môže to desaťnásobné zvýšiť vašu produktivitu.
  7. Ticho dodáva trpezlivosť – ak sa naučíte užívať si ticho, vo vašom živote sa bude rozvíjať pokoj a mier. Pri pravidelnom cvičení narastie aj vaša tolerancia na netrpezlivosť. Keď sa naučíte vychutnávať si chvíle ticha, budete mať viac trpezlivosti pri každodenných ťažkostiach, ako sú napríklad dopravné zápchy či dlhé rady v obchode.

Pozri aj: Hádate sa s partnerom? Týmto trom vetám sa určite vyhnite


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní