Zázračný kel – prečo by nemal chýbať vo vašom jedálničku a aké sú najlepšie recepty?

Zázračný kel – prečo by nemal chýbať vo vašom jedálničku a aké sú najlepšie recepty?

Máte férový postoj k tejto zdravej zelenine? Najmä staršia generácia si možno pamätá na časy školských jedální, keď bol práve kel spätý s nie úplne chutnými či vizuálne príťažlivými jedlami. Pritom môže chutiť minimálne rovnako dobre ako iné druhy zeleniny, pokiaľ ho pripravíte vhodným spôsobom. Ružičkový kel sa tak postupne stáva súčasťou modernej gastronómie. Aj najlepšie reštaurácie ho často zaraďujú do svojich jedál. A ak máte chuť na lahodný recept z kelu, máme pre vás dobrú správu – môžete si ho rýchlo a jednoducho pripraviť aj u vás doma.

Guľa plná vitamínov

Kel je naozaj zaujímavý úkaz. Vizuálne síce nezaujme tak, ako napríklad exotické plody, no dokazuje, že prvé zdanie môže klamať. Je to totiž doslova guľa plná vitamínov – obsahuje všetky vitamíny zo skupiny B (okrem B12), vitamín C, E či vlákninu. Vďaka tomu je prospešný aj pre trávenie a pomáha pri detoxikácii tela. Preto je mnohokrát okrem iného súčasťou rôznych očistných kúr či diét.

Zapekaný, plnený, ...

Kel je v gastronómii veľmi prispôsobivý, môžete ho pripraviť na viacero spôsobov, pričom každý z nich je vo svojej podstate jedinečný a chutný. Medzi najvyhľadávanejšie a najlepšie recepty z ružičkového kelu patrí zapekaný kel s hovädzím mäsom, paradajkami a syrom. Práve kel je v tomto recepte ingredienciou, ktorá dodáva neopakovateľnú chuť.

Pripraviť si môžete napríklad aj recept na plnený ružičkový kel, pričom do plnky môžete dať čokoľvek, čo vám napadne, podľa vašich chuti či možností. Ďalej si môžete pripraviť obľúbené závitky z kelových listov s mletým mäsom alebo kelový prívarok. A áno, aj dusený kel s mäsom a zeleninou, aký si možno pamätáte zo školy, sa dá v dnešnej modernej gastronómii urobiť úplne inak, teda nápadito a chutne.

Kelová polievka na zahriatie i pre zdravie

Zvlášť v zime oceníme význam teplých a sýtych polievok. Výdatná zeleninová polievka býva často zdrojom vitamínov, ktoré naše telo potrebuje. Je len na vás, či si zvolíte klasiku, alebo skúsite niečo nové. Spomínaný ružičkový kel môžete napríklad rozmixovať do formy krémovej polievky, do ktorej pridáte aj ďalšiu zeleninu či koreniny. Obľube sa teší tiež recept na výbornú kelovú polievku s párkom a zemiakmi, nad ktorou neohrnú nosom ani deti.

Čo sa týka ďalších zdraviu prospešných zeleninových polievok, odporúčame recepty na špargľovú polievku, zelerovú polievku, polievku z cukety, brokolice alebo červenej repy. V posledných rokoch viac „letia” recepty na krémové polievky. Pri správnom recepte a postupe nie je potrebné takýto krém zahusťovať, peknú konzistenciu bude mať práve vďaka použitej zelenine.

Odporúčame: Lososová nátierka: Čistá chuť lososa v jednoduchej pomazánke


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní