Štýlová svadobná torta alebo candy bar? Čomu by si dala prednosť?

Štýlová svadobná torta alebo candy bar? Čomu by si dala prednosť?

Dokonalá svadobná torta a svadobné cukrovinky sú nenahraditeľnou ozdobou svadobného dňa. Trendom v cukrárenskom priemysle už dlhodobo vládne rôznorodosť, vďaka čomu si svoju vytúženú svadobnú tortu či sladké maškrty zvládne vybrať každý.

História svadobných tort a koláčov siaha do ďalekej histórie. Rovnako, ako za čias Rímskej ríše, aj dnes nesie svadobná torta v sebe istú symboliku. Jej spoločné krájanie novomanželmi predstavuje ich vstup do spoločného života a následné vzájomné kŕmenie sa je romantickým symbolom ich spoločného záväzku.

Samotné obslúženie svadobných hostí tortou a svadobnými koláčmi je zas od nepamäti považované za symbol plodnosti a hojnosti. Svadobná torta ani svadobné sladkosti by preto na oslave vášho veľkého dňa chýbať nemali.

Pozri aj: Koľko koláčov potrebujete na svadbu: Prepočítajte a pridajte

estetické svadobné torty

Zdroj: pinterest.com

Trendy v svadobných tortách myslia na každého

Okrem toho, že svadobné torty predstavujú časť svadobných rituálov, tvoria aj súčasť svadobnej výzdoby. Ich výber je rovnako dôležitý ako výber výzdoby.

Kým v minulosti sa kládol dôraz najmä na chuť svadobnej torty, dnes sa čoraz viac do popredia dostáva jej estetickosť. Zladiť lahodnú chuť a netradičné požiadavky na výzor je umenie, ktoré v rukách šikovných cukrárov spraví zo svadobnej torty hotové umelecké dielo.

Trendy v svadobných tortách sa neustále vyvíjajú, no možno povedať, že myslia naozaj na rôznorodosť a snažia sa vyhovieť pestrému vkusu ľudí.

kvetinové svadobné torty

Zdroj: pinterest.com

Fantázii sa medze nekladú

Obľúbené torty rokov minulých ozdobené figúrkami novomanželov postupne striedajú elegantné torty zdobené cukrovými alebo živými kvetmi.

Taktiež aj farebnosť svadobnej torty je čisto len na vkuse novomanželov. Kým v minulosti, obdobne ako aj pri svadobných šatách, bola hlavnou farbou svadobnej torty biela, prípadne jemné pastelové farby, dnes nie je ničím výnimočným aj extravagantná čierna svadobná torta.

Či už sa rozhodnete pre svadobnú tortu potiahnutú farebným, ale pokojne aj čiernym fondánom, tmavou čokoládou, alebo jemnú bielu klasiku, ani jedno nebude krok vedľa. Práve tmavé a biele torty sú v zahraničí považované za vrchol luxusu a dodajú svadbe nádych noblesy.

Farebnú extravaganciu možno dosiahnuť nielen farbou dekorácií svadobnej torty, ale taktiež aj farbou samotného cesta. Ste odvážne? Zabudnite na tradičné žlté či hnedé cesto. Hitom v zahraničí je torta Red Velvet, ktorá sa okrem netradičnej červenej farby cesta pýši aj jedinečnou chuťou.

poschodové svadobné torty

Zdroj: pinterest.com

Majestátne poschodové torty aj malé tortičky

Majestátne poschodové torty, v podobe akej ich poznáme dnes, prvýkrát predstavili v 17. storočí francúzski cukrári. Pri tvorbe sa inšpirovali zvykom zo stredovekého Anglicka, kde svadobčania zvykli z koláčov stavať kopu, cez ktorú sa následne novomanželia museli snažiť pobozkať.

Poschodové torty sa ihneď stali populárnymi a postupne sa rozšírili do celého sveta. Prvé miesta v obľúbenosti im v rôznej podobe patria dodnes. Vyhľadávané sú najmä na svadbách s väčším počtom hostí, keďže vďaka ich veľkosti sa bez problémov dostane kúsok torty každému. A, samozrejme, ostane tak priestor aj na dodržanie ďalšieho zvyku spájajúceho sa s konzumáciu svadobnej torty – odloženie kúsku z vrchného poschodia do mrazničky, aby ho manželia mohli následne zjesť na prvé výročie svadby.

Na menších svadbách poschodové torty postupne vytláčajú menšie tortičky. Dôvodom je najmä ich praktickosť. Tieto tortičky je možné uložiť na stojan a vytvoriť z nich netradičnú poschodovú tortu, ktorú následne netreba zložito krájať.

Ak patríte medzi nevesty, ktoré rady experimentujú a neboja sa vystúpiť z davu, obdobne ako z malých tortičiek, poschodovú tortu môžete zložiť aj z obľúbených cupcakeov či iných malých koláčikov. Navyše, na rozdiel od veľkej svadobnej torty, v prípade neskonzumovania počas svadobnej hostiny ich ľahko pribalíte hosťom ako výslužku.

nahé svadobné torty

Zdroj: pinterest.com

Nahá krása

V posledných rokoch omnoho viac ako torty pokryté nánosom fondánu letia tzv. nahé torty. Torta jemne posypaná cukrom, zdobená živými kvetmi alebo ovocím pôsobí nežne a romanticky. Ide o ideálny doplnok pre svadbu vo vintage alebo boho štýle. Nahá krása pohladí srdce každej jemnej nevesty, ktorá sa chce vo svoj veľký deň cítiť ako víla. Aj nejeden profesionálny svadobný fotograf by sa s chuťou vybláznil pri fotení takejto sladkej krásy.

Rozhodne sa nemusíte báť toho, že torta bude pôsobiť menej luxusným dojmom. Skôr naopak. Fondánom možno na torte ľahko zamaskovať prípadné malé nedokonalosti, no vytvorenie dokonalej nahej krásky je skutočné umenie.

svadobné torty

Zdroj: pinterest.com

Spojenie netradičných chutí

V rámci príchutí svadobných tort už dlhé roky panuje klasika v podobe čokoládovej, tvarohovej alebo vanilkovej náplne. Hlavným dôvodom pre výber tradičných príchutí je snaha vybrať príchuť, ktorá bude vyhovovať čo najviac svadobčanom či nebude obsahovať prísady, ktoré sú častými alergénmi. Napriek určitej konzervatívnosti Slovákov aj u nás postupne dostávajú priestor i netradičnejšie kombinácie, ktoré v zahraničí nie sú dávno ničím výnimočným.

Náplň svadobnej torty si môžete pokojne vybrať aj z príchutí ako sú jahody s mascarpone, vanilka v kombinácii s rôznym ovocím či dokonca aj citrónová torta na štýl, aký si pre svoj veľký deň vybral najsledovanejší pár roku 2018 – Meghan Markle a princ Harry.

Ak vás láka netradičná príchuť, no bojíte sa, že netradičnou príchuťou svadobnej torty nevyhoviete svadobčanom, zvoľte pre každé poschodie inú náplň. Ide o kompromis, vďaka ktorému môžete mať klasickú aj netradičnú príchuť svadobnej torty.

Zaujme ťa: Frézia vo svadobnej výzdobe: Čím si ťa tieto kvety získajú?

candy bar

Zdroj: pinterest.com

Candy bar pre malých aj veľkých maškrtníkov

Hoci v minulosti boli neodmysliteľnou súčasťou slovenskej svadobnej hostiny tradičné svadobné cukrovinky, aj u nás sa postupne čoraz viac začína udomácňovať zahraničný trend v podobe candy baru.

Základný rozdiel medzi candy barom a tradičnými slovenskými svadobnými cukrovinkami spočíva najmä v spôsobe servírovania. Kým pôvodné svadobné cukrovinky sú servírované priamo na stole, pri ktorom sedia svadobní hostia, pri candy bare ide o servírovanie svadobných cukroviniek spôsobom bufetového stola.

Súčasťou candy baru môžu byť tradičné slovenské koláče, no taktiež ho môžete vyskladať aj z maškŕt ako sú cupcakes, francúzske makrónky, brownies, rôzne ovocné peny a poháre či tiramisu. Zaujímavým doplnkom ku candy baru je aj čokoládová fontána.

Je len na vás, či skombinujete candy bar so svadobnými koláčikmi alebo ho nimi úplne nahradíte. Obľúbená je taktiež kombinácia výslužky v podobe tradičných svadobných koláčov a svadobného občerstvenia len v podobe candy baru.

Prípravu svadobných cukroviniek a torty môžete nechať na profesionálnych cukrárov, ale taktiež ju môžete poňať aj stále u nás obľúbeným spôsobom domáceho svadobného pečenia. Pri svadobnom pečení sa stretnú rôzne generácie žien z rodiny a spoločne pripravujú pre budúcu nevestu sladké maškrty.

Nezabúdajte však, že nevesta by mala byť pri svadobnom pečení skôr len kontrolórom a malým pomocníkom. Jedna známa povera hovorí, že ak sa nevesta bude podieľať na pečení svadobnej torty, zákuskov alebo koláčov, jej deti budú uplakané a ona bude v manželstve trpieť núdzou. Ide síce len o poveru, ale prečo to riskovať.

 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Frederika Kinkorová 28.07.19 13:30

FK
karma
-1.00

svadobnu tortu sme zvoli v style "naked cake" a je plnena parizskou slahackou s jahodami. candy bar musi byt tiez,kedze si odmalicka potrpim na sladkom,verim ze dokonale bude aj jedno aj druhe :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní