Ako obliecť svadobnú mamu na svadbu? Maminky, zbystrite pozornosť!

Ako obliecť svadobnú mamu na svadbu? Maminky, zbystrite pozornosť!

Vydává sa vám dcéra alebo žení syn? Kúpte si na tak veľkú udalosť špeciálny outfit. Slávnostné šaty, kostým alebo blúzka a sukňa by mali spĺňať nepísané spoločenské pravidlá, ale predovšetkým by mali byť pohodlné a zároveň lichotiť vašej postave i veku. Čo si obliecť na svadbu svojich detí?

Máte doma spoločenský odev, ktorý si schovávate pre zvláštne príležitosti ako je ples alebo návšteva divadla? Ak vám to financie dovolia, nechajte ho tentokrát v skrini a na svadbu svojich detí si doprajte nové šaty. Takáto udalosť si totiž zaslúži niečo výnimočné.

Farby a základné pravidlá

Šaty nevesty by mali byť najkrajšie a outfit žiadneho z hostí by ich nemal tromfnúť, to je jasné. Čisto pre nevestu je tiež vyhradená biela farba. Oblečenie v tomto odtieni si teda nezaobstarávajte. Platí to tiež aj pre odtiene bielej (champagne, vanilková, slonovinová a pod.). Pokiaľ si outfit v týchto decentných farbách predsa len chcete zaobstarať, doplňte ho napríklad sakom v kontrastnom odtieni. Na svadbu nepatrí ani čierna, tá je vyhradená pre smútočné udalosti.

Sukňa by mala siahať minimálne tesne pod kolená. Pozor si dajte aj na odhalené ramená. Šaty na ramienka síce sú spoločensky prijateľné, ale počas obradu je vhodné zakryť ich bolerkom, šálom alebo sakom. To isté platí aj o hlbokom výstrihu. Ak svadba prebieha v kostole, výstrih a odhalené ramená si zakryť dokonca musíte.

Prečítaj si: Čo ak je snúbencovi svadba ukradnutá? Takto na neho!

svadobná mama

Zdroj: Shutterstock®

Kde odev zaobstarať?

Iste viete, aké strihy aj farby vám pristanú, ale rozhodne neuškodí zájsť si do špecializovaného salónu a výber skonzultovať s odborníkom, ktorý vám odporučí vhodný outfit. Je potom už na vás, či si vyberiete oblečenie z konfekcie, necháte si ušiť šaty či kostým na mieru alebo siahnete po šatách z požičovne.

Spoločenské šaty, ktoré sedia

Dobre vybrané šaty sa hodia pre akýkoľvek typ postavy a dámam pristanú v každom veku. Vhodný strih nenápadne skryje drobné nedostatky postavy, a naopak zdôrazní ženské krivky. Pri skúšaní preto dôkladne skontrolujte, ako vám šaty sedia v oblasti bruška, bokov, poprsia a podpazušia. Záševky musia držať na mieste a látka by nikde nemala odstávať.

Vyvarujte sa tesne obtiahnutým strihom, ktoré zbytočne zvýraznia každý faldík. Príliš voľné strihy postave tiež moc nelichotia, pretože prekryjú ženské krivky, a pôsobia tak beztvarým dojmom. Väčšine žien pristanú puzdrové šaty, ktoré ľahko obopínajú hrudník a v oblasti bruška a bokov sú naopak trochu voľnejšie.

Na miesto šiat blúzka a sukňa

Necítite sa v jednoliatych šatách z akéhokoľvek dôvodu dobre? Stavte na outfit pozostávajúci z topu a sukne. Pred sukňami úzkeho strihu (nie sú príliš praktické na chodenie po schodoch, tancovanie a pod.), dajte prednosť sukniam púzdrovým alebo áčkovým, ktoré sa postupne rozširujú. Efektne vyzerajú aj sukne prekladané, ktoré skryjú navyše väčšie bruško. Ak vás kilá navyše netrápia, pokojne zvoľte sukňu s vyšším pásom, ktorú doplňte zaujímavým opaskom.

Podľa štýlu sukne vyberajte vrchný top - riaďte sa pravidlom kontrastu, teda k výrazne strihanej sukni decentnú blúzku a naopak. Z materiálov odporúčame šifón, satén alebo polyester. Bavlna v tomto prípade príliš vhodná nie je, nevyzerá tak slávnostne. Pri výbere blúzky alebo košele si tiež dajte pozor na to, aby nepresvitala.

Odporúčame: Akú manikúru zvoliť na svadbu? S našimi tipmi určite nič nepokazíš!

ako sa má obliecť svadobná mama

Zdroj: Shutterstock®

Kostým, ktorý nepôsobí prísne

Elegantné spoločenské nohavice v kombinácii s košeľou prekrytou sakom alebo vestičkou vyzerajú fantasticky, obzvlášť keď ich skombinujete s topánkami na vyššom tenkom podpätku. Ak sa vám tento štýl outfitu zdá príliš manažérsky, vymeňte sako za kardigan dlhšieho strihu – siahajúceho do polovice stehien.

Experimentujte so štýlom topu. Klasická košeľa s golierom je známym evergreenom, bezchybne ale vyzerá aj odviazanejší štýl blúzky s viazankou alebo výrazným náhrdelníkom.

Topánky doladia celkový dojem

Vhodné topánky outfit príjemne doladia. Klasické lodičky sa hodia ako k šatám, tak ku kostýmu. Pokojne si ich obujte len na obrad a zvyšok svadby pochodujte v pohodlnejších balerínkach alebo mokasínach.

Pozor na otvorenú obuv. Ak je svadba ladená do formálnejšieho štýlu, topánky s otvorenou špičkou sa nosiť nehodí. Pri uvoľnených letných svadbách ich ale pokojne navlečte, ale bez siloniek. V tomto prípade nezabudnite na dokonalú pedikúru.

Zvoľte decentné doplnky

Čerešničkou na torte pre outfit mamičky na svadbu sú doplnky. Zvoľte set šperkov z drahých kovov, minerálov i bižutériu, skrátka také doplnky, ktoré sú pre vás typické. Platí heslo menej je viac, jednoduchý perlový náhrdelník často vyzerá oveľa elegantnejšie než príliš výrazný šperk. Oblečenie mamičiek nevesty a ženícha môže tiež doplniť spoločenský klobúk umelecká brošňa a listová kabelka.

O outfite sa nezabudnite poradiť so snúbencami (alebo skôr s nevestou). Určite vám tiež odporučí, do akých farieb oblečenie alebo doplnky ladiť, aby bolo vidieť, že patríte k sebe.

Pozri tiež: História svadobnej kytice a jej význam: Prečo je oknom do duše?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Sofia Košťanská 25.03.20 09:22

SK
karma
-1.00

ďakujem za skvelý tip.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.04.21 20:39

KS
karma
133.00

Pekné puzdrové šaty sú určite pre svadobnú mamu najvhodnejšie :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní