Ako usušiť svadobnú kyticu, aby ti zostala na pamiatku?

Ako usušiť svadobnú kyticu, aby ti zostala na pamiatku?

Rozhodla ste sa, že si necháte svadobnú kyticu na pamiatku? Kvety, ktoré vás sprevádzali k oltáru, však po svojom svadobnom dni nemusíte dávať len do vázy s vodou. Aby ste sa mohli z ich krásy tešiť čo najdlhšie, usušte ich.

Niektoré nevesty nehádžu svoju kyticu počas svojho dňa D medzi vydajachtivé dámy a slečny, pretože si chcú svoju svadobný kyticu nechať na pamiatku. Kvety však v čerstvom stave nevydržia dlho a už po niekoľkých dňoch začnú vädnúť. Ak sa so svojou svadobnou kyticou nechcete rozlúčiť, skúste si ju do ďalších rokov uchovať v sušenej podobe.

Vhodné kvety: Stavte na ruže, chryzantémy či levandule

Sušenie svadobnej kytice je pomerne náročný proces. Ešte, než sa do neho pustíte, mali by ste vedieť, že niektoré kvety pôjdu sušiť veľmi dobre, iné však môžu sušením stratiť pôvodnú farbu a tvar. Všeobecne sa veľmi dobre sušia kvety s nízkym obsahom vody a s okvetnými lístkami, ktoré sú pevne uzavreté. Ide najmä o ruže, chryzantémy, hortenzie, astry, gypsomilka (čiže nevestin závoj), nechtík, šalvia, levanduľa alebo niektoré druhy lúčnych kvetov. Počítajte s tým, že kvety s vyšším obsahom vody, ktorých okvetné plátky sú tuhšie, budú oveľa dlhšie schnúť. Napríklad u takých pivoniek sa stáva, že počas sušenia mnohokrát stratia pôvodnú farbu i tvar.

TIP: Aby sa vám svadobná kytice dobre sušila, jednotlivé kvety by navyše mali mať dlhé a rovné stonky. Až budete mať po svadbe, môžete ešte z kytice dodatočne odstrániť prebytočné listy.

Odporúčame: Prečo nevesta hádže kyticu? Spoznaj históriu tohto zvyku!

sušená svadobná kytica

Zdroj: Shutterstock®

Svadobnú kyticu možno sušiť na niekoľko spôsobov

Pokiaľ chcete vyskúšať tradičný spôsob, usušte svoju svadobnú kyticu pomocou teplého vzduchu. Krásnu sušenú svadobnú kyticu vytvoríte aj ďalšími spôsobmi. Zhrnuli sme pre vás, aké máte možnosti.

V hlavnej úlohe teplý vzduch

Najbežnejšou technikou je sušenie kvetín teplým vzduchom. Kyticu zaveste za stonku kvetmi dole, a to v miestnosti, ktorá je temná, suchá, dobre vetraná a v ktorej prúdi teplý vzduch. Vhodná je tak pre vás garáž, na jar a v lete potom prístrešok alebo stodola. V týchto dobre vetraných priestoroch nechajte visieť svoju svadobnú kyticu aspoň dva až tri týždne. Akonáhle budú kvety na dotyk tvrdé a pri otočení kvety nahor si zachovajú svoj tvar, vaše sušenie bude úspešné.

Počítajte s tým, že rýchlejšie sušenie teplým vzduchom zaistí stálosť farieb, pomalšie sušenie teplým vzduchom je zase zárukou zachovania pôvodného tvaru kvetov. Ak chcete, aby si kvety udržali pôvodnú farbu, miestnosť, v ktorej ich budete sušiť, by mala byť čo najtmavšia. Vyhnite sa naopak sušeniu svadobnej kytice v blízkosti okien a slnečného žiarenia. Vyvarujte sa tiež sušeniu svadobnej kytice vo vlhkých nevetraných priestoroch, v ktorých by kvetiny chytili pleseň.

Tip: Ak máte kyticu objemnejšiu, kvety skúste oddeliť do niekoľkých menších zväzkov, sušenie vám tak pôjde rýchlejšie. Po usušení kvety opäť zviažte do jednej kytice.

Ďalšia možnosť: Sušenie pomocou zmesi glycerínu a vody

V pomere 1: 2 zmiešajte glycerín a vlažnú vodu. Túto zmes nalejte do vázy, a to maximálne do výšky piatich centimetrov. Svadobnú kyticu zbavte na stonkách prebytočných listov, konce stoniek následne jemne rozklepte paličkou. Kyticu potom ponorte do zmesi glycerínu a vody – v tomto roztoku ho ponechajte štrnásť dní. Potom svadobnú kyticu vyberte a jej konce umyte čistou vodou. Na záver kyticu dosušte tradičným spôsobom, a to pomocou teplého vzduchu.

silicagel

Zdroj: Shutterstock®

Vyskúšajte silu silikagélu

Niektoré druhy kvetov možno sušiť aj pomocou silikagélu. Tieto malé guľôčky, ktoré majú za úlohu absorbovať vlhkosť, bežne nájdete napríklad v malom vrecúšku v krabici s novou obuvou. Guličky silikagélu však môžete kúpiť vo väčších baleniach aj v niektorých špecializovaných kamenných či online obchodoch.

Akým spôsobom silikagél pri sušení kvetov využiť? V silikagély nikdy naraz nesušte celú svadobnú kyticu, všetky kvety by mali byť oddelené. Na dno plochej uzatvárateľnej nádoby najprv vsypte približne dvojcentimetrovú vrstvu silikagélu, na ktorú potom položte vybrané kvety. Kvety následne celé zasypte guličkami silikagélu a nádobu veľmi tesne uzavrite vekom. Kvety takto vo vodorovnej polohe ponechajte v silikagély celý jeden týždeň. Potom ich opatrne vyberte a ich krásu zafixujte lakom na vlasy. Veľkou výhodou je, že silikagél zachová kvetom ich pôvodnú sýtu farbu.

Sušenie svadobnej kytice môže byť veda

Mohlo by sa zdať, že sušenie svadobnej kytice môže byť veľká veda. Ak si však na sušenie vyberiete správne druhy kvetov a rozhodnete sa pre tradičný spôsob, rozhodne sa nemáte čoho báť. Takáto sušená svadobná kytica vám následne bude robiť radosť dlhé roky a možno, že sa s ňou časom stihnete pochváliť aj svojim deťom.

Neprehliadni: Trendy svadobné kytice na rok 2020: Aké kvety zvoliť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní