Dilema svadobnej hostiny: Platiť za alkohol na svadbe alebo nie?

Dilema svadobnej hostiny: Platiť za alkohol na svadbe alebo nie?

Keď príde rad na riešenie hostiny z pohľadu financií, nie je to úplne zanedbateľná čiastka, práve naopak. Servírované menu, raut, zákusky, svadobné koláčiky, svadobná torta a predovšetkým pitie. V rámci nealkoholických nápojov nie je čo riešiť, lenže problém nastáva pri otázke tých alkoholických. Zaplatiť hosťom všetko, čo vypijú, alebo sa prikloniť k úspornejšiemu rozhodnutiu? Platiť alebo neplatiť alkohol na svadbe? 

Tvrdý alkohol je na slovenských svadbách pomerne rozšírený, predsa len poldeci domácej slivovice od otecka alebo strýčka nesmie chýbať. Naprieč svetom však platia aj iné zvyklosti. Usporadúvajú sa tiež svadby úplne nealkoholické. Aké sú teda možnosti, ako alkohol na svadbe riešiť?

ÁNO

Viac ako polovica slovenských neviest nemá problém s úhradou alkoholických nápojov, a to vrátane tvrdého alkoholu. Tento fakt môže prispieť k tomu, že svadobčania posilnení niekoľkými panákmi budú v oveľa veselšom rozpoložení. S čím však vzrastá riziko, že sa niektorí opijú viac, než mali v pláne, a väčšia či menšia hanba môže byť na svete. Samozrejme, musíte rátať s vyšším rozpočtom.

Neprehliadni: Prekvapenie pre svadobných hostí: Barmanská show

alkohol na svadbu

Zdroj: Shutterstock®

NIE

Je to len vaša svadba, teda pochopiteľne záleží len na vás dvoch, aké pravidlá si nastavíte. Ak úhradu alkoholu na vašej svadbe zaškrtnete, rozhodne o tom hostí včas informujte. Ideálne je, keď túto informáciu oznámi niekto z personálu daného podniku hneď po usadení. Na túto situáciu ďalej môže upozorniť menu na slávnostnej tabuli alebo ceduľka pri bare s posolstvom.

Vlastný alkohol

V prípade, že sa vaša svadba koná v telocvični alebo niekde mimo gastronomického zariadenia, máte tú výhodu, že si môžete priniesť vlastný alkohol, teda bez toho, aby ste boli nútení platiť korkovné. S akými alkoholickými fľašami teda počítať? Na privítanie je to už tradičný poldecák ovocnej pálenky, najčastejšie slivovice alebo marhuľovice. Prípitok, rozlievané víno v džbánikoch alebo čapované pivo. Ďalej whisky, koňak, tmavý rum z tropických oblastí (Karibik, Maurícius, Stredná Amerika), biele rumy sú vhodnejšie na miešané koktaily, prípadne vodka atď.

Organizujete hostinu v reštaurácii, ale radi by ste si priniesli vlastný alkohol? Neváhajte sa na túto informáciu opýtať prevádzkara, s ktorým celú akciu dohovárate. A to hneď na začiatku, nech predídete nepríjemnej situácii.

alkohol na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Len do určitej výšky

Stále viac slovenských párov ide na platenie alkoholických nápojov stanovením finančného limitu. Akonáhle objednávky hostí na bare prevýšia vami jasne stanovenú čiastku, obsluha oboznámi hostí, že si každý platí sám za seba a je vymaľované. Vy sa vďaka tomuto riešeniu necítite ako strýko držgroš a zároveň máte istotu, že vás z účtu za alkohol neporazí.

Len určitý druh alkoholu

Na svadbách sa v súčasnej dobe možno stretnúť aj s platením nealkoholických nápojov, piva a vína spolu s úhradou dvoch miešaných alkoholických drinkov. Aké zvoliť? Trebárs tie, ktoré máte s vaším drahým najradšej.

Rada na záver: Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam s alkoholom na svadbe, skúste zvoliť alkoholický bar. Rovnako ako „candy bar“ alebo „salty bar“, tak aj bar s alkoholom môže byť skvelou atrakciou. Dokonca aj barmanská show môže byť skvelým prekvapením pre hostí!

Odporúčame: Recepty na letné koktaily: Ktoré sú na svadbu ideálne?

Aktualizovaný článok: 3.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní