Priezvisko po svadbe – musí mať žena priezvisko s -ová? Čo ak ho nechce?!

Priezvisko po svadbe – musí mať žena priezvisko s -ová? Čo ak ho nechce?!

Pustili ste sa do vypisovania žiadosti o sobáš, no zaskočila vás kolónka priezvisko po svadbe? Premýšľali ste vôbec niekedy nad tým, či si ponecháte svoje priezvisko alebo si vezmete manželove? A nad tým, aké priezvisko budú niesť vaši potomkovia?

Nuž, už tu môže byť prvý háčik, pretože nie všetky ženy sú stotožnené s priezviskom svojho budúceho manžela. Dokonca niektoré uvažujú, že síce jeho priezvisko po svadbe príjmu, avšak bez koncovky -ová. Je to vôbec u nás možné?

Keďže vás po svadbe čaká množstvo administratívnych povinností, v otázke priezviska je vhodné mať jasno už vopred. Premyslíte si, aké priezvisko po svadbe prijmete, pretože bude vašou súčasťou už do konca života.

Pozri aj: Svadobná podprsenka pod šaty: Akú si zvoliť?

sobášny list

Zdroj: Shutterstock®

Zmena priezviska po svadbe

Kedysi to všetky ženy mali jednoduché – totižto platilo, že so vstupom do manželstva žena prijíma manželove priezvisko, ktorého nositeľmi budú aj ich deti. No tieto časy sú už dávno preč. Dnes si môže každá žena určiť, aké bude mať priezvisko po svadbe. Dokonca si priezvisko môže zmeniť aj muž!

  • Žena prijme priezvisko manžela – najideálnejšia a najčastejšia voľba. Celá rodina má rovnaké priezvisko, pričom žena prijíma priezvisko manžela s prechýlením -ová.
  • Každý si ponechá svoje priezvisko – ďalšou možnosťou je, že síce budete manželmi, ale každý z vás si ponechá svoje rodné priezvisko. Je však potrebné určiť vopred, aké priezvisko budú mať vaše deti.
  • Žena bude nositeľkou dvoch priezvisk – pomerne často sa stáva, že si ženy ponechávajú obe priezviska. To znamená, že si žena ponechá svoje rodné priezvisko, no zároveň prevezme aj nové, manželove. V takom prípade sa podpisuje dvomi priezviskami (prvé je manželove a druhé rodné).
  • Muž prijme priezvisko svojej manželky – neobvyklé, ale ak je to spoločné rozhodnutie partnerov, tak prečo nie? K tomu dochádza najmä vtedy, keď priezvisko manžela má „podivný“ tvar alebo je nejakým spôsobom zosmiešňujúce a hanlivé.
  • Každý z manželov si ponechá svoje, ale príjme aj partnerove priezvisko – priezvisko manžela sa v takom prípade vždy píše prvé, pričom deti vždy ponesú priezvisko po mužovi.

Prechyľovanie a priezvisko bez -ová

Podľa našej právnej úpravy platí, že ak má žena slovenskú národnosť, automaticky po sobáši preberá priezvisko s prechyľovaním -ová. A to bez ohľadu na to, či je jej partner slovenskej národnosti alebo nie. Existuje však istá výnimka, ktorú musíte vopred zvážiť, aby ste si mohli písať mužský tvar vášho priezviska (medzierka v zákone).

V prípade, že túžite po priezvisku bez prechyľovania, musíte si vybaviť potvrdenie, že ste inej národnosti. Totižto takáto zmena mena po svadbe je možná len pri ženskom priezvisku osoby inej ako slovenskej národnosti – vtedy sa priezvisko môže písať bez prechyľovania. O takúto zmenu je možné požiadať už pri vypisovaní žiadosti o sobáš alebo po sobáši. Ak sa pre zmenu rozhodnete až po sobáši, počítajte s istou dávkou byrokracie. Budete musieť vypisovať tlačivo, na niektorých matrikách vás dokonca môžu požiadať poplatok za zmenu.

Odporúčame: Svadba v sobotu alebo cez týždeň? Dnes je možné všetko!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní