Svadba pred pôrodom alebo po ňom? Čo je lepšie?

Svadba pred pôrodom alebo po ňom? Čo je lepšie?

V dnešnej dobe sa už na veci každý pozerá úplne inak. Kým v minulosti, ak žena otehotnela a počala tzv. nemanželské dieťa, rodičia okamžite vystrojili svadbu. Ideálne v takom termíne, aby na neveste nebolo nič poznať. Dnes je svet benevolentnejší a nevesty s bruškom môžeme na svadbách vídať oveľa častejšie. Ba dokonca ani nevesty s malými deťmi nie sú žiadnou výnimkou.

V súčasnosti prekonávame akékoľvek predsudky a svadba kvôli tehotenstvu už nie je úplnou nutnosťou. Avšak aj napriek tomu mnoho párov berie tento zázrak ako impulz k tomu, aby sa nejako rozhýbali a vzali sa. A čo teraz? Počkať so svadbou kým sa bábätko narodí alebo svadbu zorganizovať ešte pred samotným pôrodom?

Na kedy naplánovať svadbu?

Dve čiarky na tehotenskom teste sú pre niektoré ženy radostné a pre iné skôr stresujúce a prekvapujúce. No s odstupom času si každá žena začína triediť myšlienky a premýšľať nad budúcnosťou. Pamätajte však na to, že na všetko ste v živote dvaja. Ak máte milujúceho partnera, plánujte si spoločnú budúcnosť a zo žiadnych svojich rozhodnutí ho nevynechávajte.

Ak ste doposiaľ tvrdili, že svadbu k šťastiu nepotrebujete, tak možno tento pohnútok vaše rozhodnutie úplne zmení. Akonáhle je dieťa na ceste, všetko sa začína meniť a aj potreba mať papierovo všetko na poriadku. No na kedy si naplánovať svadbu? Na obdobie pred pôrodom alebo až po ňom? Každá alternatíva má svoje pre a proti.

Pozri aj: Kde kúpiť lacné svadobné šaty: Existujú výpredaje šiat?

tehotná nevesta

Zdroj: Shutterstock®

Svadba pred pôrodom

Vydávať sa s bruškom a zháňať tehotenské svadobné šaty alebo radšej s dieťaťom v náručí? Svadba pred pôrodom má výhodu predovšetkým v tom, že nebudete musieť riešiť určovanie otcovstva na matrike. Totižto, ak sa má narodiť nemanželské dieťa, je potrebné vybaviť potvrdenie o určení otcovstva a ďalšie splnomocnenia, aby budúci otecko mohol za vás vybavovať všetky potrebné papierovačky po narodení dieťaťa.

Ak sa teda rozhodnete pre svadbu pred pôrodom, mali by ste brať do úvahy pokročilosť tehotenstva. Vôbec však nemusíte zháňať svadobné šaty pre tehotnú nevestu. Mnohé svadobné salóny majú k dispozícii svadobné šaty so strihmi, v ktorých vám bruško úplne splynie a nebude vám ho vidieť. Počítajte však s tým, že v závislosti od aktuálneho trimestra môžete pociťovať rôzne tehotenské problémy.

V prvom trimestri to sú nevoľnosti a únava. Plánovanie svadby tak môže byť o niečo náročnejšie ako aj jej samotný priebeh. V druhom a treťom trimestri sa môžu dostaviť opuchy končatín, preto výber svadobných topánok alebo obrúčok môže byť komplikovanejší. Uspokojiť sa budete musieť s pohodlnejšími topánkami (možno na nižšom podpätku alebo bez neho) a pod.

Je tiež jedna vec, ktorú si budete musieť odoprieť – ALKOHOL. Ten má totižto negatívny vplyv na vývoj plodu, a to aj v malom množstve. Je možné, že sa nezabavíte až do rána bieleho, aj keď toto je diskutabilné. Mnohé tehotné nevesty totižto tvrdia, že bruško pre ne nebolo žiadnym obmedzením a svoju svadbu si užili so všetkým, čo k tomu patrí (prvý tanec, rodičovský tanec, zábava, čepčenie nevesty a redový tanec,...).

Pri svadbe pred pôrodom je otázna aj rozlúčka so slobodou. Ak nelipnete na takýchto moderných tradíciách a po rozlúčke netúžite, tak stres s ňou spojený vám odpadá. Na druhej strane, ak po nej túžite, nemusíte si ju užiť tak, ako by ste chceli.

Pozri tiež: Svadobný sľub: Nechaj sa inšpirovať romantickými filmami

svadba po pôrode

Zdroj: pinterest.com

Svadba po pôrode

Sú ženy, pre ktoré tehotenské bruško nie je vôbec obmedzujúce. Na druhej strane sú tú aj také, ktoré si nevedia predstaviť vydávať sa počas tehotenstva. Je to pre ne nepraktické a hlavne majú pocit, že takto by si svoju svadbu neužili naplno. Je tu však jedno ALE. Ani svadba s malým dieťaťom nie je úplne ideálna a má svoje úskalia. Aj v tomto prípade je potrebné ju v prvom rade naplánovať, čo môže byť stresujúce. A vedzte, ak je matka v strese, prenáša sa to aj na dieťa.

Pri plánovaní svadby po pôrode budete potrebovať pomoc celej rodiny. Aby ste ju vedeli zorganizovať, budete potrebovať z času na čas bábätko postrážiť, aby ste si mohli obehať svadobné sály, svadobné salóny a pod. Poprípade môžete využiť služby svadobných agentúr, čo však nie je zárukou toho, že sa zbavíte všetkého stresu.

Ak budete dojčiť, musíte voliť praktické svadobné šaty, ktoré sa budú ľahko rozopínať. Tiež sa budete musieť vzdať alkoholu a ani rozlúčka so slobodou nemusí byť podľa vašich predstáv. Počítajte tiež s tým, že malé dojča si vyžaduje veľkú pozornosť. Celú svadbu tak bude potrebovať vašu prítomnosť a pozornosť. Celý svadobný deň tak budete musieť prispôsobiť rytmu bábätka. Ak si však svadbu naplánujete na neskôr – ak bude mať dieťa 2 alebo 3 roky, bude to možno o niečo jednoduchšie.

Ako dlho trvá naplánovanie a zorganizovanie svadby?

Či už sa rozhodnete pre svadbu pred alebo po pôrode, musíte počítať s rôznymi úskaliami a situáciami, ktoré môžu nastať. Nastáva tu však aj jedna dôležitá otázka, a to je otázka plánovania a organizovania svadby. Ak chcete mať všetko dokonalé a tip-top, tak plánovanie môže trvať dlhšie. Ak je vám v podstate viac-menej jedno, kde svadbu budete mať, tak ju dokážete naplánovať aj za kratší čas.

Svadba sa dá naplánovať za pár dní, ale aj za pár rokov – závisí len od náročnosti mladomanželov. Ak plánujete malú svadbu na úrade, tak potrebujete len zájsť na matriku a vybrať si najbližší voľný termín. Ak plánujete svadbu v kostole, musíte počítať s predmanželskou prípravou, čo môže váš sobáš oddialiť.

Pri malej svadbe len s tými najbližšími nemusíte zháňať veľkú svadobnú sálu. Mnohé reštaurácie majú k dispozícii salóniky, kde môžete zorganizovať svadobné posedenie. Ak túžite po veľkej svadbe, treba počítať s tým, že mnohé svadobné sály sú rezervované na rok dopredu. Všetko teda záleží len od vašich nárokov, počtu pozvaných hostí a, samozrejme, od financií. Ak nebudete otáľať, svadbu dokážete naplánovať aj za jeden týždeň. V takom prípade však budete musieť brať to, čo je ihneď k dispozícii – svadobné obrúčky, svadobné šaty a oblek atď.

Neprehliadni: Zmena mena po svadbe: Priprav sa na beh na dlhé trate. A poriadny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba

Čo čítajú ostatní