Svadobný fotograf: Vieš, ako si vybrať toho správneho?

Svadobný fotograf: Vieš, ako si vybrať toho správneho?

Prichádza váš veľký deň D a vy sa obávate, či všetko bude naozaj podľa vašich predstáv? Máte strach, či každý dodávateľ odvedie svoju prácu na 110 % a vy budete do konca života spomínať na ten čarovný deň, ktorý síce ubehol rýchlo, ale bez jedinej chybičky? To najhoršie, čo sa môže svadobnému páru stať, sú zlé ohlasy od hostí alebo smutný pohľad na pokazené fotografie a video. Práve preto sme sa rozhodli vám pomôcť, dodať pozitívnu energiu a poskytnúť vám rady, ktoré vám jednoznačne pomôžu s výberom správneho fotografa, kameramana, cukrára či DJ-a. Svadobný fotograf vás totiž zveční navždy, a tak jeho výber netreba zanedbať.

Odporúčame: Príprava na deň D: Ktoré procedúry musí nevesta absolvovať?

svadobné foto

Zdroj: Shutterstock®

Vyberajte podľa portfólia!

Dnes je doba internetová, a tak máte nekonečné more možností, ako si nájsť toho pravého. Nemyslíme tým polovičku. Ženícha už predsa máte. Tak ako ste sa dlho hľadali so ženíchom, tak musíte hľadať aj dodávateľov pre svoj deň D. Zisťujte, hľadajte, pýtajte sa. Navštevujte rôzne diskusie, kde sa nevesty rady pochvália alebo podelia s negatívnou skúsenosťou. Počúvajte ich. Častokrát to síce bývajú komentáre od anonymnej konkurencie, no vo väčšine prípadov tam nájdete pravdivé a úprimné skúsenosti iných svadobných párov.

Pozor, ak sú oni nespokojní, nemusíte byť automaticky aj vy. Niekedy je to jednoducho o štýle fotografie alebo kameramana. Každý z nich fotí a natáča inak, používa inú úpravu a dodá iný výsledný efekt. Vždy dbajte v prvom rade na svoje požiadavky a svoj finančný rozpočet.  No a v neposlednom rade samozrejme aj na to, že nikto učený a dokonalý z neba nespadol. A práve tie drobné nedokonalosti robia náš svet zaujímavý.

Pozri aj: Chystáš sa pokľaknúť? Toto sú 3 najväčšie chyby pri zásnubách!

cena svadobný fotograf

Zdroj: Shutterstock®

Čo znamená slovo "overený"?

Ako zistíte, že je daný fotograf overený? No predsa na základe referencií. Overený fotograf nie je len ten, ktorý má dostatok fanúšikov a likeov, ale najmä ten, ktorému spokojné páry nechávajú odkazy na sociálnych sieťach či pozitívne správy na fórach. Pozor na prehnane pozitívne anonymné príspevky! Práve také častokrát pochádzajú z dielne samotného fotografa. Úplný kontakt, pozitívne ohlasy a dostatok možností pre overenie vrátane riadneho portfólia, to všetko je znakom toho, že si daný fotograf svoju prácu odvádza poriadne a svedomito.

Na svadobných fórach treba však byť poriadne opatrný. Niekoľko falošne vytvorených profilov, publikujúcich len s príspevkami, ktoré nemajú ďaleko od klamlivej reklamy. Napohľad reálne nevesty, za ktorých profilom sa skrýva reálna firma, nie sú v našich končinách ničím výnimočným. Rovnako sa tak môžete stretnúť s falošným očierňovaním konkurencie, na čo doplatia primárne páry, ktoré hľadajú toho pravého svadobného fotografa či iného dodávateľa.

svadobný fotograf Bratislava

Zdroj: Shutterstock®

Kedy začať hľadať? Povieme to jednoducho: "Kto neskoro chodí, sám sebe škodí!" Množstvo dobrých fotografov má často vybookované termíny aj rok a pol dopredu. Niekedy však stačí náhoda a nájdete toho pravého aj mesiac pred svadbou. Aby ste sa však vyhli zbytočnému stresu a naháňaniu, začnite s obvolávaním a kontaktovaním aspoň 6 mesiacov pred termínom. Najmä, ak chcete na vašej svadbe tých najlepších alebo najznámejších dodávateľov. :-)

Čo robiť, ak vás osloví sám fotograf, že vám nafotí svadbu zadarmo? Áno, aj také prípady sa stávajú. Poviete si, skvelé, aspoň ušetríme peniaze na svadobnú cestu! Opak je však pravdou a väčšinou platí, že ak vás osloví sám dodávateľ, v drvivej väčšine prípadov si na vás chce odskúšať svoju techniku a schopnosti a pridať si vás do začínajúceho portfólia. Dôveruj, ale preveruj v tomto prípade platí dvojnásobne.

Kontaktujte nás správne! To je prvá vec, ktorú radia mnohí fotografi, ktorí na našom trhu pôsobia už dlhšie. Poviete si, že je to predsa taká základná a jasná vec. Čudovali by ste sa, ako sa vieme mýliť.

Uviesť správny a jasný predmet správy a celé údaje, ako mená, kontakt, v neposlednom rade dátum svadby, miesto konania a približnú predstavu, je pre niekoho viac, ako ťažké. Myslíte si, že stačí len strohé: Dobrý deň, máte voľný termín? Mýlite sa. Vďaka takémuto mailu si ktokoľvek môže myslieť, že ide o klasický spam. A čo s nedočkavosťou? Ak patríte k natešeným nevestám, ktoré chcú mať všetko dohodnuté hneď a teraz, musíme vás schladiť. Aj fotografi sú len ľudia a popri fotení, natáčaní a nasledovnej úprave materiálu majú svoj súkromný život a zväčša aj zamestnanie, takže odpovede sa nemusíte dočkať hneď do 24 hodín.

Pozri aj: Svadba o dvoch svedkoch? Dobre si to premysli!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní