Originálne svadobné menu, ktorým potešíš každého hosťa

Originálne svadobné menu, ktorým potešíš každého hosťa
  • 13.10.2022
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

S pribúdajúcim množstvom potravinových alergií a intolerancií, je vystavanie svadobného menu stále náročnejšie. Tradičné menu patrí k svadbe a časť vašich hostí ho bude očakávať, upraviť ho ale môžete podľa svojho gusta. Ako sa teda vyhnúť čo najväčšiemu množstvu alergénov a vytvoriť svadobné menu, ktorým potešíte každého hosťa? Na potravinové alergie a špeciálne diéty sa opýtajte vopred. Ideálne už pri pozývaní, prípadne si špeciálne požiadavky na stravu nechajte označiť na RSVP kartičke.

Svadobný prípitok

Šampanské je tradičné, no svojou farbou môže veľmi jednoducho pokaziť svadobnú výzdobu. Prečo si teda prípitok nezladiť s výzdobou? Farebné sirupy sa postarajú o farbu a barmani vyčarujú váš obľúbený drink. Vašich hostí potešíte zaujímavým nápojom, z ktorého budú musieť prinajhoršom vypiť len jeden pohár. Nezabudnite ale na deti a tých, ktorí alkohol nepijú. Pripravte pre nich nealko verziu vašich drinkov.  

Pozri aj: Darčeky pre svadobných hostí: Čo darovať družbom a hosťom?

svadobný prípitok

Zdroj: pinterest.com

Svadobné predjedlo

Rozhodnúť sa môžete medzi teplým servírovaným predjedlom alebo studeným tanierikom. Čo hovorí tradícia? Šunková rolka plnená chrenovou penou. Alebo možno radšej kúsok prosciutta, kvalitný syr alebo studené syrové alebo zeleninové rolky plnené zaujímavými plnkami? Rolky sa dajú vyhotoviť v rôznych variáciách a spolu s čerstvou bagetkou zaženú hlad a naservírované budú vyzerať skvelo. Ak si vyberiete studené predjedlo, potešíte tým hostí, ktorí nebudú musieť čakať a ušetríte si čas roznášania. Svadba tak pôjde plynulejšie.

Pokiaľ máte medzi hosťami mnoho vegetariánov, zvoľte bezmäsité predjedlo. Miešaný zeleninový šalát servírovaný vo vysokom pohári namiesto mištičky, či tanierika bude vyzerať skvele. Bagetka, ktorú k nemu môžete servírovať, môže byť pokojne bezlepková.

svadobné menu

Zdroj: pinterest.com

Polievka a hlavný chod

Polievka a hlavný chod sú na slovenských svadbách rovnako tradičné. Slepačia polievka, má ale pre celiatikov neprijateľné rezance. Pokiaľ máte takých hostí, jednoducho požiadajte vášho dodávateľa stravy, aby pre nich pripravil vývar len so zeleninou.

Porciu hlavného jedla neprežeňte. Namiesto kombinácie rôznych druhov mäsa si vyberte jedno kvalitnejšie. Prílohu nakombinujte zo zemiakov a ryže a nezabudnite na zeleninu. Takto neurazíte nikoho a aj v prípade alergií budú mať vaši hostia na výber.

V reštaurácii sa opýtajte, či používajú na zahusťovanie múku alebo smotanu. Samozrejme, kvalitné reštaurácie na to ani nepomyslia, ale istota je istota. Mliečne produkty môžu narobiť ešte viac šarapaty ako múka, keďže intolerancia na laktózu je pomerne rozšírená. Pri vyberaní hlavného menu sa teda sústreďte na to, aby čo najmenej jedla obsahovalo mlieko. Tí, ktorí s ním problém nemajú si môžu mliečne výrobky vychutnať neskôr.

jedlo na svadbu

Zdroj: pinterest.com

Svadobné bufety – pestrosť na prvom mieste

Prvé bufety by mali byť servírované približne tri hodiny po hlavnom jedle a za nimi nasledujú polnočné bufety. Aby si každý vybral to svoje, vyberte si jeden kurací, bravčový a hovädzí chod alebo divinu. Ku každému chodu potom pripadne jedna príloha. Pre detských hostí pripravte ich obľúbené kuracie nugetky, cestoviny a kečup alebo hranolky.

Nezabudnite na zeleninové šaláty, výber by mal byť aspoň z dvoch studených zeleninových šalátov, grilovanej zeleniny a ovocného šalátu. Ak si vyberáte aj extra omáčky k jedlu, tie by mali byť servírované osobitne. Najmä preto, lebo práve omáčky môžu obsahovať množstvo alergénov, najmä smotanu ale aj oriešky alebo múku.

Namiesto bufetov však môžete voliť aj iné varené jedlo. Na slovenských svadbách je typické, že sa servíruje segedínsky guľáš, kapustnica alebo iné teplé varené jedlo. Všetko však závisí od vás a od vašich preferencií a, samozrejme, aj od ponuky reštaurácie či dodávateľa pokrmov na svadbu. 

svadobný bufet

Zdroj: pinterest.com

V reštauráciách je zvykom štítkami označovať jedlá, ktoré sa v bufetoch nachádzajú. Je to kvôli prehľadnosti, ale aj preto, aby hostia nemuseli otvárať všetky rauty, kým si vyberú. Jedlo potom zbytočne nevychladne. Ak máte medzi hosťami alergikov, požiadajte reštauráciu, aby vám na štítky s popisom jedla pridali aj obsah alergénov.

Odporúčame: Svadobné koláče, sladký stôl alebo candy bar? Čo si vybrať?

Aktualizovaný článok: 13.10.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní