Svadobné dary pre mladomanželov: Aké sú novodobé tradície?

Svadobné dary pre mladomanželov: Aké sú novodobé tradície?
  • 21.10.2018
  • Beáta Hnátová

Aj keď ako Slováci zbožňujeme naše tradície, nechávame do svojich svadieb postupne prenikať aj novinky. Mnohé tieto „novodobé tradície“ predstavujú len úlet alebo krátkodobý trend, no niektoré sa veľmi pekne uchytia a stávajú sa regulérnym prvkom ďalších a ďalších svadieb. Svadobné dary tak častokrát začínajú byť hrou na kreativitu. Na pár takýchto tradícií sme sa pozreli aj my, preto ak ťa zaujíma, ktoré medzi ne patria, čítaj ďalej.

Odporúčame: Jesenná svadba: Ktoré farebné kombinácie si vyberieš?

netradičné svadobné dary

Zdroj: Shutterstock®

Odzvonilo kvetom?

Mnoho svadobných párov považuje darovanie kvetov pri gratulácii za zbytočnosť. Ak by ste si to vzali z ich pohľadu, tak majú aj pravdu. Dostanú tak 30 až 40 kytíc, podľa počtu hostí. S týmto množstvom si vo svojom byte či dome neporadia a preto tak končia v lepšom prípade u známych alebo na cintorínoch, kde prinesú úžitok. V horšom prípade sa mnoho kytíc cestou zničí a do príbytku mladomanželov ani nemusia doraziť. Aké sú však možnosti?

svadobná kytica

Zdroj: Shutterstock®

Namiesto kvetov stieranie

Skúsiť môžete stieracie žreby. Táto pozornosť môže kvety úplne nahradiť alebo ich vhodne doplniť. Tento zvyk sa na slovenských svadbách pekne zakorenil, no jeho úžitok je diskutabilný. Predstavte si, že ste nakúpili žreby za 10 Eur alebo dokonca viac a mladomanželia z nich nezotreli ani jediné euro.

Aj vám sa to zdá ako vyhodenie peňazí? Váš pocit je oprávnený. Z praxe viem, že jednému páru sa zo žrebov za 70 Eur podarilo zotrieť necelých 20 Eur. A to je veru plytvanie. Ak by ste tieto peniaze nechali mladomanželom v hotovosti, určite by ich využili efektívnejšie.

Bude sa ti páčiť: Zabudni na klišé! Naplň svoj svadobný album originálnymi nápadmi

stieracie žreby

Zdroj: Shutterstock®

Tradičné kvety v netradičnej verzii

Ak vás verzia so stieracími žrebmi nepresvedčila a radšej by ste predsa darovali kvety, skúste to netradične. Navrhnite svadobnému páru, aby každý hosť priniesol jeden kvet, ktorým postupne vytvoríte obrovskú kyticu. Veľa príležitostí vidieť obrovskú kyticu, plnú červených ruží, už nebudete mať, takže stojí to za pokus, milé nevesty. Ak však máte stále obavy, že si všetky tieto kvety nestihnete poriadne užiť, skúste si donášku svojich kvetov naplánovať.

Existujú spoločnosti, ktoré sa venujú práve tejto službe, ktorá vám nespríjemní len jeden deň v roku, ale napríklad niekoľko mesiacov či celý rok. Funguje to tak, že vašim hosťom dáte k dispozícii link s inštrukciami, kam majú poslať peniaze a zadať požiadavky na kyticu. Na vás je už len vybrať si frekvenciu, v akej chete dostávať tieto kytice.

Pozri aj: Svadobný fotograf: Vieš, ako si vybrať toho správneho?

doručenie kvetov

Zdroj: Shutterstock®

Stará známa štvorica po novom

Aj stará známa štvorica prvkov, ktoré by mali neveste zaručiť šťastie a spokojnosť v manželstve, sa nevyhla novému prevedeniu. Popri niečom starom, novom, požičanom a modrom by mala nevesta mať aj mincu. Čo však každý z týchto prívlastkov symbolizuje? Možno budete prekvapené:

  • niečo staré – symbol starých tradícií, ale aj toho, že za sebou zanechávate svoj starý život
  • niečo nové – symbol nového života, ktorý vás so ženíchom čaká, vrátane radosti zo života
  • niečo požičané – všeobecne sa verí, že neveste prinesie šťastie
  • niečo modré – symbol čistoty, vernosti a nevinnosti, ktorý niekedy predstavuje aj Pannu Máriu
  • minca – symbol blahobytu, ktorý vás bude vaším životom sprevádzať
niečo modré na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Svadobné dary po novom

V prvom rade by ste mali vedieť, že vecné dary vystriedali zážitkové poukazy. Finančným darom nič nepokazíte, veď mladomanželia si môžu dopriať, čo len chcú. No ak si dáte námahu a nájdete darček ako stvorený pre nich, určite to ocenia. Skúste im dať poukaz na zaujímavý výlet, pobyt alebo nezabudnuteľný gastronomický zážitok.

V prípade, že sú mladomanželia vášniví cestovatelia, určite ich potešíte aj poukazom na letenky v nejakej letecké spoločnosti. Pre vás nerozhodných však môžu mladomanželia pripraviť zoznam vecí, ktoré sa im zídu. Tu už len treba dobre hľadať a byť rýchlejší, ako iný svadobný hosť a úspech máte zaručený.

Pozri aj: Balíček prvej pomoci pre družičky: Malý košík, no veľká záchrana?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní