Ako napísať svadobný príhovor: Podľa tohto návodu bude dokonalý

Ako napísať svadobný príhovor: Podľa tohto návodu bude dokonalý
  • 17.03.2022
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

Svadobný príhovor prednášajú rôzni ľudia: starejší, hlavná družička, družba, svadobní rodičia a niekedy aj nevesta alebo ženích. Každý príhovor má presnú štruktúru, mal by hostí rozosmiať, rozplakať, potešiť a najmä zaujať. Ako napísať príhovor tak, aby splnil všetky podmienky a bol nezabudnuteľný?

Aký dlhý má byť príhovor?

Svoj príhovor si pripravte dostatočne vopred. Spíšte si myšlienky, utrieďte si to, čo chcete povedať a najmä sa na každú vetu pozrite kritickým okom. Príhovor nepreťahujte, držte sa niekde medzi dvoma až piatimi minútami. Takto nebudete pôsobiť, ako keby ste nemali čo povedať a zároveň nebudete hovoriť zbytočne dlho.

Inšpiruj sa: Ako vytvoriť svadobný fotokútik: Inšpiruj sa týmito nápadmi!

svadobný prípitok

Zdroj: Shutterstock®

1. Predstavte sa

Najprv pozdravte manželský pár, hostí a na koniec úvodu sa predstavte menom a vzťahom k novomanželom. Napríklad, ak sa poznáte so ženíchom alebo s nevestou od základnej školy alebo sa poznáte len krátko, ale máte skvelý vzťah. Spomenúť môžete to, ako ste sa spoznali, najmä v prípade, ak sa k tomu viaže nejaký vtipný alebo dojímavý príbeh.

2. Začnite s vtipom

Ideálne je hostí na začiatku rozosmiať. Vtip je fajn, ale príhovor by mal byť od srdca. Preto je lepšie prerozprávať nejakú vtipnú spomienku. Na tento účel si môžete aj trošku utiahnuť zo ženícha, pri neveste na to choďte opatrnejšie.

3. Pridajte trošku nostalgie

Keď hostí rozosmejete, prelaďte na vážnejšiu tému. Nezabúdajte, že aj nostalgia patrí k svadbám a spolu s ňou môže prísť aj nejaká tá slzička. V tejto časti môžete poďakovať za priateľstvo, dôveru, ak robíte príhovor ako súrodenec, spomeňte si na detstvo. Nezabudnite na komplimenty, tie patria všetkým. Neveste, ženíchovi aj ich rodičom. Vyzdvihnite ich dobré vlastnosti, spôsob, akým prekonávajú prekážky a aj to, ako sa správajú k svojmu okoliu.

svadobný príhovor brat

Zdroj: Shutterstock®

4. Poďakujte sa hosťom

Svadobných hostí by ste z príhovoru nemali vynechať. Ak ste rodinný príslušník, hovorte k obom stranám rodiny v zmysle, že dnes je deň, kedy sa rodiny spájajú a vzniká úplne nová. Poďakujte sa v mene všetkých hostí za to, že môžete so svadobným párom zdieľať tento deň a môžete byť jeho súčasťou.

5. Poprajte páru všetko dobré a predneste prípitok

Záver príhovoru patrí gratulácii a prípitku. Svadobnému páru poprajte všetko najlepšie, veľa zdravia, šťastia, lásky a všetkého, čo si želajú a potrebujú. Posledné slová patria prípitku. Vopred si ale overte, kto bude prípitok prednášať a či je určený len vám, niekomu inému alebo ich bude viac.

nevesta svadobný príhovor

Zdroj: Shutterstock®

Zaradenie do programu

Informujte sa, kedy a kde máte svoj príhovor predniesť. Dôležité je vedieť, či budete hovoriť od stola alebo si vás pozvú na parket prípadne k hlavnému stolu. Prejav trénujte. Pred zrkadlom, no tiež pred niekým, kto vám povie pravdu, ak by nebol dostatočne dotiahnutý alebo ak by mala byť vaša vtipná vložka nevtipná.

Dôležité detaily

Príhovor si prepíšte. Nemal by byť extrémne dlhý a nemali by ste ho čítať z papiera. Stres však vie narobiť šarapatu. Preto je lepšie, mať so sebou nejaký ťahák alebo aspoň kartičky so základnými bodmi. Pred samotným prednesením príhovoru si doprajte pár sekúnd, aby ste sa upokojili. Ak vám to pomôže, doprajte si drink a kým začnete hovoriť, päťkrát sa zhlboka a pomaly nadýchnite a vydýchnite.

Hoci aj humor by mal byť súčasťou prípitku alebo príhovoru, pamätajte na to, že menej je viac. Nikdy to s humorom nepreháňajte a hlavne nehovorte vtipy úplne nasilu. Vyhnite sa historkám, ktoré by mohli niektorého z novomanželov zosmiešniť alebo by ich mohli postaviť do nejakej nepríjemnej situácie. Nikto od vás neočakáva príhovor roka hodný rečníka s dlhoročnými skúsenosťami v tejto oblasti. Buďte prirodzený, príhovor zbytočne nepredlžujte a hlavne nekopírujte. Nikto z hostí nechce počúvať ten istý príhovor, ktorý zaznel už na mnohých svadbách. 

Odporúčame: Svadobné šaty v štýle morská panna: Ukáž svoje krivky

svadobný príhovor

Zdroj: Shutterstock®

Ak si neviete s príhovorom poradiť, opýtajte sa nás. Radi vám poradíme, čo a ako povedať. Veď sme ich počuli už desiatky.

Naposledy aktualizovaný článok: 17.3.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 28.09.19 18:21

MM
karma
100.00

tak tu je určite každá rada drahá, podľa mňa to málokto zvládne

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 06.04.21 19:25

KS
karma
133.00

Na slovenských svadbách to zatiaľ nie je až také rozšírené.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní