Ako si uviazať kravatu a motýlika

Ako si uviazať kravatu a motýlika
  • 11.03.2019
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

Pokiaľ kravatu nenosíte pravidelne, je celkom možné, že aj jej viazanie bude pre vás o niečo náročnejšie. Nemusí to byť ale nič hrozné, stačí nasledovať pár základných pohybov a kravata sa uviaže takmer sama. Nemusíte sa pokúšať o komplikované uzly, stačí jeden klasický. Motýlik sa viaže o máličko náročnejšie a bude to chcieť cvik. Ako si uviazať kravatu a motýlika si vyskúšajte pár dní pred svadbou. Vyhnete sa tak zbytočnému stresu.

Pozri aj: Svadobné pierko pre ženícha: Aké sú súčasné trendy?

ako uviazať kravatu

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Kravata

História nosenia kravaty siaha do obdobia tridsaťročnej vojny, teda do začiatku 17. storočia. Chorvátski vojaci, ktorí boli v službách francúzskej armády, nosili svoje tradičné šatky uviazané okolo krku. Parížania mali vždy zmysel pre štýl a tento zaujímavý doplnok rýchlo odpozerali a začali napodobňovať.

Základný uzol alebo tiež uzol Kent uviažete najrýchlejšie. Zároveň sa pri ňom „nespotrebuje“ veľa kravaty, takže je vhodný pre vysokých ľudí, ktorí ju potrebujú mať čo najdlhšiu. Uzol sa ťažšie uvoľňuje, no napriek tomu je tento spôsob viazania veľmi populárny.

viazanie kravaty

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Dvaja bratia, uzol Windsor a tzv. polovičný Windsor, sa podobajú len náhodou. Zatiaľ čo Kent má radšej tenké kravaty, oni preferujú tie stredne hrubé a hrubé. Celý Windsor je vhodný na širokú kravatu a široký golier. Ak sa vám ho podarí uviazať správne, dosiahnete pekný trojuholníkový uzol. Polovičný je menej symetrický a uviažete ho aj z tenšej kravaty.

Na pomoc si určite vezmite video, kde vám viazanie kravaty ukážu pekne postupne. Napríklad tu:

svadobná kravata

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Motýlik

Prvýkrát sa motýlik začal nosiť v roku 1886, kedy sa začal nosiť smoking. Vtedy sa prvýkrát zjavil aj jednoduchý čierny motýlik. Na bežné nosenie sa začal nosiť o niečo neskôr. Namiesto dlhej kravaty si ho viazali profesori, učitelia, politici či architekti. Pediatri ho mali radi tiež, pretože ich za neho deti nemohli potiahnuť.

svadobný motýlik

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

svadobné motýliky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Vyhýbate sa motýliku, lebo si myslíte, že je príliš formálny? Existujú aj jeho menej formálne varianty, predviazané motýliky, motýliky z dreva alebo iných materiálov. Klasický čierny motýlik, ktorý sa nosí na plesy, do opery alebo spoločenské podujatia s označením black alebo white tie, sa ale viaže ručne. Nemusíte sa ale obávať, natrénujete si to podľa videa a po pár pokusoch to zvládnete aj so zavretými očami.

Ako uviazať motýlika ľahko a rýchlo sa môžete pozrieť aj tu:

- Anketa

ČO PREFERUJETE?

Odpovedalo 60 ľudí  

Kravatu
90%
Motýlika
5%
Ani jedno
5%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 16.02.20 19:56

KS
karma
133.00

Ženích by mal mať určite viazanku :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní