Ako vybrať svadobnú tortu a koľko ťa bude stáť?

Ako vybrať svadobnú tortu a koľko ťa bude stáť?

Bohaté šľahačkové zdobenie, marcipánový poťah alebo nahota s čerstvým ovocím? Štýlov svadobných tort je nespočetné množstvo. Ako vybrať svadobnú tortu? Možností je veľa, preto vám poradíme, podľa čoho sa pri ich výbere orientovať a na koľko peňazí vás sladká bodka na svadobnej hostine približne vyjde.

O štýle svadby už máte zrejme určitú predstavu, podľa nej sa preto snažte vyberať aj podobu svadobnej torty. Na vonkajšiu svadbu v boho štýle bude perfektne pasovať torta z ľahkého piškótového cesta ozdobená ovocím. Na luxusnú hostinu v zámockej reštaurácii voľte skôr tradičnú viacposchodovú poťahovanú tortu.

Pri výbere torty si ale rozmyslite aj niekoľko praktických faktorov:

  • ročné obdobia, a teda približnú teplotu, v ktorej tortu budete servírovať (nikto sa predsa nechce pozerať na roztekajúcu sa šľahačku alebo čokoládovú polevu);
  • počet hostí, ktorí si na torte budú pochutnávať (chcete sa vyhnúť nepríjemnej situácii, keď sa na niekoho nedostane);
  • rozpočet (koľko eur môžete do dezertu maximálne investovať).

Odporúčame: Svadobná torta s perlami: Famózna a nezabudnuteľná sladká bodka

torta na svadbu

Zdroj: Shutterstock®

Koľko svadieb, toľko tort

Skúsení cukrári radi vyhovejú vašim predstavám a vyrobia svadobnú tortu, ktorá bude výborne chutiť a krásne vyzerať. Nie je dvoch svadieb, na ktorých by bola úplne totožná torta. Slávnostný dezert by mal vždy odrážať vkus aj obľúbené chute novomanželov.

Tieto typy tort patria medzi nestarnúce svadobné klasiky:

  • šľahačková torta;
  • torta s čokoládovou polevou;
  • noblesne poťahovaná torta;
  • nadýchaná ovocná torta;
  • nahá ležérna torta s krémom.

V poslednej dobe sa veľkej obľube tešia tiež torty, ktoré sa nemusia krájať. Vo viacposchodovom stojane sú namiesto jednoliatej torty pekne naaranžované muffiny alebo krehké pestrofarebné makrónky. Na každého hosťa pripadne jeden taký dezertík a novomanželia si ušetria prácu s prácnym rozdeľovaním.

Jedlé zdobenie

Nechajte si od cukrára poradiť, aký typ cesta a náplne sa k vybranému štýlu torty najlepšie hodí. Celkový dojem však najviac utvárajú finálne dekorácie. Tradičných panáčikov so ženíchom a nevestou alebo jedlé ruže z marcipánu dnes stále častejšie nahrádza naaranžované čerstvé ovocie v kombinácii s kvetinami alebo farebnou stužkou. Je teda len na vás, čo si vyberiete.

Neprehliadni: Dokonalá svadobná torta: Čo urobiť, aby zostala krásna po celý večer?

svadobná torta

Zdroj: Shutterstock®

Dvakrát meraj, raz rež

A teraz k číslam. Aká veľká by vlastne mala byť svadobná torta? Najprv si rozmyslite, v akej časti svadobného dňa budete tortu servírovať a koľko ľudí si na nej tým pádom bude pochutnávať. Torta sa obvykle krája buď po obede v rodinnom kruhu, alebo večer na oslave so všetkými zúčastnenými. Na jednu porciu počítajte približne 150 gramov. Toto číslo vynásobte počtom hostí a vyjde vám celková váha torty.

Ceny svadobných tort sa líšia podľa typu a kvality použitých ingrediencií, náročnosti spracovania a, samozrejme, veľkosti. Ak máte šikovné babičky, tety alebo kamarátky, ktoré majú pečenie tort ako koníček alebo formu privyrobenia, máte vyhraté – tortu vám rady vyrobia ako svadobný dar. U profesionálov za tortu zaplatíte od 100 až do 1000€.

Logistika na záver

Myslite tiež na to, ako budete svadobnú tortu skladovať. Niekoľkoposchodová torta sa do bežnej chladničky často vôbec nevojde a voziť ju v kufri auta môže byť pekne riskantné. Neváhajte si preto priplatiť za dovoz od cukrárov na miesto až v deň svadby, čo vám ušetrí veľa starostí. S majiteľom reštaurácie si dopredu dohodnite možnosť skladovania vo veľkej chladničke, nebýva to pre nich problém.

Prečítaj si: Štýlová svadobná torta alebo candy bar? Čomu by si dala prednosť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Jana Komadová 15.02.20 20:00

karma
100.00

V dnešej dobe sú torty hotové umelecké diela

  • 0
Odpovedať

Ivana Šurániová 16.02.20 08:27

karma
100.00

Kraaasne torty

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 16.02.20 10:10

AN
karma
109.00

Treba nájsť správnu hranicu medzi eleganciou a gýčom.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 16.02.20 11:42

MC
karma
109.00

Radšej menej ,ale nech svadobčanom chutia.

  • 0
Odpovedať

Erika Semanová 17.02.20 12:36

ES
karma
-1.00

Výborný článok. Ste úžasní!!!

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 23.02.20 20:30

MR
karma
114.00

tortu nám piekla cukrárka váhou na počet hostí, bola trojposchodvá a každé poschodie malo inú plnku čo sa nám páčilo, super bolo aj to, že nám tortu doručila až na hotel

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 23.02.20 21:07

MR
karma
114.00

tortu nám doviezla cukrárka až na hotel čo bolo super, nebolo treba riešiť prevoz aby sa nepoškodila a čo sa nám páčilo, bola trojposchodová

  • 0
Odpovedať

Ivana Hlôšková 23.02.20 23:42

IH
karma
-1.00

Je skvelé, keď má torta viacero príchutí. Zdobenie si každý zvolí podľa svojho vkusu a štýlu svadby.
No po čase, keď si spomenú hostia na Vašu svadbu, nespomenu si ako torta vyzerala, ale či im chutila - na to si pamätá snáď každý

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 27.02.20 20:20

KS
karma
133.00

Takou trojposchodovou tortou sa určite nič nepokazí a čo sa týka dekorácie torty, tak najnovšie sa už na ňu dávajú aj živé kvety, ktoré ladia s výzdobou :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní