Akú má históriu únos nevesty? Toto si možno nevedela

Akú má históriu únos nevesty? Toto si možno nevedela

Popri tradičných svadobných zvykoch, ako je hádzanie kytice alebo krájanie svadobnej torty, majú svoje miesto na niektorých svadbách aj zvyky menej časté. Medzi tie, ktoré nenájdete na každej svadbe, patrí aj únos nevesty. Je nutné dodať, že táto tradícia mnohokrát budí kontroverzné reakcie. Akú má históriu únos nevesty?

Nevesty sa unášajú odpradávna

Tradícia únosu nevesty zo svadobnej hostiny sa k nám dostala z Balkánu. Vtedy ale únos nebol považovaný za veselú vsuvku, ktorá svadbu oživí, ale mal čisto praktický význam. Korene tohto zvyku možno nájsť v primitívnom kmeňovom únose žien, kedy bolo potrebné zabezpečiť populačný rozvoj kmeňa. Takéto vynútené uzavretie svadby bolo považované za nezákonné a hodnotilo sa ako zneuctenie ženy. V Čiernej Hore bola situácia dokonca taká, že za únos nevesty hrozila únoscovi aj smrť. Rovnako tak južní Slovania považovali únos za hanbu. Niekedy mohol byť únos i vopred dohodnutý. K tomu dochádzalo predovšetkým v prípadoch, keď zúčastnené osoby nemali na svadbu peniaze. A tak vysnívaný zväzok dosiahli týmto neštandardným spôsobom.

Neprehliadni: História svadobnej kytice a jej význam: Prečo je oknom do duše?

únos nevesty

Zdroj: Shutterstock®

Únos dnes

Určite si pod pojmom únos nepredstavujte, že pribehne partia mužov, zviažu nevestu, hodia si ju cez plece a vybehnú s ňou zo sály. Svadobný únos má mierumilovný charakter a mal by byť pomyselnou čerešničkou svadobnej oslavy. Keď teda všetko dopadne tak, ako má.

V dnešnej dobe prebieha zvyk tak, že najčastejšie v podvečer býva nevesta z hostiny unesená. A to buď nenápadne, že si to ženích ani nevšimne, alebo pre väčšiu recesiu môžu vtrhnúť do sály muži s čiernymi kuklami na hlavách a nevestu zajať. Novomanželku potom obvykle odvezú do nejakého blízkeho lokálu, kde čakajú, kým ju ženích nájde. Potom zaplatí za nich útratu ako výkupné za nevestu. Inou alternatívou je, keď je nevesta schovaná len v inej izbe budovy, kde sa hostina koná. Ideálne by sa malo voliť také miesto, kde ženích nevestu ľahko nájde a nezaberie mu to veľa času.

Rozporuplnosť zvyku

Hoci sa únos nevesty na prvý pohľad javí ako veselá vsuvka do svadobnej hostiny, môže celú svadbu poriadne pokaziť. Prípadov, pri ktorých nemusí dopadnúť únos podľa predstáv, možno nájsť hneď niekoľko.

Prvým z nich môže byť ten, že ženích si únos svojej vyvolenej vôbec nevšimne a veselo sa baví ďalej. V horšom prípade sa môže stať, že úplne odmietne ísť nevestu hľadať. Na rovinu povedané, s postupujúcou hodinou rastie aj množstvo alkoholu v krvi, a tak nie je divu, že sa ženích do divokého pátrania neženie. Potom nastáva situácia, kedy je nevesta na jednom mieste a ženích na druhom. Novomanželka je nahnevaná na manžela, že sa ju nevydal hľadať a ženích zase na manželku, že sa nechala uniesť.

Druhým extrémom je, keď ženích hľadá nevestu príliš dlho. Všeobecne sa uvádza, že by čas celého únosu aj s nájdením nevesty nemal presiahnuť jednu hodinu. Potom sa už stáva skôr trápnou záležitosťou a vedie k tomu, že sa môžu svadobčania začať bez novomanželov nudiť a začnú odchádzať. Aj pre samotných novomanželov môže byť situácia nepríjemná. Namiesto toho, aby si svoj svadobný deň užívali so svojimi najbližšími, nevesta čupí niekde v krčme a ženích ju naháňa po všetkých možných miestach.

únos nevesty

Zdroj: Shutterstock®

Organizovaný únos

V ideálnom prípade by mal byť únos zorganizovaný tak, aby prebehol čo najrýchlejšie a bez väčších problémov. To sa často dosahuje tým, že je ženích navigovaný, kde má nevestu hľadať. Niekedy sa volí aj taký spôsob, že ženích musí plniť zadané úlohy únoscov a po každom splnení úlohy dostane nápovedu, ktorá mu poradí smer, ktorým by sa mal pri hľadaní vydať. Rozhodne by ste sa mali tomuto zvyku vyhnúť, ak medzi zúčastnenými nie je ani jeden triezvy šofér. Nič nestojí za to, aby ste sadli za volant, keď nie ste stopercentne fit a mohli by ste spôsobiť sebe alebo niekomu inému ujmu na zdraví.

Neprehliadni tiež: Ako vybrať dátum svadby? Urči si ho pomocou numerológie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní