Plastové, terakotové, keramické? Ktoré kvetináče sú vhodné pre rastliny?

Plastové, terakotové, keramické? Ktoré kvetináče sú vhodné pre rastliny?
  • 06.03.2021
  • Michaela Kožáková

Milovníci kvetín, záhradkári a pestovatelia, podľa čoho si vyberáte kvetináče pre svoje rastliny? Zväčša hľadíme na dizajn, aby naše nové prírastky dokonale zapadli do obývačky či spálne. Zaujíma nás i veľkosť a, samozrejme, cena, pretože ak máme doma takú malú džungľu s desiatkami rastlín, nemôžeme si veľmi dovoliť rozhadzovať eurá pri kúpe kvetináčov. Tí z nás, ktorí sú trochu kreatívni, majú fantáziu a radi majstrujú, si dokážu obyčajné kvetináče premeniť na originálne kúsky. Ponuka na internete, v obchodoch, záhradníctvach je skutočne široká a uspokojí potreby a túžby i tých najnáročnejších pestovateľov rastlín. Poďme si predstaviť niekoľko druhov kvetináčov a ich výhody. 

Pozri aj: Milovníci rastlín buďte ostražití: Na tieto jedovaté izbové rastliny si dávajte pozor!

Terakota

Zdroj: shutterstock

Terakota a keramika

Medzi obľúbené druhy kvetináčov patrí terakota, ktorú pozná snáď úplne každý. Jedná sa o známe červenohnedé hlinené kvetináče. Termín terakota v taliančine znamená „pečená zem“ a všeobecne sa vzťahuje na neglazovanú, trochu pórovitú keramiku vyrobenú z hliny. Terakotové kvetináče, ktoré sú k dispozícii v rôznych tvaroch a veľkostiach, vyzerajú skvele takmer kdekoľvek a ich zemitá farba zvýrazní krásu každej rastliny. Výhodou je, že ich môžete jednoducho namaľovať a tak prispôsobiť svojim predstavám.

Tradičné keramické nádoby sú tiež pomerne známe a populárne. Keramické kvetináče sa vyrábajú z hustejších, menej pórovitých hlinených materiálov a sú glazované (glazovanie – nanášanie povrchovej vrstvy pre lesklý vzhľad) zvnútra aj zvonka.

Výhody keramických a terakotových kvetináčov:

  • široký výber – od super lacných po fenomenálne drahé, od maličkých až po kvetináče veľkých rozmerov. Existuje rada talianskej terakoty, ktorá je kvalitná, odolná a mrazuvzdorná
  • terakota je vyrobená z pórovitej hliny bohatej na železo a má schopnosť „dýchať,“ čo udržuje pôdu v kvetináčoch chladnú, odvádza prebytočnú vlhkosť od koreňov rastlín a udržuje ich zdravé
  • keramické kvetináče sú veľmi odolné, glazovaná keramika môže vydržať i desaťročia

Nevýhody keramických a terakotových kvetináčov:

  • keramické a terakotové kvetináče sú dosť ťažké, najmä ak sú naplnené zeminou
  • sú krehké a pri páde skoro vždy prasknú
  • rastliny v terakotových kvetináčoch potrebujú častejšiu zálievku, pôda v nich rýchlejšie schne

Ktoré rastliny sú vhodné do terakotových a keramických kvetináčov?

V terakotových kvetináčoch sa bude najlepšie dariť rastlinám, ktoré potrebujú väčšie prevzdušnenie a suchú pôdu, ako sú orchidey, kaktusy a sukulenty.

Potešia sa im aj filodendróny, peperomia, stredomorské bylinky, monstera deliciosa (monstera švajčiarsky syr), aloe vera, palma sago, fikus, dracéna či svokrine jazyky. Do keramických kvetináčov môžete nasadiť zlatý pothos, zelenec chochlatý, nefrolepku vznešenú, rodinné šťastie a niektoré druhy bonsajov. 

kvetináč na izbové rastliny

Zdroj: Shutterstock®

Plastové kvetináče

Plast ako materiál na výsadbu rastlín je jedinečne rozmanitý. Niektoré plastové kvetináče sú mimoriadne atraktívne a luxusné, zatiaľ čo iné sú lacné a tomu zodpovedá aj ich vzhľad. Každopádne sú veľmi praktické, ľahké a môžu mať akýkoľvek tvar, veľkosť, štýl a farbu. Od moderných dizajnov až po tradičné, jednoduché. Môžu byť dokonca napodobeninou kameňa, betónu a terakoty. 

Výhody

  • plastové kvetináče patria medzi najlacnejšie materiály na pestovanie rastlín
  • žiadny materiál nie je rozmanitejší ako plast, pri výbere plastových kvetináčov nájdete doslova stovky možností
  • sú pomerne odolné voči poškodeniu

Nevýhody

  • lacné plastové kvetináče môžu na slnku vyblednúť a skrehnúť 
  • ak pestujete bylinky alebo iné jedlé rastliny v plastových kvetináčoch, buďte opatrní. Existujú štúdie, ktoré dokazujú, že niektoré plasty môžu vylučovať chemikálie do pôdy, najmä ak sú ponechané na slnku
  • niektoré menej kvalitné druhy pôsobia lacno
  • plast nie je pórovitý materiál, takže v kvetináčoch nedochádza k prúdeniu vzduchu

Plastové kvetináče sú vhodné pre rastliny, ktoré majú rady vlhkú pôdu. Po zalievaní vašej rastliny zostane pôda dlhšie vlhká, takže tento druh kvetináčov je výbornou voľbou pre rastliny, ktoré preferujú vlhkosť ako napríklad lopatkovec.

Betónové

Zdroj: shutterstock

Ďalšími druhmi kvetináčov sú betónové, ktoré si môžete vyrobiť i sami. Kamenné sú vhodné skôr do exteriéru, kovové by ste v žiadnom prípade nemali nechávať na slnku, lebo by ste mohli spáliť vašu rastlinu. Ďalej látkové ako napríklad vrecovina a ľahké, elegantné sklolaminátové. Ako obaly sú v poslednej dobe veľmi obľúbené pletené a ratanové košíky, ktoré vyzerajú naozaj vkusne. 

Pozri aj: Ako vypestovať ananás z odrezku? Dá sa to veľmi jednoducho!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní