Kedy fotiť svadobné portréty - počas svadobného dňa, či v iný deň?

Kedy fotiť svadobné portréty - počas svadobného dňa, či v iný deň?
  • 12.02.2024
  • Michaela Kožáková

Otázku, ktorú si mnoho párov kladie pri plánovaní svadby, je, či by si mali formálne svadobné fotografie nafotiť pred, po obrade alebo si na ne vyhradiť iný deň. Pre mnoho párov je to ťažké rozhodnutie, pretože každý, s kým sa rozprávajú, im radí niečo iné.

V konečnom dôsledku je to rozhodnutie, ktoré musí byť ponechané na každom páre. Ak však stále váhate, kedy fotiť svadobné portréty, možno bude náš článok pre vás užitočný. Je lepšie naplánovať si fotenie svadobných portrétov v deň svadby alebo si zvoliť iný deň? Kedy je najlepšie fotiť svadobné portréty?

Neprehliadni: Svadobná časová kapsula, netradičný svadobný rituál na Slovensku

Kedy fotiť svadobné potréty? Kedy na fotografovanie portrétov?

Fotografovanie svadobných portrétov počas svadobného dňa - pred obradom, medzi obradom a hostinou, počas hostiny, fotenie svadobných portrétov v iný deň -  všetky možnosti majú svoje za a proti a zorientovať sa v nich nie je vždy úplne jednoduché.

Ak ste sa rozhodli pre fotenie svadobných portrétov počas svadobného dňa, je vhodné navrhnúť a vytvoriť si svadobný harmonogram až po dohode s vaším fotografom, aby ste vedeli, v akom časovom rozmedzí sa bude fotografovanie odohrávať a vedeli tomu prispôsobiť zvyšok svadobného harmonogramu. Na toto určite pri pripravovaní svadobného dňa nezabudnite. Pri fotení majte tiež na pamäti, že čím viac času venujete svadobnému fotografovaniu, tým krajšie zábery vzniknú. 

Fotenie svadobných portrétov pred obradom

Výhody fotenia pred obradom sú viaceré. Nezaoberáte sa make up- om, svadobným účesom, obliekaním dvakrát, nestrávite úpravami, chystaním a fotením ďalšieho pol dňa, ani kaderníčku a vizážistku nemusíte platiť dvakrát. Môže sa stať, že aj fotograf alebo kameraman si môžu vypýtať extra príplatok, ak sa napríklad rozhodnete pre fotenie mimo svadobný deň.

Medzi nevýhody fotenia pred svadobným obradom patrí časové obmedzenie. Pred fotením prebiehali prípravy a po ňom máte pevne stanovenú hodinu, kedy sa odohrá obrad. Nemôžete sa tak ísť fotiť na svoje obľúbené miesto, ktoré je vzdialené, využiť rôzne prírodné prostredie, vyskúšať viaceré lokality fotenia, hrať sa so svetlom počas dňa či mať svadobné fotografie so západom slnka.

Ak ste poverčiví, dodržujete tradície a nechcete sa vidieť pred svadbou, zvoľte fotenie v iný deň alebo v iný čas počas svadobného dňa. 

Pozri aj: Svadba vo vinohrade: Spoznaj 5 slovenských viníc ideálnych na svadbu

Fotografovanie portétov medzi obradom a hostinou

Fotografovanie svadobných portrétov medzi obradom a hostinou nie je tou najšťastnejšou voľbou. I tu ste obmedzení časom, resp. tým, aby ste svojich svadobných hostí, ktorí sa tešia na vás, na jedlo a zábavu nenechali čakať dlhé hodiny. Welcome drinky, menšie občerstvenie či iný program v žiadnom príprade „neobalamutí" vašich nedočkavých svadobčanov zatiaľ, čo vy sa budete fotiť. Ak sa budete snažiť fotenie svadobných portrétov čo najviac skrátiť, neskôr môžete ľutovať, že ste si nedali spraviť viacej fotografií. 

Fotenie vo svadobný deň počas hostiny

Podľa viacerých fotografov je najlepší čas pre fotografovanie svadobných portrétov práve počas hostiny. Hlavné jedlo je zjedené, povinný prvomanželský tanec máte za sebou a svadobní hostia sa s chuťou pustia do svadobných koláčov, zákuskov a chutnej kávy. Práve vtedy si mnohí ani nevšimnú, že ste sa na niekoľko minút vytratili. Ak by vám náhodou nevyšlo počasie pred obradom, je dobré si svadobný deň časovo naplánovať tak, aby ste stihli nafotiť fotografie aj počas hostiny. 

Zaujme Ťa: Fotografie na svadbe ako súčasť výzdoby: Ako ich do nej zakomponovať?

Fotenie svadobných portrétov v iný ako svadobný deň

Fotenie mimo svadobný deň so sebou prináša určité riziká najmä vtedy, ak ste donútení napríklad kvôli počasiu presunúť fotenie zo svadobného dňa na iný. Môže sa stať, že váš fotograf nemá v daný deň voľný termín a takisto sa môže stať, že musíte vrátiť svadobné šaty.

Ako sme už spomenuli vyššie, nevýhody fotenia v iný ako svadobný deň predstavujú náklady navyše - kaderníčka, vizážistka, fotograf, ani svadobná kytica už nebude taká pekná. Samozrejme, make up aj vlasy si môžete urobiť aj sama, ale výsledok už nebude taký, ako keď ste sa v deň svadby zverili do rúk odborníka.

Výhody fotenia počas iného dňa

Vedia to nielen fotografi, ale aj bežní ľudia -  fotenie počas zlatej hodinky vám zabezpečí tie najkrajšie svadobné potréty. Ide o čas hodinu po východe slnka a hodinu pred jeho západom. Takéto svetlo je žiarivé, teplé, mäkšie, má svoje nezameniteľné čaro a vašim portrétom dodá výnimočnú atmosféru. Ak sa rozhodnete pre fotenie v iný deň, máte tiež čas na pokusy s nočnými fotkami, v rôznom prírodnom či mestskom prostredí.

Kedy nafotiť portréty? Kedy je ten najlepší čas?

Najčastejšie sa fotografovanie svadobných portrétov realizuje v deň svadby, a to v čase okolo obeda. Hlavným dôvodom prečo si väčšina párov vyberá práve tento čas je, že práve vtedy je najľahšie možné vyčleniť potrebný priestor na realizáciu. Fotografovanie nasleduje po obliekaní nevesty a ženícha. Časový rozsah je rôzny, svadobné fotenie trvá v rozpätí 30-120 minút.

Niektorí fotografi odporúčajú, ak situácia a okolnosti dovolia, vybrať na fotenie miesto v tesnej blízkosti miesta konania hostiny pre krátke približne 10-15 minútové fotenie po prvom tanci, väčšinou je v tom čase lepšie svetlo ako na obed. Iní profesionálni fotografi sú zase toho názoru, že najkrajšie svadobné fotografie sa najlepšie robia v iný ako svadobný deň.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní