Topper pre matrac 180x200 - čo by som mal zvážiť pri jeho výbere?

Topper pre matrac 180x200 - čo by som mal zvážiť pri jeho výbere?

Ak ste sa práve stali šťastnými majiteľmi kontinentálnej postele, pravdepodobne ste už počuli niečo o topperoch (topmatracoch). Ostatní ľudia si ich existenciu často uvedomia až vtedy, keď im ich existujúca posteľ začne dávať zabrať: starý matrac sa opotrebuje a bolesti chrbta a nespavosť začnú mať negatívny vplyv na každodenný život. Čo sú to toppery a ako si vybrať ideálny model pre vás? Poďme to zistiť!

Topper - čo to je?

Topper je typ tenkého vrchného matraca, ktorý je určený na zmenu vlastností už používaného matraca. Topper sa môže použiť na zmäkčenie povrchu na spanie alebo na jeho mierne spevnenie. Topperový matrac sa môže kúpiť aj na vyrovnanie (napr. pre ľudí, ktorí spia na rozkladacej pohovke).

Hrubšie toppery sa v niektorých domácnostiach používajú ako... náhradné lôžko pre hostí. Keď je zvinutý do posteľnej škatule, vrchný matrac nezaberá cenný priestor na každodenné spanie, ale keď je položený na podlahe, pokojne poslúži ako pohodlné miesto na spanie pre priateľa alebo bratranca, u ktorého chcete stráviť noc.

Z čoho sú vyrobené toppery?

Ak plánujete kúpiť topper 180x200 o vašej posteli, ujistite sa, aké má vlastnosti. Toppery majú rôzne vložky: pružnú penu, latex alebo kokosové vlákna. Vďaka nim môžu plniť rôzne funkcie.

Na zmäkčenie postele sa zvyčajne volí penový topper. Pružná pena, ktorá podľahne váhe tela, poskytuje telu vynikajúcu oporu a zabraňuje bolestiam ramien alebo bedier, ktoré sa vyskytujú pri spaní na príliš tvrdom matraci.

Na druhej strane, vrchný matrac s kokosovými vláknami sa zvyčajne vyberá na spevnenie povrchu postele, napr. ak ste si kúpili kontinentálnu posteľ so zabudovaným matracom, ale zdá sa vám príliš mäkká. Latexový vrchný matrac je výbornou voľbou pre ľudí, ktorí sa v noci veľa potia a potrebujú dodatočnú vrstvu ventilácie. Latex má aj antialergické vlastnosti, takže chráni svojho majiteľa pred roztočmi lepšie ako povrch bežného matraca.

Akú hrúbku toppera si vybrať?

Vrchné matrace môžu mať rôznu hrúbku. Najbežnejšie modely sú:

  • 4 cm,
  • 6 cm,
  • 7 cm,
  • 8 cm.

Ľahko si však môžete kúpiť poťah s rozmermi 180x200 cm v rôznych hrúbkach, od 1 do 9 cm. Hrúbka je často určená konštrukciou toppera a funkciou, ktorú má plniť (napríklad hrubé toppery vyrovnávajú povrch nerovných matracov lepšie ako tenké modely).

"Topper sa okrem iného môže použiť aj na optimalizáciu výšky postele. Hrubý, 9- alebo 10-centimetrový topper "zdvihne" nízko položený matrac natoľko, že sa na ňom bude pohodlnejšie sedieť a vstávať z postele. Samozrejme, treba dbať na to, aby ste to nepreháňali, preto na vysoké kontinentálne postele odporúčame skôr tenké topperové matrace," hovorí odborník z obchodu dobresny.sk.

Treba mať na pamäti, že topper skvele chráni matrac a predlžuje jeho životnosť. Ak ste teda investovali do pevného matraca do spálne, na kvalitnom topperi nešetrite. Takáto súprava vám zaručí zdravý, pokojný a efektívny spánok na dlhé roky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní