Neznámy škoricový alkohol (cinnamyl alcohol): Oplatí sa ho aplikovať na pleť?

Neznámy škoricový alkohol (cinnamyl alcohol): Oplatí sa ho aplikovať na pleť?

Čo by to tak mohlo byť? Čo je škoricový alkohol známy predovšetkým ako cinnamyl alcohol? Keď ide o alkohol, môžem ho aplikovať na svoju pleť? Ak ho objavíte medzi zložkami v kozmetike, dozaista začnete premýšľať, čo to vlastne je. My sme však pátrali a zisťovali o ňom viac.

Škoricový alkohol je vonná látka, ktorá obsahuje výťažky zo škorice a peruánskeho balzamu. Keďže ide o vonnú látku, tak je zrejmé, že sa využíva predovšetkým na parfumovanie kozmetiky a výrobkov určených na starostlivosť o pleť.

Najčastejšie sa pridáva do parfumov, sprchových produktov, prípravkov zameraných na starostlivosť o zrelú pleť, dezodorantov a iných produktov, ktoré používame denne alebo striedmo. Ako škoricový alkohol vonia a aké od neho možno očakávať účinky?

Pozri aj: Máš tenké alebo jemné vlasy? Medzi nimi je zásadný rozdiel!

Čo je škoricový alkohol?

Ako sme písali, ide o organickú zlúčeninu, ktorá sa využíva predovšetkým v kozmetickom priemysle. Je to vonná zložka, ktorá je veľmi žiadaná a vyrába sa najmä synteticky. Škoricový alkohol obsahuje výťažky zo škorice a peruánskeho balzamu (získavaný zo stromu Vonodrev balzamový).

Ak by ste čakali, že takáto kombinácia zložiek bude voňať predovšetkým po škorici, tak vás asi sklameme. Vôňa škorice je samá osebe dosť výrazná. No v kombinácii s peruánskym balzamom vytvára skvelú dvojku, ktorá má skôr kvetinovú, resp. kvetinovo-korenistú vôňu. Mnohí túto vôňu pripisujú k vôni hyacintu, avšak cítiť aj korenisté podtóny.

Neprehliadni: Starostlivosť o pleť a telo podľa celebrít: Čo všetko vyskúšali?

Výhody a nevýhody škoricového alkoholu

Všetko má svoje pre aj proti. V prípade cinnamyl alcohol-u môžeme hovoriť o nevýhode v podobe podráždenia. Predsa len je to alkohol, ktorý môže vyvolať rôzne alergie alebo spôsobiť podráždenia,  a to predovšetkým na citlivej pokožke. Niektoré štúdie však tomuto faktu protirečia a uvádzajú, že táto látka nie je toxická a nespôsobuje podráždenie. Je však na každom z nás, aby sa rozhodol, či je daná zložka pre neho bezpečná alebo nie. Na druhej strane, výhodou tejto látky je jej vôňa, ktorá spríjemní každý pobyt v kúpeľni.

Výhody škoricového alkoholu:

  • dodáva produktom príjemnú vôňu – hlavný prínos tejto látky spočíva v jej vôni, ktorá sa využíva najmä v parfumérstve.
  • oživuje bunky pokožky hlavy – je známy tým, že stimuluje bunky pokožky hlavy a zároveň odstraňuje nečistoty.
  • má protistarnúce účinky – ocenia ho hlavne tí, čo majú zrelú pleť.

Pozor si však dávajte na to, na akú pleť ho použijete. Škoricový alkohol nie je podľa dermatológov vhodný na citlivú pleť, na ktorej môže spôsobiť podráždenie, začervenanie či svrbenie. Predtým, než prípravky s jeho obsahom aplikujete na pleť či na pokožku, spravte si test znášanlivosti na zápästí. Ak sa neprejaví žiadna alergická reakcia, cinnamyl alcohol môže byť bezpečný na použitie.

V prípade, že sa rozhodnete pre jeho použitie, je vhodné kombinovať ho s upokojujúcimi zložkami, ktoré by mohli predísť prípadnému podráždeniu pokožky alebo ho dokonca zvrátiť. Hovoriť môžeme najmä o zložkách, ako ceramidy, niacinamid alebo aloe vera. Na druhej strane, nemal by sa používať so zložkami, ako sú sulfáty, iné vonné látky či kyselina glykolová.

Zaujme ťa aj: Tvárová akupunktúra alebo prírodný lifting tváre: Je účinná proti vráskam?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní