Cvičenie počas menštruácie: Odporúča sa vôbec?

Cvičenie počas menštruácie: Odporúča sa vôbec?

Obdobie, kedy bolí podbruško a nálady sa menia rýchlejšie, akoby ste boli na húsenkovej dráhe. Menštruácia je pre mnohé ženy skôr utrpenie, a teda aj obdobie, ktoré jednoducho nejako musia prežiť. Cvičenie počas menštruácie tak mnohé z nás zatracujú a okamžite odmietajú netušiac, že pre nás môže byť prínosom.

Nával endorfínov

Verte nám, poznáme to. Prvé dni menštruácie by sme najradšej dali výpoveď, deti poslali na prázdniny k babke, schúlili sa ako embryo a jednoducho nerobili vôbec nič. Určite nám však dáte za pravdu, že ľutovať sa ešte nikdy nikomu nepomohlo a odhodlať sa niečo zmeniť sa väčšinou naozaj vypláca. A o cvičení počas menštruácie to platí niekoľkonásobne. Aj keď by ste partnerovi, ktorý vás chce v tieto dni vytiahnuť na prechádzku či ľahký beh, najradšej dali jednu medzi oči, je pravdepodobné, že vám ponúka riešenie vášho zdravotného problému.

Odporúčame: Myslíš, že je sushi zdravé? Nie každé, tvrdí dietológ!

cvičiť keď menštruujem

Zdroj: Shutterstock®

Endorfíny proti bolesti

Za touto záhadou nestojí nič iné ako endorfíny. Hormóny, ktoré sa nám totiž pri pohybovej aktivite vyplavujú sú naozaj silné analgetiká a dokázateľne pôsobia proti bolesti a ako bonus aj zlepšujú náladu. Nie je to však všetko. Cvičenie rozprúdi krv, pôsobí protizápalovo a dodáva energiu, čo je v podstate všetko, čo pri bolestivej a nepríjemnej menštruácii potrebujeme, no nie?

Nič nepreháňajte

Ak sa teda pýtate či počas svojich dní cvičiť, odpoveď je jednoznačne áno, no len tak a toľko, koľko vám vaše telo dovolí. Ak sa neviete premôcť, zvoľte formu pohybu, ktorá vás naozaj baví a napĺňa, hoci to je aj prechádzka v prírode. Pamätajte, že najťažšie je začať, no keď už poznáte úľavu aká sa po cvičení dostaví (a ona sa určite dostaví), aj cvičenie počas menštruácie vám pôjde s absolútnou ľahkosťou. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní