Ranunculus: Drobný kvietok pre pôvabné svadobné kytičky

Ranunculus: Drobný kvietok pre pôvabné svadobné kytičky
  • 22.05.2019
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

Babičky ho poznajú aj pod názvom iskerník a pestujú ho vo všemožných farbách a farebných kombináciách. Ranunculus je pomerne drobný kvietok. Má nádhernú hlavičku a je lacnejšou verziou anglickej ruže. Pripomínať môže tiež sladkú šľahačkovú penu alebo ručne robené kvety z papiera.

Sezóna

Ranunculus je jarný kvietok. Jeho sezóna končí, keď nás už leto ženie do obradov v prírode. Je skvelým doplnkom do kytíc, keď je kvietkov menej. Skleníkové kvietky sú k dispozícii už od marca a tie v babičkinej záhradke rozkvitajú v máji a júni.

Zaujme ťa: Hortenzia: Geniálna, krásna, romantická a rozprávková zároveň

kytica pierko

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Ak by sme si ho chceli nazbierať na lúke, museli by sme kvôli tomu cestovať do Malej Ázie alebo severnejšie do Európy. Na miesta, kde je leto suché a horúce a jar je chladná a vlhká. Angličania si ich zamilovali už v 17. storočí. No museli kvôli nim stavať skleníky, keďže u nich je každé obdobie vlhké.

oznámenie kytica

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobná kytica a pierko pre ženícha

Hlavičky Ranunculusu nám vyrastajú do rôznych veľkostí. Tie väčšie a bohatšie sa skvele hodia do svadobnej kytice. Najmä tie biele vyzerajú s množstvom jemným lupienkov úžasne romanticky. Ranunculus sa hodí do okrúhlej kytice.

pierko biele

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Dávajte však pozor na počet kvietkov. Keďže hlavičky sú malé, na bohatú kyticu ich budete potrebovať veľmi veľa. Rátajte teda s tým, že počet stoniek vám kyticu zväčší. Ak máte menšie ruky, mohla by sa vám potom nepohodlne nosiť.  

pierko marhuľa

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Na pierko pre ženícha je Ranunculus ako stvorený. Drobná hlavička dodá dostatok farby (nám sa, samozrejme, najviac páči biely) a zároveň nebude prekážať. Takýmito krásnymi pierkami môžete obdarovať viacerých mužov, napríklad svedkov, družbov či svadobných otcov. A ak ženám nebude vadiť, že im narobíte dierky v šatách, potešte aj ich.

výzdoba kytica

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobná výzdoba

Ešte zopár rokov u nás ostane výzdoba greenery. Tá môže byť čisto zelená, no nám sa viac páčia tie, ktoré so zeleňou pracujú, no nechýbajú v nej ani kvietky. Ranunculus je jedným z tých, ktoré sa do greenery výzdoby veľmi hodia.

Neprehliadni: Anemone: Čarovný kvietok do jedinečnej svadobnej výzdoby

oznamko kytica

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Stačí zopár zelených lístkov a ikebana na stole je zrazu bohatá a zaujímavá. Keďže Ranunculus je maličký kvietok, aj výzdoba z neho môže byť nenápadná a maličká. Hodí sa najmä na rovné stoly, ktoré nemajú oproti tým okrúhlym toľko voľného miesta na kvety a iné dekorácie.

výzdoba

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobná torta

Biela svadobná torta si bude do dekorácie pýtať trošičku farby. Ak chcete zachovať biele kvietky, pridajte k nim trošku zelene, prípadne kvietky, ktoré budete využívať aj v stredových ikebanách na stoloch.

torta

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Ranunculus je drobný, nenápadný kvietok, ktorý často vídame aj v záhradkách. Krásne sa dá využiť aj ako dekorácia na stoly, súčasť svadobnej kytice, pierka pre ženícha aj ako dekorácia do priestoru. Svedčí vintage výzdobe, greenery aj romantickej bielo-ružovej. Stačí si vybrať tú svoju.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 06.04.21 19:26

KS
karma
133.00

Krásny, taká náhrada pivonky :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní