Ako oznámiť nepozvanie na svadbu svojej rodine či priateľom?

Ako oznámiť nepozvanie na svadbu svojej rodine či priateľom?
  • 06.11.2023
  • Michaela Kožáková

Plánovanie svadby je často dlhodobý proces, ktorý sa skladá z niekoľkých krokov. Jedným z nich je aj pozvanie hostí na svadbu a výber alebo tvorba svadobných oznámení. Vytvoríte zoznam svadobných hostí, ktorých chcete na vašej svadbe mať, pošlete im pozvánky a následne spolu oslávite váš svadobný deň. No, ale tí, čo už majú túto udalosť za sebou vedia, že zostaviť zoznam hostí je jedným z najťažších aspektov plánovania svadby. Samozrejme ani ostatné svadobné záležitosti nie sú veľakrát jednoduché.

V prípade, ak je váš svadobný rozpočet obmedzený, je mimoriadne náročné pozvať na tak dôležitú životnú udalosť iba niekoľko svojich známych. A ešte k tomu, ak máte priateľov, ktorí sa vás neustále pýtajú, kedy im konečne pošlete svadobné oznámenie. Tento krok pri plánovaní svadby je naozaj výzvou. A ak máte veľkú rodinu, neúrekom kamarátov a nie veľmi štedrý rozpočet, tak zostavovanie zoznamu pozvaných sa stane vašou najväčšou nočnou morou.

Ako niekomu povedať, že na svadbu nie je pozvaný bez toho, aby sa rozhádala polovica rodiny? Ako zdvorilo oznámiť kamarátom, že nebudú súčasťou vašej svadby? A čo by mal alebo nemal obsahovať text svadobného oznámenia? Ako by mali vyzerať vhodné a správne svadobné pozvánky?

Neprehliadni: Starejší na svadbe: Kopec tradícií a neskutočná zábava

Obsah svadobného oznámenia

Pozvať svadobných hostí na svadbu sa zväčša robí prostredníctvom svadobných oznámení a pozvánok. Či už sú to fyzické pozvánky na svadbu - tlačené pozvánky alebo pozvánky na svadbu rozoslané prostredníctvom mailom, všetky tieto svadobné tlačoviny by mali obsahovať nasledovné informácie o svadbe:

  • Základné údaje: meno a priezvisko nevesty a ženícha
  • Dátum a miesto konania svadby
  • Čas začiatku svadobného obradu
  • Znenie svadobného oznámenia: krátky a výstižný text informujúci o tom, že sa pár rozhodol vziať, motto alebo veršík
  • Dátum povrdenia účasti: presný dátum, do kedy by svadobní hostia mali potvrdiť účasť na svadbe
  • Dress code: nie je podmienkou, niektoré páry si ho však udávajú
  • Informáciami o ubytovaní, parkovaní
  • Svadobné dary: naznačte hosťom, či by vás viac potešila hotovosť, dar, žreby

Svadobné oznámenia si môžete navrhnúť a nechať vytlačiť, resp. zakúpiť. Vlastné svadobné oznámenia sú tiež originálnym riešením. V tomto prípade si však budete musieť vyhradiť nejaký čas na ich tvorbu, zostaviť si finálny počet hostí a zabezpečiť si potrebný materiál.

Niektoré páry preferujú osobné pozvanie na svadbu. Osobné odovzdanie pozvánky je samozrejmosťou pri blízkych členoch rodiny a priateľoch. Takéto svadobné oznámenia sú jednoducho prejavom rešpektu.

Odoslanie svadobného oznámenia

Väčšinou sa oznámenia odovzdávajú 2 až 3 mesiace pred svadbou, rovnako tak aj pozvánky k svadobnému stolu. Ak máte na svojom zozname hostí, ktorí musia kvôli svadbe cestovať, dbajte o to, aby pozvánku dostali v dostatočnom predstihu.

Svadobné oznámenie vs. pozvánka

Správne svadobné pozvánky a oznámenia by mali obsahovať jasnú informáciu o tom, či je dotyčná osoba pozvaná i na svadobnú hostinu. Do obálky so svadobným oznámením sa zväčša vkladajú extra kartičky - pozvánky k svadobnému stolu. V tomto prípade nezabudnite aj na miesto svadobnej hostiny, ktoré na pozvánku uvediete.

Svadba bez detí

Deti ako nezvaní hostia? V dostatočnom predstihu zvážte informovanie priateľov alebo širšej rodiny o tom, že priestor je na vašom mieste obmedzený, takže musíte zúžiť zoznam hostí. Rodičom, ktorí sa pýtajú, či na svadbu môžu zobrať aj svoje ratolesti vysvetlite, že na svadbu nie sú pozvané žiadne deti. Alebo ak plánujete svadbu v kaštieli či v nejakej historickej budove, môžete im povedať, že miesto konania má prísne pravidlá týkajúce sa detí a pre všetkých je bezpečnejšie, ak sa svadby nezúčastnia. 

Pozri aj: Svedok na svadbe: Čakajú ťa najprv povinnosti, až potom zábava

Zhoďte to na rozpočet

Väčšina ľudí vie, že svadby sú drahé, a tak mnohí rozumejú, keď im vysvetlíte, že ich nemôžete pozvať kvôli svojmu svadobnému rozpočtu alebo kapacite miesta.

Poznáte to, chceli by ste mať na svadbe spolužiakov zo strednej i z výšky a ešte aj sesternice z druhého kolena, pretože ste s nimi vyrastali a nemali by na vašej svadbe chýbať. Bohužiaľ, finančné prostriedky vám to nedovoľujú a preto sa musíte rozhodovať. Nepozvaným hosťom preto vysvetlite, že si nemôžete moc vyskakovať a že plánujete mať svadbu s obmedzeným počtom ľudí. Tí normálni to pochopia.

Nezvaní hostia - žiadny sprievod

Ako vysvetliť vašim priateľom, že si na svadbu nemôžu priviesť garde? Výbornou výhovorkou je intímnejšia svadba, ktorá zahŕňa len pár najbližších ľudí. Toto je ideálna odpoveď pre všetkých, ktorí sa pýtajú či si môžu priniesť nového priateľa alebo kamaráta (aj keď na pozvánke nebolo spomenuté, že môžu). Jednoducho si chcete svoj výnimočný deň užiť v spoločnosti ľudí, ktorí sú vám blízki a hlavne s tými, ktorých poznáte už nejaký ten piatok. Vašich svadobných hostí však ubezpečte, že nemusia mať obavy. Usaďte ich ku skupinke ľudí, ktorých už poznajú.

Odmietnutie pozvania na svadbu

Svadba je krásnou a nezabudnuteľnou udalosťou a každý si na nej praje mať všetkých, na ktorých im záleží. Potvrdenie prítomnosti alebo neprítomnosti na svadbe je samozrejmosťou, ktorú by ste mali oznámiť čo najskôr. Ako sa však zachovať v prípade, že obdržíte svadobné oznámenie a daný termín vám nevyhovuje? Ako na vyjadrenie odmietnutia pozvania na svadbu?

  • Pošlite mladomanželom pozdrav, prípadne svadobný dar.
  • Pozvanie neignorujte, neoddiaľujte vaše vyjadrenie.
  • Buďte vždy úprimní - ak si vymyslíte nejakú výhovorku, môže sa stať, že dáte neveste či ženíchovi príležitosť nájsť spôsob, ako vyriešiť váš problém a zaistiť tak vašu účasť na svadbe.

Zaujme Ťa: Čierne šaty pre družičky - neprehliadnuteľný trend pre svadby v roky 2024

Na toto si dajte pozor

Nezabúdajte na jednu vec: nerozprávajte príliš o plánovaní svadby, o pozvánkach a ani o tom, koho chcete na svadbu pozvať, a to pred tými, ktorí pozvaní nebudú. Môže sa stať, že sa zabudnete a verbálne ich pozvete, pritom to v pláne vôbec nemáte. Hostia si to určite budú pamätať a keď im pozvánka nepríde, môžu sa cítiť urazene. 

TIP: Ak je váš rozpočet obmedzený, svadobná sála skromnejšia na priestor a vy musíte niekomu povedať, že ho na svadbu nepozývate, tak to spravte premyslene. Vytvorte alebo si nechajte vytvoriť svadobné oznámenie, ktoré budete nepozvaným kamarátom či známym rozposielať až po svadbe. V súčasnosti je veľkým trendom len oznámenie toho, že ste sa vydali / oženili. Na oznámenie môžete napísať niečo v štýle A BOLA SVADBA...

Aktualizované na 06. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba
organizovanie svadby

Čo čítajú ostatní