DIY svadba: Priprav si ju podľa vlastných predstáv!

DIY svadba: Priprav si ju podľa vlastných predstáv!
  • 19.06.2023
  • Michaela Kožáková

Svadba je jedným z najdôležitejších dní. Avšak plánovanie svadby nie je veľmi jednoduchou záležitosťou. Samozrejme, všetky túžime po vysnívanej svadbe, presne takej, ktorá splní všetky naše očakávania. 

Nie vždy však môžeme mať čokoládovú fontánu a limuzínu alebo kaštieľ, ktorý sme si plánovali prenajať a nie vždy všetko vyjde podľa našich predstáv. Raz je to kvôli počasiu, obsadenému termínu, inokedy zase nepustí svadobný rozpočet. A vtedy nás aj zamrzí, keď sa musíme vzdať niektorých vecí.

Svadba v bohémskom štýle, vidiecka svadba, romantická svadba, neónové nápisy, námornícka modrá a koralová farba, svadobný maximalizmus – svadobných trendov a štýlov je naozaj neúrekom. Stačí si len vybrať a nechať sa inšpirovať známymi osobnosťami či nápadmi na rôznych webových stránkach. 

Ak však chcete byť originálni a pripraviť si svadbu podľa vlastných predstáv, pustite sa do DIY svadby. Prinášame vám niekoľko nápadov. Nech sa páči.

Pozri aj: Ako využiť jutovinu na svadbe? Inšpiruj sa tými najlepšími nápadmi!

Ručne robené svadobné menovky na stôl

Prekvapte svojich svadobných hostí nápaditými menovkami. Je pravda, že je jednoduchšie si ich zakúpiť alebo si ich nechať vyrobiť. Ak máte čas a chuť, túžite po pravej DIY svadbe alebo jednoducho váš rozpočet je obmedzený, vyrobte si svadobné menovky na stôl sami. 

Máte doma množstvo korkových zátok? Určite ich nevyhadzujte. Vodorovne do nich urobte zárez a vložte do nich kartičky z tvrdého papiera s menom. Ako stojan na menovky môžete použiť aj šišky nastriekané farbou. 

Vezmite fixu zlatej alebo striebornej farby a napíšte mená vašich hostí napríklad na listy magnólie. Výborným a zároveň voňavým nápadom sú mini venčeky z vetvičiek rozmarínu, na ktoré pripevníte menovku. Podobným spôsobom môžete využiť i sušené koliečka pomaranča.

Mená vašich hostí môžete napísať i na ploské kamene alebo drevené kolieska narezané z konárov.

Svadobná fotostena

Svadobná fotostena je v poslednej dobe veľmi populárnym prvkom na svadbách. Nielen mladomanželia, ale i svadobní hostia si môžu odniesť zo svadby okrem spomienok i pekné fotografie. Vedeli ste, že svadobnú fotostenu si môžete vyrobiť aj sami? Napríklad takú kvetinovú fotostenu s použitím sezónnych kvetov. 

Kreatívnym nápadom je aj fotostena vyrobená z otvorených kníh a dozdobená kvetinovým aranžmánom. Elegantným riešením je biely záves s eukalyptovými vetvičkami. Ako kulisu na fotenie môžete použiť i veľký starodávny rám z obrazu alebo zrkadla, staré dvere či dekorácie z balónov.

Pozvánky

Zdroj: pinterest.com

DIY svadobné pozvánky

Pozvánky sú dôležitou súčasťou vášho veľkého dňa a môžu hosťom napovedať, ako tá vaša svadba bude vyzerať. V dnešnej dobe je výber naozaj široký. Je len na vás, či si vyberiete ultra moderné, vintage, fialové alebo s jednoduchým písmom. Svadobné oznámenia a pozvánky nie sú až tak veľkou položkou, ktorá by veľmi zaťažila váš rozpočet. Ak však na nich ušetríte, môžete si obliecť o niečo drahšie šaty. Tie, do ktorých ste sa zamilovali v svadobnom salóne.

Máte chuť a čas? Ste tvorivá duša? Výborne! Pustite sa do výroby DIY svadobného oznámenia alebo pozvánky sami. Buď si ich sami nastriháte, popíšete, ozdobíte, dáte do ručne vyrobených obálok alebo si ich dáte vytlačiť a zvyšok bude na vás. Takéto pozvánky nebude mať nikto a uvidíte, ako to i vaši hostia ocenia.

Pozri aj: Dekorácie z ratanu: Svadobný hit, ktorý budeš chcieť mať aj ty!

Dekorácie

Zdroj: pinterest.com

Ručne vyrobená výzdoba na svadbu

Nemusíte si najímať to najprestížnejšie kvetinárstvo v meste ani objednávať najšikovnejšiu aranžérku, aby vaša svadba bola dokonalá. Máte určitú predstavu? Viete, akú svadobnú výzdobu by ste chceli? No tak sa v dostatočnom predstihu pustite do toho. Objednajte si kvety, stuhy, štóle, organzu, vybehnite na pole za babkiným domom a natrhajte si steblá žita, zelený brečtan, divé maky. Vyberte z komory staré zaváracie poháre, poumývajte ich, ozdobte prírodným špagátom a vyrobte si z nich krásne lampáše.

Máte strýka rezbára? Požiadajte ho o narezanie niekoľko centimetrových plátov dreva, ktoré umiestnite do stredu stola a použijete ich ako podložku pod vázu s kvetmi. Jutovina, jemná gypsomilka, lúčne a sušené kvety, tekvice. Nebojte sa dodať vašej svadbe osobitý akcent, pohrajte sa s detailmi a stavte na DIY svadobnú výzdobu.

Tip: Ak chcete mať na svadbe napríklad spomínané sušené kvety, nezabudnite ich nazbierať zopár týždňov pred svadbou a usušiť. Stuhy, plátno a iný textilný materiál objednávajte niekoľko mesiacov vopred, pretože ak potrebujete viac metrov, môže sa stať, že práve toľko nebudú mať zrovna k dispozícií.

Svadobná výzdoba

Zdroj: pinterest.com

DIY doplnky na svadbu

Uvítajte hostí vlastnoručne vyrobeným stojanom so zasadacím poriadkom. Navigujte ich k miestu konania vašej svadby pomocou drevených paliet s nápisom. Nemíňajte zbytočne peniaze na trojminútový ohňostroj. Radšej pre vašich hostí naaranžujte plechové vedro plné prskaviek, ktoré presne o pol noci všetci zapália. Je to krásny a čarovný moment, ktorý si ešte dlho budú pamätať všetci zúčastnení.

Ak chystáte letnú svadbu niekde v záhrade, použite svetelné reťaze, povešajte vaše fotky po konároch stromov, použite veľké sklenené poháre do ktorých vložíte dlhé sviečky. Vytvorte si nezameniteľnú atmosféru s romantickým nádychom. 

Tip: Neváhajte a pustite sa so svojimi družičkami aj do výroby svadobných pierok pre svadobných hostí. Nielenže takýmto spôsobom ušetríte, ale tiež si ich vyrobíte podľa svojich predstáv. Výhodou bude, že nebudete musieť nikomu vysvetľovať, aké sú vaše predstavy. Niekedy stačí len stuha uviazaná do mašle a zelený buxus (krušpán). 

Svadobné zákusky

Zdroj: pinterest.com

DIY cukrovinky na svadbe

Ak radi pečiete alebo máte niekoho v rodine, kto sa tomuto remeslu veľmi dobre rozumie, poproste ho o pomoc pri pečení sladkých dobrôt pre váš veľký deň. Upustite od niekoľko poschodových tort od profesionálov. Stavte na kreatívne DIY svadobné zákusky. Napečte plnené šišky, ozdobte ich čokoládou, farebnou polevou, pripravte chutné muffiny, ktoré vkusne poukladáte do stojanov na koláče a dozdobíte nápismi či kvetmi. Takéto alternatívne svadobné torty sú veľmi trendy, zaujímavé a netradičné. 

Ako darčeky pre hostí môžete pripraviť sušienky v tvare srdiečka, ktoré zabalíte do pekných vrecúšok, lízanky v obale s vašimi menami a dátumom svadby previazané mašľou, pohár s pukancami.

V dnešnej dobe tiež nevesty volia menšie sukulenty, ako darčeky pre svadobných hostí. Sukulenty môžete doplniť o srdiečko vyrezávané z dreva, na ktorom budú vaše mená a dátum svadby. Sukulenty tiež nezabudnite dozdobiť podľa vašich predstáv – fantázii sa predsa medze nekladú. Vymyslite pre svojich hostí niečo netuctové, jedinečné, čo ich prekvapí a bude vyrobené vami – od srdca.

Aktualizovaný článok: 19.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba
svadobná výzdoba

Čo čítajú ostatní