Svadobné šaty na mieru: Oplatí sa pustiť do ich navrhovania?

Svadobné šaty na mieru: Oplatí sa pustiť do ich navrhovania?

Výber svadobných šiat je akýmsi procesom, ktorým si musí prejsť každá nevesta. Mnohokrát nestačí vojsť len do jedného svadobného salónu a dúfať, že práve v tom jednom sa nachádzajú šaty snov, ktoré má nevesta vysnívané. Nevesty častokrát prechádzajú mnohé salóny a hľadajú šaty, ktoré by sa hodili ich postave a zároveň by spĺňali aj ich kritéria. Niekedy nevesty ani len netušia, aké šaty by chceli na svoju svadbu a vtedy potrebujú pomoc odborníkov. V tom lepšom prípade nevesty vedia, čo chcú, ale v salónoch to nenašli. Práve z toho dôvodu nevesty častokrát siahajú po možnosti tvorby svadobných šiat na mieru.

Pri svadobných šatách na mieru platí, že si môžete prispôsobiť strih, štýl, materiál a ďalšie veci svojim kritériám a požiadavkám. Svadobné šaty na mieru, inšpirované vlastnou víziou a ručne vypracovanými detailmi, sú krásnym procesom na ceste k jedinečným svadobným šatám. Čo všetko by ste mali vedieť predtým, než sa pustite do tvorby svadobných šiat na mieru – či už samé alebo s krajčírkou?

jedinečné svadobné šaty

Zdroj: Shutterstock®

Výber návrhára či krajčírky

Skôr, než sa pustite do tvorby svadobných šiat na mieru, vyberte si návrhára, ktorý vám ich pomôže doladiť do posledného detailu. Keďže návrhárov je veľa, skúste pozerať na jeho preferencie, odporúčania zákazníkov alebo na jeho tvorbu. Ak vás osloví svojimi výtvormi a zapadne do vášho vkusu, tak máte vyhraté.

Ak sa nechcete spoliehať na návrhárov, ktorých služby môžu byť drahšie, tak si spravte prehľaď svadobných šiat na internete. Uložte si tie fotografie šiat, ktoré vás oslovili buď svojim strihom, detailmi, prepracovaním, vzhľadom alebo materiálom. Svoju predstavu následne predostrite krajčírke / návrhárovi, ktorý vám pomôže šaty doladiť. Obrázky sú v tomto kroku najdôležitejšie, pretože nie každá nevesta sa musí vyznať v móde, preto je niekedy ťažké slovami opísať, aké sú jej predstavy. Obrázkom tak dokážete lepšie demonštrovať požadované prvky.

Samozrejme, je dôležité vybrať aj materiály, ktoré budú na šatách používané. Osvedčená je krajka alebo čipka, no do popredia sa dostáva aj jednoduchosť v podobe saténu.

Cena svadobných šiat na mieru

Cena sa odvíja predovšetkým od požiadaviek nevesty. Ak túžite po prepracovaných šatách vytvorených z rôznych materiálov, ich realizácia môže byť komplikovanejšia a rovnako aj drahšia. Je dôležité si hneď v úvode stanoviť rozpočet a držať sa ho. Krajčírka alebo návrhár vám môže pomôcť vybrať materiály, ktoré váš rozpočet nezruinujú.

Čo je výhodou šiat na mieru, tak ich tvorba zahŕňa náklady na úpravu. Aby sme to teda vysvetlili, tak takéto svadobné šaty sú ušité presne na vaše miery. Svadobné šaty v salónoch sú vytvorené v akýchsi štandardoch a v štandardných konfekčných veľkostiach, ktoré vám nemusia sedieť. Ich úprava na vaše miery tak môže predstavovať ďalšie náklady, ktoré cenu šiat navýšia.

Šaty na mieru

Zdroj: Shutterstock®

Ako dlho trvá výroba šiat?

V tomto prípade sa nedá určiť nejaký presný časový úsek, pretože všetko závisí od zložitosti svadobných šiat, dostupnosti materiálov a pod. Vo všeobecnosti však platí, že šaty na mieru by ste si mali dať ušiť v predstihu, a to 3 až 6 mesiacov pred svadbou. Šikovné krajčírky dokážu šaty ušiť aj za 3 týždne, ale to len v prípade, že nemajú žiadne ďalšie zákazky. Treba počítať aj s priebežnou skúškou svadobných šiat, aby boli vytvorené presne na miery nevesty a sedeli jej perfektne.

Zaujme ťa: Ako vybrať farbu pre svadbu? Nechaj sa viesť naším svadobným sprievodcom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní