Zasadací poriadok na svadbe: Návod, ako ho zvládnuť bravúrne

Zasadací poriadok na svadbe: Návod, ako ho zvládnuť bravúrne

Zasadací poriadok na svadbe je ďalšou z úloh budúcich mladomanželov, ktorú musia spoločne pred samotným dňom D v rámci plánovania absolvovať. Na jeho príprave sa však môžu zúčastňovať aj blízki rodinní príslušníci, ktorí často o niektorých pozvaných hosťoch z druhého a tretieho kolena vedia oveľa viac ako samotná nevesta a ženích.

Pri plánovaní zasadacieho poriadku veľmi zaváži, či máte hostinu s dvadsiatimi piatimi svadobčanmi alebo ich príde vašu lásku oslavovať sto. Pri menších ceremóniách je totiž zasadací poriadok podstatne jednoduchší na naplánovanie a možno ho nebude treba vôbec. Tak či onak, my vám poradíme, ako zvládnuť zasadací poriadok na svadbu absolútne dokonale.

Pozri aj: Svadobná galaxy torta: Inšpiruj sa a skús si ju pripraviť aj sama!

tabuľa so zasadacím poriadkom

Zdroj: Shutterstock®

Dajte si čas

Možno plánovanie zasadacieho poriadku plánujete na večer pred svadbou, možno si naň dávate jeden – dva dni. Naša prvá rada znie, dajte si na jeho prípravu čas. Nie je to také jednoduché, ako sa zdá a niektoré kombinácie si jednoducho budete musieť nechať rozležať v hlave, pokojne aj cez noc. V prípade, že plánujete svadbu v hoteli, manažér vás bude o zasadací poriadok určite žiadať vopred a taktiež bude chcieť, aby ste vyznačili, ktorí hostia majú alergie a intolerancie, prípadne iné menu a kedy ide o deti. Na toto všetko treba čas na prípravu, obvolávanie hostí a podobne. Preto neodporúčame zasadací poriadok nechať na poslednú chvíľu.

Vizualizujte

Pri plánovaní zasadacieho poriadku je dôležité, aby ste si vedeli miestnosť, v ktorej bude hostina, dokonale predstaviť. Preto je veľmi výhodné, načrtnúť si stoly na papier. Urobte ich dostatočne veľké, aby sa vám k nim zmestil potrebný počet stoličiek. Ak mapku stolov nepoznáte, oslovte hotel, v ktorom sa bude hostina konať. Mapku si môžete vytvoriť aj na počítači. Nebudete tak musieť škrtať v prípade, že budete robiť zmeny. A zmeny robiť budete, to vám garantujeme.

Náš tip! Aby neboli hostia po príchode na hostinu zmätení a nemuseli hľadať svoje meno medzi desiatkami menoviek, pripravte ku vchodu na veľkú tabuľu kompletný zasadací poriadok rozdelený na stoly a hostí, ktorí k nemu patria. Stoly dostatočne výrazne označte číslami.

ako očíslovať stoly na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Odrazový mostík

Ak potrebujete takzvaný odrazový mostík na to, aby ste začali, začnite od seba. Nevesta a ženích sedia za hlavným rovným stolom v strede, po ich bokoch sedia ich rodičia, prípadne súrodenci, starí rodičia a podobne. Niekto má okolo seba aj svedkov. Toto všetko je však na vás. Po nevestinej strane sedia nevestini hostia, po ženíchovej zasa ženíchovi. Tak aspoň hovoria tradície, no vy môžete zvoliť aj úplne vlastný spôsob usádzania. Napríklad usadiť mladých k mladým, anglicky hovoriacich k anglicky hovoriacim a tak ďalej.

Vyhnite sa konfliktom

Na plánovaní svadobného zasadacieho poriadku je najkrajšie to, že dokážete už vopred minimalizovať riziko vzniku konfliktov. Povedzme si na rovinu, nie všetci hostia musia spolu vychádzať a v rodine je často viac strastí ako radostí. Nebojte sa konfliktných ľudí rozsadiť, dokonca až tak, že sa na seba nebudú ani pozerať. Naopak, ak máte „tušáka,” že niektorí hostia by sa mohli po svojom boku baviť náramne dobre a rozprúdiť tak zábavu celej hostiny, neváhajte ich posadiť spolu. Skvelým tipom je posadiť k sebe aj hostí, ktorí sa dlho nevideli a zaslúžili by si dobehnúť stratený čas.

Zaujme ťa: Je vlastný barman na svadbe tou správnou voľbou?

ako posadiť hostí na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Skôr, ako začnete, vytvorte skupinky

Predtým, než začnete všetko kresliť na papier a vizualizovať si svoj zasadací poriadok na svadbu, vytvorte si skupinky zo svojich svadobných hostí. Takto vám pôjde tvorba zasadacieho poriadku od ruky. Dôležité je, aby pri stole sedeli hostia, ktorí majú niečo spoločné.

Tvorba skupiniek môže vyzerať napríklad aj takto:

  • skupina hostí z rodiny, ktorí sa poznajú
  • skupina hostí, ktorá má spoločné záujmy, vďaka čomu medzi nimi nebude viaznuť konverzácia
  • skupina kamarátov
  • skupina hostí, ktorí sa nepoznajú, ale majú spoločnú profesiu

Naposledy aktualizovaný článok: 16.2.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Nikola Krchová 26.12.18 14:02

NK
karma
-1.00

robit zasadací poriadok sa teším :-)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 05.04.21 15:53

KS
karma
133.00

Tak v tejto veci si určite nechám poradiť od starších a skúsenejších :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

svadobná hostina

Čo čítajú ostatní