Čo dokážu listy jahody? Nielen plody sú pre nás prospešné!

Čo dokážu listy jahody? Nielen plody sú pre nás prospešné!

Už čoskoro si budeme môcť pochutnávať na vlastnoručne dopestovaných jahôdkach. Spravidla v máji totiž začína ich zber, i keď veľmi záleží od počasia. Jahody sú pre mnohých obľúbeným ovocím. Ich chuť je skrátka dokonalá. Je pritom len a len dobré, ak si na nich pochutnávame, čo najčastejšie. Sú plné vitamínov, antioxidantov, vlákniny aj minerálnych látok. Majú priaznivý vplyv na mozog, cievy i srdce. Ich konzumáciou môžeme podporiť aj zdravie a krásu svojej pokožky. Jahody jej dodajú mnoho živín, okrem toho sú z veľkej časti tvorené vodou, takže ju pomôžu zvnútra hydratovať. 

No sladučké červené plody nie sú tým jediným, čo nám Fragaria vesca, teda jahoda obyčajná, dokáže ponúknuť. Na liečebné účely sa zberajú i ďalšie časti rastliny, napríklad listy. Jahodové listy sú totižto rovnako nápomocné pri rôznych neduhoch ako aj malinové listy. O ich priaznivých účinkoch však vie len málokto. Kedy teda listy jahôd zberáme a ako ich následne spracovať a využiť? A kedy sa ich oplatí vyskúšať? To sa dozviete v článku!

Odporúčame: Tradičný hluchavkový čaj: To je liek nielen na menštruačné ťažkosti!

jahoda obyčajná

Zdroj: Shutterstock®

Kedy jahodové listy pomôžu?

Jahodový list je v rámci tradičnej medicíny využívaný na podporu liečby viacerých zdravotných problémov. Je zdrojom trieslovín, flavonoidov, minerálov aj organických kyselín. Listy majú protizápalové, ako aj diuretické, teda močopudné vlastnosti. Práve preto sú vítaným pomocníkom pri liečbe zápalov močových ciest. Listy sú vhodné na prečistenie močového ústrojenstva, pri obličkových kameňoch, okrem toho tiež osožia pri problémoch so zadržiavaním vody v organizme. Listy jahody však majú priaznivý vplyv aj na tráviaci trakt. Pomáhajú zmierňovať rôzne žalúdočné a črevné ťažkosti. Užitočné môžu byť pri hnačke či kataroch v tráviacom trakte.  

Jahodové listy prispievajú k normálnemu vylučovaniu žalúdočných štiav. Majú pozitívny vplyv na hladinu krvného tlaku, taktiež môžu pomáhať zmierňovať sprievodné ťažkosti zápalových ochorení kĺbov, a to najmä nepríjemné bolesti. Okrem toto majú upokojujúce účinky na nervový systém, pomáhajú tlmiť nervozitu. Tiež je im pripisovaná schopnosť zosilňovať sťahy maternicového svalstva. Listy však tradičná medicína odporúča aj pri ťažkostiach s chudokrvnosťou. Zvonka sú zase využívané na ošetrenie pokožky pri rôznych kožných problémoch.

čaj z jahodových listov

Zdroj: Shutterstock®

Ako ich spracovať a využiť?

Listy jahody je ideálne zbierať od mája do augusta až septembra v čase kvitnutia. Na zber sú však vhodné primárne listy jahôd, ktoré rastú vo voľnej prírode. Listy záhradných a pestovaných jahôd totiž neukrývajú potrebné účinné látky. Zberajte len mladé nepoškodené listy. Tie je následne vhodné vysušiť v tieni alebo pri teplote do 40 °C. V sušenej forme je tiež možné jahodové listy nájsť v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Sušené jahodové listy sú vhodné na prípravu čaju aj odvaru na vonkajšie použitie. Čaj si môžete pripraviť z 2 PL nadrobno nasekaných listov na 0,5 l vriacej vody. Nechajte lúhovať 20 minút (prípadne môžete aj chvíľu povariť) a pri ťažkostiach popíjajte počas celého dňa.

Pri sušených listoch spravidla postačí jedna lyžička na pohár vody a 5 až 10 minút lúhovania, prípadne sledujte odporúčané dávkovanie na obale kupovanej sušenej drogy. Čajom z jahodových listov môžete podporiť liečbu zápalov dýchacích ciest, tráviacich ťažkostí či iných vyššie spomínaných zdravotných problémov. Silnejším odvarom z listov zase môžete ošetrovať pokožku, a to hlavne zapálené či hnisavé rany, taktiež kožu postihnutú zápalovým ochorením. Odvar sa tiež využíva ako kloktadlo na výplachy ústnej dutiny, a to hlavne pri problémoch so zapáchajúcim dychom. 

Odporúčame: Hľadáte prírodný liek na ženské problémy? Skúste čaj z tejto buriny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní