Čo dnes vplýva na neplodnosť mužov? Vedci zverejnili zoznam látok

Čo dnes vplýva na neplodnosť mužov? Vedci zverejnili zoznam látok
  • 02.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Čoraz viac sa aj medzi slovenskými pármi objavuje problém neplodnosti. Kým v minulosti sa častejšie hovorilo o ženskej neplodnosti, dnes sa už otvorene hovorí aj o tej mužskej.

Mnohí vedci zisťujú dôvody zhoršenej kvality mužského ejakulátu. Najnovší výskum preukazuje, že poklesom plodnosti u mužov sú látky, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života.

Bude ťa zaujímať: Nádej pre mnohé ženy? V liečbe rakoviny prsníka nastal posun

test plodnosti pre mužov

Zdroj: Shutterstock®

Mužská neplodnosť

Mužská neplodnosť je znížená schopnosť oplodniť ženu. Dôvodom neplodnosti u mužov je:

  • úplná absencia spermií,
  • funkčná porucha spermií, ktorá sa prejavuje nedostatočnou pohyblivosťou či morfologickými poruchami, ako napríklad zdvojené hlavičky či byčíky,
  • tretím faktorom je vek. Pribúdajúce roky spôsobujú pribúdajúci počet spermií so zníženou pohyblivosťou či s poškodenou DNA.

Neprehliadni: Zrak a bežné zlozvyky, ktoré ho poškodzujú – týkajú sa aj vás?

neplodnosť

Zdroj: Shutterstock®

Dôvody mužskej neplodnosti

Andreas Kortenkamp z Brunelovej univerzity v Londýne a Hanne Frederiksenová z Kodaňskej univerzitnej nemocnice porovnali mieru škodlivosti látok, ktoré sa vyskytujú v každodennom živote, na plodnosť mužov. Štúdia bola zverejnená v časopise Environment International.

Výskum uskutočnili na stovke Dánov. Zamerali sa na 29 chemikálií v ich moči.

Značnú rolu pri plodnosti mužov zohrávajú plasty. Zo skúmaných látok patrili medzi najškodlivejšie. Najväčšiu váhu má bisfenol A (BPA) a jeho náhrady (BPS, GMP). Na ďalšom mieste sa umiestnili polychlorované dioxíny a ďalšie zmäkčovače – ftaláty. Patria tu tiež parabeny a paracetamol, ktorý je bežnou súčasťou liekov proti bolesti.

Výskumníci odhadujú, že mediánová hladina týchto škodlivých látok, ktorým sú muži vystavovaný, je približne 20-krát vyššia než hladina, ktorá je považovaná za rizikovú. V niektorých prípadoch bola hladina prekročená až 100-násobne.

Mikroplasty aj v Antarktíde

Podľa najnovších zistení sa mikroplasty nachádzajú aj v odľahlých častiach našej planéty. Vedci aktuálne objavili mikroplasty v čerstvo napadnutom snehu z oblasti Rossovho mora.

Alex Avesová, doktorandka z Canterburskej univerzity na Novom Zélande, bola presvedčená, že v takej odľahlej oblasti sa mikroplasty určite nachádzať nebudú. Doteraz totiž boli potvrdené len v ľudskej krvi, morskej vode a ľade. Žiaľ, v prípade vzdialenej lokality bol opak pravdou.

Odporúčame: Dovolenkári pozor na smrteľné štvorcové vlny: Ak ich uvidíte, utekajte z vody!

Viktor Vincze, Adela Vinczeová

Zdroj: instagram.com/viktorvincze

Viktor Vincze otvorene o mužskej neplodnosti

Otvorene u mužskej neplodnosti hovorí slovenský moderátor, manžel Adely, Viktor Vincze.

Len pár mesiacov po svadbe so známou moderátorkou zverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom uviedol, že stav jeho spermiogramu nie je dobrý a blíži sa k hranici neplodnosti. V statuse z roku 2017 tiež vyzval ostatných partnerov či manželov, aby sa o túto problematiku zaujímali a nečakali do obdobia, kedy budú chcieť mať deti. Odvtedy o tejto téme pravidelne hovorí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní