Svadobný smoking, oblek, frak alebo žaket: Ktorý je ten pravý?

Svadobný smoking, oblek, frak alebo žaket: Ktorý je ten pravý?
  • 29.04.2019
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

Nevesty si svoje svadobné šaty vyberajú mesiace, ba niekedy aj celé roky. Muži to majú o niečo jednoduchšie. Nemusia tak prísne sledovať trendy a ich spoločenská móda je pomerne konzervatívna. Oblek, smoking, frak alebo žaket sa prispôsobujú šatám nevesty spolu s doplnkami a šperkami. Svadobný pár spolu musí ladiť. Vybrať si ale vhodný typ oblečenia, môže byť niekedy dilema. Aký je rozdiel medzi týmito formálnymi odevmi?

Svadobný oblek

Na svadbu si doprajte oblek z kvalitného materiálu podľa obdobia, v ktorom sa svadba bude konať. Vhodným materiálom je kašmír, jemná česaná vlna, hodváb alebo mohér. Vyhnite sa polyesteru alebo inému syntetickému materiálu, ktorý nie je priedušný. Najmä v lete by bolo jeho nosenie nepríjemné. Oblek sa skladá z nohavíc, košele, vesty a zo saka, ktoré má byť vždy zapnuté. Rozopína sa len pri sedení. Pri dvojradovom saku sa zapína len horný gombík, pri trojradovom ten stredný. Spodný gombík sa nezapína nikdy ani na saku, ani na veste pod ním. Sako si môže muž vyzliecť len vtedy, ak mu to dáma dovolí.

Odporúčame: Rumový a cigarový bar: Dotyk luxusu aj na tvojej svadbe

svadobný oblek

Zdroj: Shutterstock®

Svadobný smoking

Frak a smoking sú večerné obleky, nenosia sa pred šiestou popoludní. Na svadby sa teda neodporúčajú, keďže tie sa štandardne konajú skôr. Hodia sa len vtedy, ak máte namiesto svadby večernú formálnu recepciu. Ak chcete, aby aj ostatní hostia mali na sebe, rovnako ako ženích, smoking, na pozvánku nezabudnite pridať informáciu o tom, že dress code je „black tie“. V tom prípade majú ženy „povinnosť“ obliecť si dlhé šaty, veľkú večernú toaletu, no dnes sa to až tak vážne neberie.

smoking

Zdroj: Shutterstock®

Smoking má lesklé saténové alebo hodvábne chlopne na saku. Podľa toho ho spoznáte najrýchlejšie. Sako je jednoradové alebo dvojradové a má tmavú farbu. Gombíky na košeli sú skryté, je ich vidieť len vtedy, ak sú ozdobné a zladené s manžetovými gombíkmi. Schovaný je aj predel medzi nohavicami a košeľou. Prekrýva sa šerpou. Nohavice majú jeden lesklý lampas, sú čierne alebo tmavomodré, a to aj vtedy, ak je sako biele. Tento dress code sa nazýva „black tie“, teda k smokingu sa nosí vždy čierny motýlik.

čierny smoking

Zdroj: Shutterstock®

Svadobný žaket

Oproti smokingu je menej formálny. Hodí sa najmä na svadby, ktoré sú tematické. Jeho najvýraznejšou časťou je dlhé sako so zaokrúhlenými šosmi. Je čiernej alebo sivej farby, pod ním sa nosí vesta a košeľa. Tá je biela s klasickým golierom. K žaketu sa nenosí motýlik ale šitá kravata alebo tzv. plaston. Je to šatka s perlou, ktorá je predchodcom dnešnej kravaty. Vybrať si tiež môžete formálny askot, čo je taktiež šatka, len inak viazaná. Doplnkom k žaketu je cylinder, rukavice a čierne kožené topánky s uzavretým šnurovaním.

žaket

Zdroj: Shutterstock®

Svadobný frak

Je najelegantnejší a najformálnejší zo všetkých oblekov. Nosieva sa len na slávnostné ceremoniály. Skladá sa z fraku s lesklými chlopňami a vzadu má typické chvosty. Sako sa nikdy nezapína a nosí sa pod ním biela vesta, biela košeľa s tvrdým golierom a ohnutými rohmi. Motýlik musí byť biely, čierny nosia len čašníci. Ak má frak ženích, musia ho mať aj ostatní pozvaní hostia. Nehodí sa teda veľmi na svadbu, ale skôr na skutočne významné udalosti, ako je napríklad odovzdávanie Nobelovej ceny.

frak

Zdroj: Shutterstock®

Pri výbere vhodného svadobného obleku myslite najmä na to, že sa v ňom musíte dobre cítiť a zároveň v ňom dobre vyzerať. Košeľa je vždy najvhodnejšia biela a doplnky by mali byť zladené s nevestou a jej doplnkami. Svadba nemusí byť vôbec formálna. Veselé ponožky, chýbajúca kravata alebo čokoľvek, čo vás dvoch vystihuje, je v poriadku. Hlavné je, že vstupujete do manželstva šťastní.  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Erika Semanová 11.08.19 15:43

ES
karma
-1.00

Výber svadobného smokingu je veľmi dôležitý a kľúčový pre ženícha.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.04.21 11:10

KS
karma
133.00

Určite výber závisí od celkového štýlu svadby.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní