Menšia svadba: Ako ju spraviť nezabudnuteľnou?

Menšia svadba: Ako ju spraviť nezabudnuteľnou?
  • 16.04.2019
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

Chystáte maličkú svadbičku len pre tých najbližších? Pozrime sa spolu na to, ako ju zorganizovať tak, aby bola skutočne svadobná a aby vám na nej nič nechýbalo. Malá svadba má množstvo výhod, o ktorých už určite viete. My vás upozorníme na detaily, ktoré vám nesmú uniknúť, aby bola aj malá svadba plná zážitkov a fantastickej nálady.

Možno plánujete romantickú svadbu v zahraničí alebo jednoducho nemáte radi, keď je okolo priveľa ľudí. Malá svadba má svoje výhody aj nevýhody a všetky musíte zvážiť predtým, kým sa definitívne rozhodnete.

Zaujme ťa: Prekvapenie pre svadobných hostí: Barmanská show 

hlavný stôl

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Aká veľká je malá svadba

Čo sa týka pozvaných hostí, tradične sa takto počítajú svadby, na ktoré pozývate do 30 hostí. Potrebovať budete len svedkov a zvyšok hostí je na vás. Malé svadby sa niekedy organizujú aj preto, lebo je v rodine nepríjemná situácia alebo jednoducho potrebujete ušetriť. Ak sú dôvodom peniažky, poradíme vám, ako za ne dostať čo najviac.

pár

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobný rozpočet malej svadby

Sú položky, ktoré ostávajú rovnaké bez ohľadu na veľkosť svadby. Svadobné šaty a oblek, doplnky, kytica, fotograf a obrúčky budete potrebovať celkom iste. Optimalizovať môžete náklady na svadobnú výzdobu. Stačí ak požiadate hostí, aby vám priniesli jeden typ kvetu a budete mať jednu krásnu vázu do stredu stola. Vaša kytica je tiež dekoráciou, preto nezabudnite upozorniť personál na to, aby vám pre ňu na stôl pripravili vázu.

sedenie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Keďže menej hostí ľahko naplánujete, nebudete mať problém s občerstvením ani alkoholom. Nebudete nakupovať zbytočné fľaše navyše a namiesto koláčikov, ktoré by ostali na stole, môžete zvážiť maličký, no zároveň chutný candy bar a ani svadobná torta nemusí mať päť poschodí.

Nepríjemné otázky

Ak máte rozsiahlejšiu rodinu, bude náročné vysvetliť, prečo ich nepozývate všetkých aj na svadobnú recepciu. Určite ale svadbu nezatajujte. Viac emócií by ste spôsobili, keby ste sa už len prišli ohlásiť, že ste sa vzali. Nikto sa nebude môcť uraziť, ak vysvetlíte všetkým, že ich pozývate na tú najdôležitejšiu časť svadby, a to na samotný obrad. Ak plánujete aj intímny obrad, je lepšie vysvetliť, že svadba je len pre pár blízkych ľudí, pretože to chcete mať rýchlo za sebou.

Pozri tiež: Svadobné dary a peniaze na svadbu: Ako o nich hovoriť?

obrad malá svadba

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Nepodceňujte zábavu

Aby sa vaši hostia naozaj dobre zabavili a neskočili s fajčiarmi kdesi mimo svadobnej zábavy, myslite na svadobný program. DJ alebo kapela sú potrební, aj keď si poviete, že nikto tancovať nebude, nebude to tak. Predsa len ste na svadbe a tanec k nej patrí. Ak do hudby investovať nechcete, určite si zabezpečte aspoň nejaký hudobný „podmaz“.

obra svadba

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Počas svadobného obradu môžete spoločne zapáliť sviečku alebo si vyskúšajte sypanie piesku. Je to zaujímavý rituál, kedy každý z vás vsype do nádoby piesok jednej farby. Obyčajne to robí len nevesta zo ženíchom. Ak ale máte malú svadbu, môžete požiadať všetkých svojich hostí, aby vsypali piesok do nádoby spolu s vami.

Svadobné tradície

Môžete si vytvoriť aj vlastnú tradíciu. Napríklad namiesto knihy hostí nechajte každého na svadbe napísať alebo nakresliť niečo osobné na plátno. Rozbíjanie taniera aj spoločná večera nemá vplyv na počet hostí, rovnako tak polnočný tanec môže mať osobité čaro, keď vás bude menej.

svadobná hostina

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Ivana 29, (28 hostí): Dídžeja som objednávala len na naliehanie priateľa. Mysleli sme si, že do polnoci budeme dávno doma a v posteli. Zábava sa rozbiehala pomaly, ale nakoniec sme dídžeja presviedčali, aby ostal dlhšie. Domov sme prišli až na svitaní.

Tereza 38, (35 hostí): Moji rodičia sú rozvedení a mama mala dlhodobo problém s alkoholom. Bála som sa, čo bude na svadbe a takmer som alkohol zakázala. Nakoniec som s ňou otvorene hovorila a ona sama navrhla, že ostane len na oficiálnu časť. Spolu s ňou odišli aj iní príbuzní, ktorých som pozývala len z povinnosti a ostalo zdravé jadro, ktoré sa bavilo aj dlho po polnoci.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 06.04.21 09:41

KS
karma
133.00

Každá svadba je nezabudnuteľným zážitkom, hlavne pre nevestu a ženícha. Niekedy sú malé svadby ešte viac romantickejšie ako veľké :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní