Starejší na svadbe: Kopec tradícií a neskutočná zábava

Starejší na svadbe: Kopec tradícií a neskutočná zábava
  • 08.09.2023
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

V mnohých rodinách sa vyskytujú vtipní a zaujímaví muži, ktorí sú navyše výreční a svoje schopnosti využívajú aj pri rodinných oslavách. Sú známi svojimi príhovormi, vtipnými komentármi a silou svojho hlasu si dokážu získať uši aj srdcia všetkých naokolo. Starejší na svadbe by mal mať presne tieto vlastnosti. 

Mal by so sebou priniesť starosvetské tradície, uvoľnenú atmosféru a kopec radosti, ktorú prenesie na celú svadobnú hostinu.

Kto je starejší - ako vybrať starejšieho

Tradične by mal funkciu starejšieho na svadbe zastávať krstný otec ženícha alebo nevesty, resp. niekto blízky z rodiny. Správny starejší musí byť dostatočne empatický a otvorený. Jednoducho niekto, kto si dokáže získať ľudí a správne

Zaujme ťa: Aktuálne svadobné trendy: Aká budeš nevesta?

Ako vybrať starejšieho

Zdroj: Shutterstock®

Profesionálny starejší na svadbu - kde starejšieho zohnať?

Tak ako DJ, kapela, fotografi či kameramani, tak aj starejší sa dá na svadbu objednať. Možno sa bojíte, že nezapadne do vašej svadobnej hostiny. Je to predsa len cudzí človek, ktorý veľmi intímne zasahuje do behu celej vašej svadby.

Ale rovnako ako fotograf s kameramanom dokážu byť takmer neviditeľní a kapela si získa ľudí a všetci tancujú a zabávajú sa, aj starejší (hoc požičaný) sa z ničoho nič stane súčasťou svadby. Nikto nebude vedieť ako a zrazu si s ním všetci veselo potykajú.

Profesionálny starejší

Zdroj: pinterest.com

Úloha starejšieho na svadbe

Aké sú povinnosti starejšieho na svadbe? Na svadbu prichádza ako prvý a stará sa o to, aby všetko prebiehalo podľa tradícií. V prvom rade príde pre ženícha vypýtať nevestu. Spolu s rodičmi ženícha prichádza na tzv. odobierku, kde sa rodiny stretnú.

Niekedy prebieha aj „odpytovanie“, kedy sa nevesta so ženíchom ospravedlňujú za svoje prehrešky rodičom a prosia ich o požehnanie do ich manželského života. Potoky sĺz šťastia sprevádza prejav starejšieho. Ten potom celý svadobný sprievod odvádza do kostola alebo na miesto, kde sa bude odohrávať svadobný obrad.

Povinnosti starejšieho

Zdroj: pinterest.com

Priebeh svadby

Úloha a zodpovednosti starejšieho na svadbe - ak máte na svadbe starejšieho, bude spolu s prevádzkarom vítať vašich hostí na mieste svadobnej hostiny. Patrí mu aj prípitok a obyčajne, ak máte taký zvyk, prednáša aj modlitbu pred hlavným svadobným chodom. Dalo by sa teda povedať, že starejší začína svadbu.

Starejší sa potom stará o zábavu a sprevádza hostí svadbou. Po prvom tanci pozýva hostí na parket a sám by mal vytancovať aspoň polovicu žien na svadbe. Pravda, ak nebudú mať ich partneri nič proti.

Starejší posúva program svadby stále ďalej, komunikuje s hudbou tak, aby sa hosťom dobre tancovalo. Pripomína jednotlivé časti programu, snaží sa o dodržanie tradícií a dohliada aj na to, aby mali hostia vždy plné poháriky a všetko, čo potrebujú.

Tradične máva starejší aj pierko, ako ženích či svedkovia, no to jeho má dlhé stužky. Vraj je to preto, aby ho v prípade, keď pôjde okolo stola, pri ktorom nebudú mať hostia čo popíjať, potiahli ho za stuhu. A aby tak prišiel k nim a naplnil ich poháriky.

svadobné finále

Zdroj: pinterest.com

Svadobné finále - povinnosti starejšieho

Úloha starejšieho zväčša nekončí ani po prvotnom prípitku ani po krájaný svadobnej torty. Starejší dohliada na celý priebeh svadby, pomáha zabávať svadobných hostí a rovnako začína polnočné čepčenie. Niekde je zvykom, že starejší sprevádza celý čepčiaci rituál, inde je to v rukách folklórneho súboru.

Starosta alebo starejší je aj pri čepčení nevesty. Odoberá jej vienok a ak je dostatočne šikovný, tancuje fľaškový tanec. Taktiež mu patrí prvé miesto pri redovom, klobúkovom alebo venčekovom tanci. Táto tradícia ukončuje oficiálny priebeh svadby a starosta má všetky svoje povinnosti za sebou. Ostáva už len pomôcť hosťom, aby sa vydržali zabávať čo najdlhšie.

Ak si už vyberiete profesionálneho starejšieho alebo niekoho z rodiny, kto dokáže organizovať svadobné hry, nemá problém povedať príhovor a prípitok na svadbe, dokáže zastať aj funkciu svadobného moderátora a bude dohliadať na bezproblémový priebeh svadby, určite neoľutujete.

Dobrý a charizmatický moderátor svadby spojí všetkých dohromady. Novozískaných rodinných príslušníkov aj priateľov a celkom nových známych. Príjemnú zábavu!

Aktualizovaný článok: 8.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 06.04.21 09:10

KS
karma
133.00

Veľmi dôležitá osoba na svadbe a myslím si, že aj veľká česť pre danú osobu. Hlavne treba vyberať niekoho z rodiny kto je výrečný a zábavný nech nie je nuda :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní