Slovenské svadobné tradície: Vieš ale, čo znamenajú?

Slovenské svadobné tradície: Vieš ale, čo znamenajú?
  • 02.04.2019
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

Niektoré veci robíme z poverčivosti, iné zo zábavy. Na svadbe realizujeme veľa vecí z lásky k tradícii, k rodičom a jednoducho preto, že by sme si bez týchto drobností nedokázali predstaviť náš svet. Ale vedeli ste, že družičky mali niekedy rovnaké šaty ako nevesta? Bolo to preto, aby zmiatli prípadných zlých duchov. Tí totiž čakali práve na nevestu, aby ju ženíchovi uchmatli. Takto boli dopletení a svadbu sa im prekaziť nepodarilo. Slovenské svadobné tradície sú dnes pomiešané s tými zo západného sveta. Viete ale, čo znamenajú?

Pozri tiež: Zasadací poriadok na svadbe: Návod, ako ho zvládnuť bravúrne

svadobné tradície

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Rozbíjanie taniera

Rozbitie taniera pri vstupe má symbolizovať to, že v manželstve vás často môžu prekvapiť nepredvídateľné okolnosti. Črepy prinášajú šťastie. Nie preto, lebo sú to kúsky z vášho svadobného dňa. Ale preto, lebo ste ich dokázali zozbierať spolu. Takže zakaždým, keď budete mať v rokoch pred sebou starosti, prídu hádky alebo sa z nejakej situácie nebudete vedieť vymotať, črep, ktorý si zo svadobného dňa necháte, vám pripomenie, že spolu to jednoducho zvládnete.

Krájanie torty

Hovorí sa, že podľa toho, kto chytí nôž prvý, bude mať v manželstve hlavné slovo. A ten, ktorého ruka bude navrchu, bude toho druhého ochraňovať. Spoločné krájanie torty je, ako väčšina tradícií, najmä o tom, ako dokážete spolupracovať. Hovorí sa tiež, že žena, ktorá krája tortu sama, bude mužovi kraľovať a on jej slúžiť. Tak pekne spolu ruky na nôž, nech je vaše manželstvo harmonické.

krájanie svadobnej torty

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Prenášanie nevesty cez prah

Kedysi sa verilo, že na každý nový manželský pár čaká strašidlo. A keď prah prekročí len pár nôh, strašidlo bude márne čakať na svoje obete. Hovorí sa tiež, že ak by sa žena pri prechode do novej domácnosti potkla, prinieslo by jej to nešťastie. O mužskom potkýnaní sme sa nedočítali nič. Ale zas vieme, že oni nosia pohodlné topánky. Ak teda nechcete riskovať úraz, nechajte sa nosiť na rukách.

prenášanie nevesty cez prah

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Hádzanie kytice alebo podväzku

Tieto tradície vychádzajú z tzv. mágie podobnosti. Podobné veci sa teda dejú vtedy, ak sa niečo podobné robí. Slobodná žena, ktorá chytí kyticu, bude do roka nevestou. Ženy sa teda na tento dôležitý moment rady pripravia. Čo sa mužov týka, tí sa na chytanie podväzku dávajú „nachytať“. Keďže skôr preferujú slobodu, ťažko povedať, prečo sa nechajú nahovoriť na chytanie podväzku. Možno je to o ich súťaživom duchu.

Odporúčame: Starejší na svadbe: Kopec tradícií a neskutočná zábava

hádzanie svadobnej kytice

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 06.04.21 09:15

KS
karma
133.00

Zase som sa niečo nové dozvedela :-D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní