Svadobné veci (šaty, koláče, obrúčky): Kvalitnejšie alebo len drahšie?

Svadobné veci (šaty, koláče, obrúčky): Kvalitnejšie alebo len drahšie?
  • 28.04.2019
  • Mika Polohová a Zuzana Kmecová

Prečo je všetko, čo je svadobné, akosi drahšie v porovnaní s tým, čo svadobné nie je? Topánky, prstene, šaty či koláče. Všetky tieto položky vám vstupujú do rozpočtu. Suma sa postupne navyšuje a vy si možno poviete, prečo je to tak. Veci s prívlastkom svadobné sú a boli vždy výnimočnejšie, a preto aj nákladnejšie. Pozrime sa ale na to, ako sa odlišujú od tých bežných každodenných vecí a či sú naozaj len drahšie alebo aj kvalitnejšie.

Neprehliadni: Originálne svadobné obrúčky: Kľúč k šťastnému manželstvu?

oznámenia

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobné koláče

Doma si koláčiky pečiete vo vlastnej rúre a v priestore, ktorý je vaším domovom. Teda za to, že ste si v ňom pripravili niečo na maškrtenie, platiť navyše nemusíte. Venovali ste tomu svoj vlastný čas a ani páni z kontroly hygieny vás neprišli skontrolovať, či máte všetko na správnom mieste. Cukrárky ale všetky tieto skryté náklady musia prenášať do ceny svojich koláčikov. Aj pána, ktorý im prinesie maslo, ale aj to, že pre tie najčerstvejšie suroviny museli cestovať.

Preto sú svadobné koláče nákladnejšie ako tie vaše domáce. Či sú kvalitné, o tom sa presvedčte na vlastnej koži ešte pred tým, než si ich objednáte. Každá lepšia cukrárka vám pripraví ochutnávku, prípadne si nejaké koláčiky z jej „tvorby“ môžete zakúpiť vopred.

luxusná výzdoba

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobné obrúčky

Ceny svadobných obrúčok obmedzenie prakticky nemajú. Môžu sa vyštverať aj do šesťmiestnych cifier, a to v závislosti od toho, kto ich vyrába a aký materiál je na ne použitý. Musíte myslieť najmä na to, že svadobné obrúčky musia byť kvalitnejšie a mať oveľa dlhšiu životnosť ako prstene, ktoré nosíte príležitostne.

luxusné prstene

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Do obvodu obrúčky si môžete nechať vložiť aj drahé kamene, drobné diamanty, prstene si môžete nechať gravírovať alebo inak ozdobiť. Práca, ktorá je do obrúčok vložená, je tiež súčasťou finálnej ceny. Sumu, ktorú ste ochotní za obrúčky zaplatiť, si dohodnite vopred a snažte sa ju dodržať.

luxusné prstienky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobná kytica

Cena za svadobnú kyticu sa odvíja najmä od počtu kvietkov a ich druhu. Každý kvietok má svoju sezónu. Ak túžite po pivonkách v decembri, myslite na to, že budú vyzerať inak, ako ich poznáte z jarných výzdob, kedy sú v sezóne a krásne rozkvitnuté. Budú tiež drahšie. Lepšie je teda rešpektovať prirodzenú sezónu kvietkov.

Zaujme ťa: Pivonka: Pôvabný VIP hosť na každej svadbe

luxusné kytice

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobná kytica musí tiež zvládnuť celé hodiny bez vody, kedy ju držíte v rukách pri fotografovaní, ale mala by vydržať aj klimatizáciu vo svadobnej sále a teplotné zmeny.

mix obrázkov

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobné šaty

Ak ste si niekedy skúsili objednať svadobné šaty z lacných internetových stránok, určite viete, že cena v tomto prípade zodpovedá kvalite. Je len na vás, aký cenový strop si určíte. Počítajte však s tým, že kvalitnejší materiál a komplikovanejšia čipka budú nákladnejšie. Na druhej strane, nikdy nebudete mať na sebe krajšie šaty ako vo váš svadobný deň.

obrad

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Svadobný oblek

Rovnako ako pri šatách, je to aj so svadobným oblekom ženícha. Cena obleku sa pohybuje od 100 do 10 000 €. Oblek vykladaný diamantmi od návrhára Stuarta Hughesa vyšiel majiteľa na takmer 900 000 €. Všetko závisí od toho, aký je ženích náročný. Samozrejme, v závislosti od výrobcu a hrúbky materiálu sa bude meniť aj cena.

šaty na mieru

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Niektoré svadobné vecičky sú nákladnejšie. No je na to dôvod. Pri vytváraní svadobného rozpočtu je dôležité určiť si priority a hranice. Taktiež si urobte približný prehľad, vypýtajte si cenové ponuky a sledujte, čo obsahujú. Niekedy sú náklady skryté alebo sa môže stať, že vyššia cena ukrýva aj služby navyše. Napríklad pri drahších šatách môžu byť zahrnuté aj úpravy na mieru alebo v cene kytice môže byť aj pierko pre ženícha a kvietky do vlasov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 06.04.21 18:53

KS
karma
133.00

Pred svadbou si treba veľmi dobre zvážiť, na ktorých veciach sa oplatí šetriť a na ktorých radšej nie :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní