Cudzinec ako svedok: Čo všetko je potrebné vybaviť?

Cudzinec ako svedok: Čo všetko je potrebné vybaviť?

Za svedka si vyberáme svojho najbližšieho príbuzného z rodinného kruhu alebo hľadáme v okruhu najlepších priateľov. Ak má budúca nevesta alebo ženích dušu cestovateľa, môžu svojho svedka nájsť medzi svojimi zahraničnými priateľmi. Cudzinec ako svedok je možný. Čo všetko je nutné zariadiť, ak svedkom na svadbe bude niekto z iného štátu?

Základné podmienky spoločné pre všetkých svedkov

Svedok na svadbe patrí ku kľúčovým osobám obradu. Bez rodičov, bez bielych šiat aj bez tónov svadobného pochodu vás oddajú, ale bez svedkov to nepôjde. Svedok, aj ten zo zahraničia, musí byť svojprávny, plnoletý a mať so sebou platný preukaz totožnosti.

Ak spĺňa váš svedok tieto podmienky, ale navyše je to cudzinec, musíte brať ohľad ešte na kľúčový faktor – či rozumie alebo nerozumie po slovensky. Podľa toho bude mať priebeh svadby dva možné scenáre.

Neprehliadni: Ako vybrať správnu svadobnú kyticu? Toto sú hlavné kritériá

cudzinec svedok

Zdroj: Shutterstock®

Svedok je cudzinec, ktorý nerozumie po slovensky

Ak váš svedok nerozumie po slovensky, musíte na svadbu pozvať súdneho tlmočníka. Ten bude tlmočiť reč oddávajúceho do svedkovho jazyka.

Počítajte s tým, že služby súdneho tlmočníka si musíte dohovoriť včas a do svadobného rozpočtu si pridajte náklady na prekladanie. Na druhej strane bývajú úradné obrady pomerne krátke a je pravdepodobné, že sa s cenou tlmočenia vojdete do sadzby za jednu hodinu.

Svedok je cudzinec, ktorý rozumie po slovensky

Ak svedok cudzinec po slovensky rozumie, ušetríte si komplikácie so súdnym tlmočníkom, ale bude nutné vyplniť čestné vyhlásenie. V ňom svedok prehlasuje, že v plnom rozsahu rozumie hovorenému slovu v slovenskom jazyku pri svadobnom obrade a že nepožaduje tlmočníka.

Prečítaj si: Ako zvládnuť svadbu s pokojom? S našimi tipmi to zvládneš!

svedok cudzinec

Zdroj: Shutterstock®

Obsah čestného vyhlásenia

Tento dokument obsahuje štandardné údaje, ktoré svedok vyplní: meno, dátum, miesto narodenia a bydliska. Ďalej nasleduje samotné čestné vyhlásenie, po ktorom sa vypisujú informácie o obrade. Cudzinec tu potvrdí svoju úlohu svedka. Doplnia sa údaje o príslušnej cirkvi či úrade, kde je sobáš uzatváraný, jeho dátum a mená nevesty a ženícha.

Svojím podpisom dokument potvrdí svedok aj oddávajúci

Na konci dokumentu sa pod podpis svedka vypĺňa číslo jeho cestovného dokladu (číslo pasu), kedy a kým bol vystavený. Tento vyplnený dokument vám postačí na to, aby svedok mohol na vašej svadbe právoplatne svedčiť. Ak sú obaja svedkovia cudzinci, budete musieť pripraviť dokumenty dva. Inak vám nič nebráni v tom, aby váš svedok bol zahraničný kamarát, dobrý priateľ zo študijného pobytu v cudzine alebo kamarátka z dovolenky.

Odporúčame: Najznámejšie svadobné tradície: Staré verzus nové


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Chromíková 20.12.19 18:30

MC
karma
109.00

prečo si komplikovať deň D...

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 23.12.19 15:15

AN
karma
109.00

Ani som nevedela, že s tým môže byť nejaký problém

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní