Nové opatrenia na svadbe v súvislosti s COVID-19: Skutočne sa budú konať len malé svadby?!

Nové opatrenia na svadbe v súvislosti s COVID-19: Skutočne sa budú konať len malé svadby?!

Už je to niekoľko mesiacov, čo sa snažíme zbaviť pandémie menom koronavírus. Už niekoľko mesiacov poctivo nosíme rúška, nestretávame sa a vyhýbame sa sociálnemu kontaktu len preto, aby sme ochránili seba a svoje rodiny pred pandémiou. Ochrana proti koronavírusu sa stala našou prioritou. Každý deň čakáme, kedy sa COVID-19 z nášho sveta vytratí a my sa budeme môcť vrátiť späť do normálu. No zdá sa, že človek mieni a koronavírus mení. V dôsledku toho sú každý deň vydávané nové opatrenia, ktoré musíme dodržiavať.

Kým pár mesiacov dozadu boli všetky svadby zrušené a nevesty hľadali nové termíny ešte v tomto roku, zdá sa, že poriadnej veselice sa budeme musieť vzdať do konca tohto roka. Od 1.10 vstúpia do platnosti nové opatrenia, v dôsledku ktorých nebude možné osláviť tento výnimočný deň s celou svojou rodinou a blízkymi priateľmi.

Odporúčame: Svadobný tanec otca a dcéry: 9 najkrajších piesní, ktoré dojmú každého!

rúško na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Ak svadba, tak len s obmedzeným počtom osôb

Už pár mesiacov sa šuškalo o druhej vlne koronavírusu, no v kútiku duše sme dúfali, že druhá vlna už nepríde. No opak bol pravdou, a preto minister zdravotníctva Marek Krajčí po rokovaní komisie potvrdil, že pandémia sa šíri po celom Slovensku, v dôsledku čoho boli vydané nové opatrenia.

Jedným z opatrení je obmedzenie maximálneho počtu hostí na svadbe. Síce svadby nie sú zakázané, no maximálny počet hostí stanovili na 30. „Svadby v tejto fáze pandémie sú veľmi rizikové. Ak chcete organizovať svadbu, tak len v úzkom kruhu,“  upozornil minister zdravotníctva.

svadba bez hostí

Zdroj: Shutterstock®

Petícia proti opatreniam

Každá nevesta pripravuje svadbu minimálne rok dopredu. Všetky páry majú zaplatené zálohy a čo teraz? Jedno riešenie tu je, ale podľa mnohých je neuskutočniteľné. Totižto podľa vyjadrení komisie je možné, aby sa konali hromadné podujatia, no všetci účastníci musia mať negatívny test na koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako 12 hodín. No v prípade veľkých svadieb je nereálne dohodnúť termín na testovanie všetkým svadobným hosťom a ešte im to preplatiť alebo čakať od nich, že si za test zaplatia sami.

Nevesty sa teda vzbúrili a vytvorili na peticie.com petíciu proti opatreniam. Petíciu doposiaľ podporilo viac ako 26 000 neviest, ktoré bojujú za zachovanie svadieb do 150 ľudí.

„Touto petíciou žiadame premiéra Slovenskej republiky, hlavného hygienika a všetkých ktorí rozhodujú o protipandemických opatreniach na území Slovenskej republiky, aby prehodnotili svoj zámer od 1. 10. 2020 zakázať svadby nad 30 ľudí. Máme za to, že pri dodržaní určitých nariadení (častá dezinfekcia priestorov, dezinfekcia rúk, prekrytie horných dýchacích ciest počas sobáša, ...) dokážeme zmenšiť riziko prenosu nákazy. Ďalej uvádzame ako dôvod fakt, že na svadbe sa zúčastňujú rodinní príslušníci a priatelia, ktorí sú v kontakte aj v bežné dni. V neposlednom rade sa nám budúcim manželom, manželkám a svadobným dodávateľom nepáči, že prichádzame kvôli takýmto nariadeniam o nemalé peniaze a v konečnom dôsledku aj o prácu, čo spôsobuje, že sa dostávame do zlej životnej situácie. Chápeme situáciu a urobíme na svojich svadbách všetko pre bezpečnosť ľudí,“ uvádzajú organizátori petície.

- Anketa

DOTKLI SA VÁS NOVÉ OPATRENIA V SÚVISLOSTI S COVID-19?

Odpovedalo 6 ľudí  

Áno, už sme kvôli nim museli presunúť svadbu
17%
Kvôli nim sme rušili svadbu
33%
Zatiaľ nie, uvidíme ako sa to bude vyvíjať
50%
Aj áno, lebo nevieme na kedy si naplánovať svadbu
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba
organizovanie svadby

Čo čítajú ostatní