Veľký svadobný manuál: Ako ušetriť na svadobnej hostine?

Veľký svadobný manuál: Ako ušetriť na svadobnej hostine?
  • 22.11.2023
  • Beáta Hnátová

Zorganizovať svadbu nie je žiadna sranda. A keď je to tá vaša vlastná, je to o to ťažšie. Každá nevesta túži po dokonalej svadbe, na ktorú budú ešte dlho pamätať všetci zúčastnení. Niekedy však svadobné úspory a svadobný rozpočet nestačia na všetky položky, bez ktorých si svoju svadbu nevieme predstaviť.

Aj keď je váš deň D tým najkrajším a veľmi sa naň tešíte, spájajú sa s ním aj povinnosti, ktoré musí riešiť každý svadobný pár. Medzi takéto dôležité záležitosti patrí nepochybne aj rozpočet svadby. 

Ako ušetriť pri plánovaní svadby? Na ktorých svadobných položkách sa dá ušetriť bez toho, aby to zničilo predstavu o vašej vysnívanej svadbe?

Neprehliadni: Perly ako horúci trend pre rok 2024 - TAKTO ich môžete zahrnúť do svojho svadobného dňa

Plánovanie svadby - ako ušetriť na svadbe?

Harmonogram svadby, svadobné topánky, svadobná webstránka, svadobní profesionáli a agentúry, zoznam hostí, svadobné menu, darčeky či výslužky pre hostí, kvetinové aranžmány - existuje hneď niekoľko spôsobov, ako ušetriť na svadbe.

Šetriť môžete už pri zostavovaní svadobného rozpočtu. V prvom rade si stanovte priority, položky, ktorých sa jednoducho nemienite vzdať a ušetriť môžete na „hltačoch“ peňazí, ktoré stoja viac než dosť, no v konečnom dôsledku nie sú až takými výraznými či dôležitými prvkami svadby. Základným pravidlom je zostaviť si realistický svadobný rozpočet.

Dátum svadby

Už dávno neplatí pravidlo, že svadba musí byť len v sobotu. Skúste porozmýšľať nad svadbou v piatok. Jednou výhodou je, že máte na výber množstvo voľných termínov. A aj ceny môžu byť o niečo priateľnejšie ako v sobotu. 

Výber priestoru pre svadbu

Viete už, kde sa vaša svadba bude konať? Máte predstavu, že by ste ju chceli mať v romantickom kaštieli, no keď ste uvideli, koľko vás to bude stáť, rýchlo ste si to rozmysleli? Ani nádherný priestor nemusí byť zlou investíciou, keď si predstavíte, že ušetríte na výzdobe.

Na druhej strane, ak by ste chceli ušetriť na sále a uprednostnili by ste napríklad kultúrny dom, museli by ste rátať s nákladmi na výzdobu, ktorou by ste obyčajné miesto premenili na romantickú sálu. Zvážte teda jednotlivé náklady a vyberajte rozvážne.

Pozri aj: Šaty pre svadobnú mamu: Zažiarte i vy v tento výnimočný deň!

Zoznam hostí

Jedným zo spôsobov, ako ušetriť na svadbe je redukcia svadobčanov. I odborníci v oblasti svadobného priemyslu sa zhodujú, že jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť náklady, je znížiť zoznam hostí.

Sadnite si spolu s vaším nastávajúcim a znova si prejdite zoznam svadobných hostí. Vylúčte z neho rodinu, s ktorou ste sa naposledy videli pred 5 rokmi a tiež spolužiakov, na ktorých vlastne ani poriadne nemáte kontakt. Namiesto troch družičiek voľte jednu, najlepšiu kamarátku. Takisto na svoju svadbu môžete pozvať len dospelých bez detí. Zapamätajte si - nevolajte ľudí len z povinnosti, takéto pozvanie nebude príjemné ani pre jednu stranu a vás bude stáť navyše nemalé financie.

Znížením počtu hostí tak ušetríte aj na nákladoch na jedlo, prenájom miesta, svadobné menu, v prípade detí animátora či opatrovateľku.

Ak neviete, ako slušne oznámiť rodine či známym, že ich nepozývate na svadbu, prečítajte si náš článok: Ako oznámiť nepozvanie na svadbu svojej rodine či priateľom?

Svadobné oznámenia

Internet ponúka množstvo návodov, dostupných programov a online nástrojov, kde si dokážete vytvoriť grafiku zadarmo. Môžete použiť tiež vašu spoločnú fotografiu a pridať krátky text s potrebnými informáciami. Svadobné oznámenia nemusíte tlačiť a posielať poštou, môžete ich rozoslať elektronicky.

Ak však túžite po klasických svadobných tlačovinách, zájdite do papiernictva, zaobstarajte si materiál a pustite sa do výroby oznámení sami. Stačí dobrý nápad, šikovné ruky a jedna farebná tlačiareň. 

Svadobné obrúčky

Dnes už svadobné obrúčky nemusia byť len zo žltého, bieleho či ružového zlata. Ako materiál pre prstene si môžete zvoliť chirurgickú oceľ, wolfrám alebo titán. Namiesto diamantu to môže byť zirkón. Krásne vyzerajú aj obrúčky bez kamienka.

Ak máte doma zlaté retiazky, ktoré nenosíte alebo šperky, ktoré pre vás nemajú žiadnu sentimentálnu hodnotu, odneste ich do zlatníctva a dajte si z nich urobiť prstene na mieru.

Zaujme Ťa: Trendy svadobné šaty pre rok 2024 - nechajte sa očariť úchvatnými modelmi

Svadobné šaty

Ak chcete ušetriť pri svadbe, vyskúšajte to i pri svadobných šatách. Väčšina svadobných poradcov a odborníkov odporúča objednať si svadobné šaty aspoň osem alebo deväť mesiacov pred svadbou. Takto budete mať dostatok času na prípadné úpravy a navyše aj niečo ušetríte. Svadobný salón môžete tiež vymeniť za skúsenú krajčírku alebo online zahraničný obchod so širokým výberom svadobných šiat a výhodnými cenami.

Dnes už svadobné šaty nemusia vyzerať ako by ich mala pred vami oblečené princezná. Vsadiť môžete na minimalistické svadobné šaty, jemný svadobný overal, elegantný kostým alebo dokonca kombináciu bielej blúzky a dlhej sukne. Samozrejme nezabudnite svoju svadobnú róbu prispôsobiť miestu konania vašej svadby a celkovej atmosfére a téme.

Svadobný účes

Každá nevesta chce vyzerať krásne a neodolateľne nielen počas kráčania k oltáru, ale aj celého večera. Svadobný účes a svadobný make -up by ste určite nemali nechávať na náhodu. Ak však chcete trochu okresať sumu za tieto položky, poobzerajte sa po sociálnych sieťach, či okolitých mestách a obciach po šikovných dievčatách, ktoré sa vizáži venujú vo voľnom čase. Získajte ich referencie, pozrite si ich prácu a ak sa vám budú pozdávať, zajednajte si u nich termín.

Odporúčame: Výzdoba svadobného stola: Ktorý štýl je ten pre teba?

Jedlo a zákusky, vlastná svadobná torta

V prípade jedla je určujúca cena stravnej jednotky. Zisťujte, čo všetko je teda v cene a za čo budete musieť ešte doplácať. Chcete mať candy bar, čokoládovú fontánu, stroj na pukance a aj tropické ovocie? A nie je toho už zbytočne veľa? Sústreďte sa na kvalitnú večeru a bufetové stoly, ktoré budete podávať vo vhodný čas a sýti hostia zistia, že na množstvo sladkostí od výmyslu sveta vlastne ani nemajú chuť. Vy si tak ušetríte kopec starostí, peňazí, ale aj nezjedených potravín, ktoré sa zbytočne pokazia.

I na svadobnej torte dokážete ušetriť zopár eur. Nemusíte si ju dať robiť v najvychýrenejšom cukrárstve v meste. Môžete predostrieť vašu predstavu susede, ktorá si privyrába pečením alebo známej v rodine. 

Na čom určite nešetrite?

  • Svadobné fotografie: Svadba je udalosť, ktorá sa koná raz za život, preto by ste nemali šetriť na svadobnom fotografovi. Vsaďte preto na skúseného fotografa, ktorý dokáže zachytiť neopakovateľné momenty, o ktorých vy možno ani neviete, že sa na svadbe odohrali. Svadobné video však môže byť oveľa autentickejšie, ak si zaobstaráte kameru a necháte ju napríklad kolovať po hosťoch.
  • Kvalitný dídžej alebo kapela: Spoľahnite sa na skúseného dídžeja alebo kapelu, ktorí odhadnú vkus hostí a rozprúdia zábavu.

Aktualizované na 22. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní