Ako vyčistiť svadobné obrúčky aj doma? Pozor, aby ste ich nepoškriabali!

Ako vyčistiť svadobné obrúčky aj doma? Pozor, aby ste ich nepoškriabali!

Je len málo vecí, ktoré sú fascinujúcejšie ako pohľad na prsteň, ktorý sa leskne a tancuje vo svetle po jeho vyčistení a vyleštení. Hoci ho vždy môžete vziať do klenotníctva na profesionálne čistenie, je dobré vedieť, ako na starostlivosť o obrúčky aj doma. Pravidelné domáce čistenie udrží váš snubný a zásnubný prsteň žiarivý a v najlepšej možnej forme medzi profesionálnymi čisteniami.

Totižto, každodenným nosením sa na povrchu kameňa usádzajú nečistoty a zvyšky kozmetických prípravkov. Špinavé prstene sú živnou pôdou pre baktérie, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky, zmenu farby kovov a poškriabanie kameňov, preto je dôležité vedieť, ako si doma vyčistiť strieborné svadobné obrúčky, zlaté svadobné obrúčky,..., aby vyzerali čo najlepšie.

Treba poznamenať, že domáce čistenie nenahrádza odbornú údržbu. Zatiaľ čo povrchové nánosy môžete ľahko odstrániť a obnoviť lesk sami, čistenie u klenotníka bezpečne odstráni väčšie nečistoty. 

Čistenie svadobnej obrúčky

Je lepšie nechať vyčistiť svadobné obrúčky odborne alebo sa môžete do čistenia pustiť aj doma? V podstate je to len na vás, či čistenie svadobnej obrúčky vezmete do vlastných rúk alebo čistenie šperkov zveríte do rúk odborníka. Ak sa rozhodnete pre domáce vyčistenie, zvoliť môžete rôzne metódy čistenia:

  • čistenie sýtenou vodou,

  • čistenie s vodkou,

  • čistenie s prostriedkom na umývanie riadu.

Avšak, ak máte diamantové svadobné obrúčky alebo zásnubné prstene, odporúča sa čas od času navštíviť aj odborníka, ktorý vám skontroluje osadenie kamienkov v prsteni. Ak sa na vašom prsteni nachádzajú škrabance alebo uvoľnené kamene, chcete mať istotu, že klenotník dokáže toto poškodenie opraviť.

Majte však na pamäti, že starostlivosť o obrúčky je nesmierne dôležitá. Ak ich chcete uchovať v čo najlepšom stave, pri manipulácii s drsnými chemikáliami prstene z ruky zložte alebo si minimálne nasaďte rukavice. To isté platí aj pri práci v záhrade alebo športovaní. 

Odporúčame: Svadobná kytica, ktorá ti vyrazí dych: Akú si vyberieš?

Ako vyčistiť svadobné obrúčky jednoducho aj doma?

Skúsili ste „vykúpať svadobné obrúčky"? Ak nie, tak pri ich čistení je čas na kúpeľ. Klasické svadobné obrúčky či personalizované svadobné obrúčky znečistené bežnými kozmetickými prípravkami, ako je lak na vlasy, pleťový krém, make-up, parfum a pod. je možné vyčistiť rýchlo a jednoducho.

Najlepší spôsob je kúpeľ z teplej vody (môžete použiť aj sýtenú vodu) a prípravku na umývanie riadu. Do tohto roztoku namočte svadobné prstienky a nechajte ich namočené približne 20 minút. Takéto čistenie s prostriedkom na umývanie riadu pomáha rozpustiť nečistoty a obrúčkam tak prinavrátiť lesk.

V prípade, že ste si nechali spraviť gravírovanie do zlatých svadobných obrúčok a usadili sa vám v ňom nečistoty, na vyčistenie použite jemnú kefku. Rovnakým spôsobom sa vrhnite aj na vyčistenie drahých kameňov - teda diamanty či iné drahé kamene opatrne vyčistite jemnučkou kefkou.

Na záver už nemusíte vykúpať svadobné obrúčky, ale ich stačí len opláchnuť po prúdom studenej vody.

Pre krásny lesk diamantu môžete skúsiť aj čistenie s vodkou. V tomto prípade namočte vatovú tyčinku do vodky a jemne prejdite po diamante. 

Ako na odstránenie zelených škvŕn?

Nie je to bežné, ale stať sa to môže. A preto v prípade, že ste na prsteni našli zelené škvrny, jednoducho ich odstráňte kyselinou citrónovou. Vytvorte si roztok z teplej vody a kyseliny citrónovej. Prsteň doň namočte na približne 5 minút a následne opláchnite studenou vodou. 

Čomu sa pri čistení rozhodne vyhnúť?

Ak chcete predísť poškodeniu vašej obrúčky, pri čistení by ste sa mali vyhnúť používaniu chemikálii, ktoré môžu narušiť štruktúru kovu. Medzi tieto chemikálie patrí napríklad:

Avšak, profesionáli neodporúčajú používať ani abrazívne prostriedky, pretože tie by mohli vytvoriť škrabance na povrchu prsteňa. Medzi tie patrí:

Neprehliadni: Knihy ako dekorácia na svadbe: Milovníci literatúry si prídu na svoje

Tip, ako vysušiť zlaté svadobné obrúčky

Už viete, ako vyčistiť svadobné obrúčky rýchlo a jednoducho, ale viete aj to, ako ich vysušiť? Samozrejme, voliť môžete sušenie na vzduchu, no lepšou voľbou je ich utretie mäkkou bavlnenou utierkou.

Odborníci neodporúčajú utieranie papierovými utierkami, pretože tie môžu prstene poškriabať. 

Očista svadobných obrúčok - ako často?

Vyčistiť svadobné obrúčky jednoducho aj doma zvládne úplne každý. Ale viete aj to, ako často by ste mali svoje obrúčky čistiť? Pri bežnom znečistení sa odporúča každý týždeň alebo keď si všimnete, že prsteň stratil svoj lesk. Pokiaľ však ide o profesionálne čistenie svadobnej obrúčky, odporúča sa absolvovať ho 3 až 4-krát ročne.

Odborníci disponujú profesionálnymi čistiacimi prostriedkami a ultrazvukovými strojmi, ktoré dokážu ľahko obnoviť lesk kameňa i kovu, z ktorého je prsteň vyrobený. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba
svadobné doplnky

Čo čítajú ostatní