Veľký svadobný manuál pre hosťa: Ako nevyrobiť faux pas na svadbe?

Veľký svadobný manuál pre hosťa: Ako nevyrobiť faux pas na svadbe?

Svadba je nepochybne prekrásna udalosť, a to najmä v živote ženícha a nevesty, ktorí sa od tohto dňa rozhodli ísť na spoločnú cestu životom. Na svadbe to však nikdy nie je len o dvoch zamilovaných, ale aj o najbližšej rodine a priateľoch, ktorí tento míľnik zdieľajú s nimi.

Preto je dobré sa ako jeden zo svadobčanov, teda svadobných hostí, na tento deň poriadne pripraviť. Dodržiavanie svadobnej etikety je pre niektorých novomanželov veľmi dôležité. Pripravte sa a naučte sa jej najväčšie základy, aby sa nestalo, že vyrobíte povestné faux pax! Povieme vám, čo sa na svadbe nerobí.

Čas príchodu je kľúčový

Svadobné pravidlá hovoria, že by ste mali na svadbu, teraz hovoríme o svadobnom obrade, doraziť “tak akurát”. Nie je dobré prísť príliš skoro a už vôbec nie neskôr. Je neslušné prísť do kostola, na miestny úrad alebo na miesto konania obradu viac, ako o polhodiny skôr. Môže sa stať, že by ste ženícha s nevestou alebo dekoratérov načapali nepripravených. Prísť po začiatku samotnej ceremónie je podľa niektorých odborníkov vrcholom neslušnosti. Nevestu by mal chcieť vidieť kráčať pred oltár každý!

Zaujme ťa: Plánuješ svadbu? Ultra fialová svadobná výzdoba je hit tohto roka

ako sa správať na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Fotky, videá a sociálne siete

Dnes je doba smartfónov, čo nemôže poprieť vôbec nikto. Aj keď si nádherných novomanželov chceme zachytiť v tom najlepšom momente, napríklad pri ceste k oltáru alebo pri výmene prvého bozku, niekedy môžeme pokaziť viac, ako by sa mohlo zdať. Väčšina párov si totiž na tento účel zaplatí drahého fotografa a kameramana a niekedy jednoducho svadobčania so smartfónmi v ruke pokazia jeho dokonalý záber.

Ďalším bodom etikety je nebyť príliš aktívnym svadobčanom na sociálnych sieťach. Vieme, že vašu najlepšiu kamarátku, vyzerajúcu ako princeznú chcete ukázať svetu a pochváliť sa ňou, no niekedy to mladomanželom nemusí byť po vôli. Možno sa s nimi radšej poraďte pár dní pred svadbou.

Biela je tabu

Bod, na ktorý mnohí svadobčania, a to najmä ženy zabúdajú je, že biela farba oblečenia je tabu pre všetkých, okrem nevesty. Možno sa vám to zdá ako hlúpe pravidlo, no na nevestu by sa nemal počas jej veľkého dňa podobať nikto. Na svete je toľko krásnych farieb, tak prečo tentoraz bielu, aj keď je to vaša obľúbená farba a vyzeráte v nej absolútne najlepšie, nevynechať? Nevesta vám za to poďakuje.

Pozri aj: Nevesty pozor: Toto je dokonalá farba pre družičky. Aj tie tvoje!

správne správanie svadobčanov

Zdroj: Shutterstock®

Nerušte v dôležitých chvíľach!

Je veľmi nepríjemné, ak sa otec nevesty konečne odhodlá k príhovoru a vy si so svojím okolím šuškáte, pozeráte do mobilu alebo s niečím hlučne narábate. V čase príhovorov by ste mali všetko odložiť a počúvať, aj keď vás to nezaujíma. Prečo? Na svadbu vás predsa novomanželia pozvali na to, aby ste boli súčasťou tohto dňa a nie na to, aby ste sa správali opovržlivo. Taktiež by ste sa mali zúčastňovať na programe, svadobných hrách a na tancovaní. Uvidíte, že keď odhodíte predsudky, svadbu si užijete naplno.

koľko piť na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Neprežeňte to s alkoholom!

Keď idete na svadbu, zväčša sa tešíte na to, že sa dobre najete a dobre si vypijete na účet mladomanželov. To je všetko v poriadku, boli ste pozvaní na to, aby ste sa cítili dobre. V súlade so svadobnou etiketou to však neznamená, že sa opijete pod obraz boží, nevestu a ženícha už ani nespoznáte, prípadne vyrobíte nejakú nepotrebnú scénu. To by malo byť na svadbe tabu. Tak, ako sa držia na uzde mladomanželia, aby sa stihli všetkým venovať a zabaviť sa až do bieleho rána, tak by ste sa mali držať na uzde aj vy ako hostia.

- Anketa

POZNÁTE TIETO PRAVIDLÁ SVADOBNEJ ETIKETY?

Odpovedalo 115 ľudí  

Áno, poznám všetky. Slušnosť je slušnosť!
98%
Niektoré áno a niektoré sú pre mňa novinka.
1%
Ani nie, pravidlami sa nikdy neriadim.
1%
Nie, ale odteraz ich budem dodržiavať.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 05.04.21 15:20

KS
karma
133.00

Žiadna svadba sa nezaobíde bez faux pas, ale asi to k tomu aj patrí, aj tak sa na to časom zabudne :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní