Sprievodca materiálmi svadobných oblekov: Ako si vybrať?

Sprievodca materiálmi svadobných oblekov: Ako si vybrať?

Ak ste sa nikdy nezaujímali o svadobné obleky, pravdepodobne ste už zistili, že vybrať si vhodný na svoju svadbu môže byť dosť mätúce a náročné. Na prvý pohľad totižto môžu klasické čierne alebo sivé obleky vyzerať úplne rovnako, no pri bližšom pohľade sa ukáže, že je v nich viac detailov, ako by ste možno čakali. Ako sa teda v spleti všetkých svadobných oblekov vyznať?

Jednou z dôležitých vecí, ktorú treba mať na pamäti, je materiál svadobného obleku. Obleky sa totižto vyrábajú z lacnejších, a tým aj menej kvalitnejších materiálov, ale aj z kvalitnejších a drahších. Na prvý pohľad však nemusí byť jasné, z akého materiálu je svadobný oblek pre ženícha vyrobený. Neváhajte preto študovať etiketu alebo sa pýtať predajcov, ktorí by mali presne vedieť, čo predávajú. 

oblek pre ženícha

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vybrať najlepší materiál pre oblek na svadbu?

Výber materiálu je jedným z krokov, ktorý musíte podstúpiť, avšak vyberajte tak, aby ste nemuseli príliš vychádzať zo svojej komfortnej zóny. Na svoju svadbu si v prvom rade vyberajte to, čo sa vám páči a čo sa hodí k vašej osobnosti. Skvelou voľbou je oblek šitý na mieru, pričom si viete vybrať materiál, ale aj strih, ktorý sa hodí k vašej postave. Dôležité je, aby ste sa v deň D cítili pohodlne. Ženích musí v obleku vyzerať dobre, no na druhej strane určite nechce, aby sa v obleku zbytočne potil a cítil nekomfortne.

Pri výbere materiálu samotného obleku je dôležité zohľadniť aj samotnú udalosť. Keďže pohodlie je na prvom mieste, výber obleku môže ovplyvniť miesto konania svadby, ročné obdobie, ale aj štýl samotnej svadby (formálna alebo neformálna svadba). Odborníci odporúčajú voliť skôr klasiku než niečo moderné. Odvážny a výrazný pánsky svadobný oblek vám možno v danej chvíli príde ako skvelý nápad, avšak s odstupom času (pri sledovaní fotografií) to môžete brať ako krok vedľa a vašu nerozvážnosť.

Samozrejme, pri výbere materiálu svadobného obleku je potrebné zohľadniť aj cenu a váš rozpočet. Niektoré kvalitnejšie látky môžu byť drahšie než iné. No ako sa hovorí, do kvality sa oplatí investovať. Menej kvalitné materiály môžu byť nepriedušné, môžu mať vyššiu hmotnosť a byť nepríjemné na pokožke.

Zaujme ťa: Čo by mal ženích vedieť pred svadbou? Toto je 7 najdôležitejších vecí

pánsky oblek

Zdroj: Shutterstock®

Sprievodca materiálmi svadobných oblekov

  • Zmesi – ide o zmes dvoch rôznych látok. Zvyčajne hovoríme o zmesi vlny a ďalšej látky, ako je hodváb, ľan, bavlna a pod. Ich výhodou je všestrannosť. Napríklad zmes vlny a ľanu znamená, že oblek nebude ťažký ako ten vyrobený len z vlny, ale zároveň nebude chladný ako oblek vyrobený z ľanu. Takýto oblek je vhodný skôr na prechodné počasie.
  • Kašmír – kašmír už na prvý pohľad pôsobí luxusne, preto sú takéto obleky o niečo drahšie. Na druhej strane má aj svoje nevýhody, nakoľko sa môže veľmi rýchlo opotrebovať, krčí sa a popravde, neodporúča sa na výrobu pánskych nohavíc, pretože je príliš mäkký a jemný.
  • Chambray – typ bavlnenej látky, ktorá pôsobí ležérnejšie. Tento materiál je ideálny na obleky vhodné na jarnú alebo letnú svadbu. Zvyčajne má svetlomodrú farbu a na pohľad sa podoba džínsovine.
  • Bavlna – prírodné vlákno, ktoré je najčastejšou voľbou pri výrobe oblekov. Ide o pohodlný materiál, ktorý nie je príliš drahý a je ľahko dostupný. Jeho nevýhodou však je, že sa krčí. Hoci sú takéto obleky ideálne na mnoho príležitosti, nevyzerajú až tak formálne.
  • Flanel – možno netradičnejší materiál, ale pokiaľ plánujete zimnú svadbu, tak po ňom určite siahnite. Je to teplý materiál, ktorý zahreje, no pôsobí menej formálnejšie.
  • Ľan – takýto oblek je ideálny na neformálnejšie letné svadby. Pohodlne sa nosí a je krásny na pohľad, no rovnako sa rýchlo krčí. Ak plánujete svadbu na pláží, oblek z tohto materiálu bude pre vás to pravé orechové.
  • Polyester – pre tých, ktorí chcú ušetriť je toto rozumná voľba. Keďže takéto obleky sú vyrobené zo syntetických materiálov, sú omnoho lacnejšie než obleky z iných látok. Jeho nevýhodou je, že je menej priedušný, čím v ňom môže byť o niečo teplejšie.
  • Hodváb – najluxusnejší materiál zo všetkých materiálov. A to sa, samozrejme, odráža aj na cene. Na pohľad pôsobí luxusne a lesklo, no nie je veľmi priedušný. Preto sa hodí skôr na svadby v chladnejšom období.
  • Zamat – mäkký materiál, ktorý nielenže vyzerá luxusne, ale aj na dotyk je veľmi príjemný. Je vhodný a formálne udalosti, avšak menej často sa používa na výrobu pánskych nohavíc. Typickejšie sú len zamatové saká, ktoré sa kombinujú s nohavicami z iného materiálu.
  • Vlna – prírodné vlákno, ktoré je priedušné a nekrčivé, preto je voľbou z rozumu. Vlna je pohodlná, vhodná do každého ročného obdobia a vyzerá dobre na takmer každej udalosti. Výhodou je, že vlnené obleky sú dostupné v matnej i lesklej verzii.

Neprehliadni: Svadobné ponožky pre neho: Aj muži môžu mať svoj deň


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

svadobný oblek

Čo čítajú ostatní