Ľudové tradície na svadbe: Darí sa nám ich udržiavať?

Ľudové tradície na svadbe: Darí sa nám ich udržiavať?
  • 23.11.2022
  • Beáta Hnátová

Ľudové tradície patria k našej krajine už nesmierne dlho, na moderných svadbách sa objavujú čoraz menej. Mnohí mladomanželia nemajú vzťah k folklóru alebo len nevedia, ktorými ľudovými tradíciami mohli svoju svadbu spestriť. Na to sme tu však my a prinášame vám výber z toho najlepšieho, čo môžete na svojej svadbe predviesť a uctiť si ľudové tradície.

Odobierka od rodičov

Odobierka – milý zvyk, ktorý je pre mladomanželov po všetkých stránkach nenáročný. Skúste tieto pytačky zaradiť do svojho svadobného dňa aj vy a vytvorí vám zrána nezameniteľnú svadobnú atmosféru, plnú emócií. Ženích by mal podľa zvyku prísť s rodičmi po svoju nevestu do jej rodného domu. Tá ho tam čaká spolu s rodičmi, krstnými rodičmi, svojou hlavnou družičkou, družičkami a svadobnými hosťami.

Odporúčame: Svadobné dary pre mladomanželov: Aké sú novodobé tradície?

odobierka nevesty

Zdroj: Shutterstock

Ako to prebieha?

Obrad je jednoduchý a nenáročný, pretože jej krstný rodič by mal odrecitovať odobierkový verš, po ktorom nasleduje ďakovanie. Každý zo snúbencov sa poďakuje rodičom a pýta od nich požehnanie pre svoju svadbu. Práve táto časť je zväčša plná emócií a dámy, ale i páni, sa neubránia slzám. V prípade, že dané požehnanie dostali, si na znak spečatenia zväzku pripijú a odoberú sa spoločne na miesto obradu.

Bude sa ti páčiť: Balíček prvej pomoci pre družičky: Malý košík, no veľká záchrana?

priebeh odobierky

Zdroj: Shutterstock

Tip na ozvláštnenie

Samotnú odobierku si môžete spestriť aj menšou hrou na schovávačku, ktorá svadobných hostí určite rozosmeje a odľahčí emotívnu atmosféru. Po tom, ako sa ženích bude snažiť vypýtať si svoju nevestu, mu jej otec ponúkne na výber niekoľko slečien, spomedzi ktorých má spoznať práve tú svoju. Sťažiť to môžete tak, že tieto slečny sú za plachtou alebo inak zahalené a ženích potrebuje svoju nastávajúcu naozaj dobre poznať, aby ju našiel. Pre viac vtipu môžete medzi ne zamiešať aj mládencov.

smejúci sa pár

Zdroj: Shutterstock

Pozor na črepiny!

Ďalší zvyk, ktorého začiatky siahajú do nepamäti, je rozbíjanie tanierov pri vstupe na svadobnú hostinu. Symbol by mali mladomanželia nájsť práve v črepinách, ktoré im prinesú šťastie. Náročnou úlohou je tak v prípade manželov spolupráca a to tak, že jeden z nich má na starosti metlu a druhý zmeták. Samozrejme sa vždy nájdu ochotní hostia, ktorí im to „uľahčia“ a túto milú tradíciu im znepríjemňujú odkopávaním črepín ďalej od nich.

Odporúčame: Svadobná hostina: Čo všetko by na nej nemalo chýbať?

pratanie črepín

Zdroj: Shutterstock

Čepčenie

Asi najkrajším ľudovým zvykom, ktorý sa darí na svadbách dodržiavať, je čepčenie nevesty. Ide naozaj o vrchol večera, ktorý sa začína presne o polnoci, pričom ani táto hodina nie je zvykom len tak náhodou. Symbolizuje začiatok nového dňa, teda nového spoločného života mladomanželov, pričom je ich zväzok spečatený sobášom a manželskou zmluvou.

Nevesta pri tejto príležitosti prichádza v kroji a získava vyšívaný čepiec po tom, čo jej je sňatý zelený vienok, symbolizujúci jej čistotu. Často je toto čepčenie spojené so spevom a s milou vtipnou scénkou, ktorá pobaví, ale neuberá na vážnosti tohto dojímavého obradu. V prípade, že čepčenie vysluhuje skupina folkloristov, pripravte si pre nich výslužku a kopec odvahy na nasledujúci fľaškový tanec. Pozor! Fľaše sú naozaj krehké a treba byť opatrný, bola by to naozaj škoda alkoholu.

čepčenie nevesty

Zdroj: Shutterstock

Redový tanec

Tento redový tanec zvyčajne nasleduje po čepčení nevesty, pričom si nevesta tento svoj kroj necháva oblečený. Obmien je niekoľko, niektoré páry tancujú spoločne a to tak, že ženícha vytancujú všetky ženy a dievčatá a nevestu vytancujú muži a chlapci. No najčastejšie je to tak, že všetko je na neveste. Okolo nej vytvoria všetci svadobčania kruh a za postupného striedania všetci nevestu vytancujú. Po odtancovaní prispejú do misy alebo klobúka finančnou čiastkou, ktorá im poslúži na začiatok ich spoločného života.

redový tanec

Zdroj: Shutterstock

Toto je súhrn tých najtypickejších svadobných zvykov, ktoré sú aj dnes populárne a darí sa ich dodržiavať aj na moderných svadbách. Predpokladáme, že aj tieto zvyky sa môžu rôzniť z kraja na kraj, tak ako je pestrý aj náš folklór. Poznáte ešte nejaké zvyky, ktoré sa vo vašom okolí dodržiavajú? Napíšte nám ich do komentára!

Neprehliadni: Jedinečné svadobné šperky: Inšpirácia od Very Wang

Aktualizovaný článok: 23.11.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 16.02.20 19:46

KS
karma
133.00

Tak my na svadbe plánujeme mať všetky tieto zvyky, tak dúfam, že to nejako zvládneme :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní