Svadobné fotenie: Dá sa na ňom ušetriť?

Svadobné fotenie: Dá sa na ňom ušetriť?
  • 12.11.2018
  • Beáta Hnátová

Ako by sa dalo na svadbe ušetriť, je určite otázka, ktorá každému svadobnému páru víri v hlave. Skúšate to z každého konca, poškrtali ste už všetky možné výdavky a neviete, čo ďalej? Svadobné fotenie vám príde ako položka, na ktorej by sa dalo ušetriť a presviedčate sa, že ju nepotrebujete? Ste si istí? Toto rozhodnutie by ste si mali dôkladne zvážiť a preto sme tu my, aby sme vám v tomto rozhodovaní pomohli.

Ako začať?

Myšlienka šetrenia je pre mnohých naozaj nutná. Niet sa čo čudovať, mnohí z vás si určite myslia, že svadobní fotografi sú nesmierne drahí a že tých pár fotiek, ktoré budú stáť za to, nepovažujete za hodné týchto peňazí. Absurdné pokusy, ktoré končia väčšinou zle, sú napríklad používanie GoPro na hlave svadobného páru či požiadanie hostí, aby vám vytvorili svadobné fotografie. Nehovoríme, že tieto nápady nemôžu v niektorých prípadoch fungovať, no svadba nie je príležitosťou, na ktorej by ste mali skúšať prvýkrát.

Bude sa ti páčiť: Svadobné video: Dá sa na ňom vôbec ušetriť?

Svadobný fotograf

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

Požičanie techniky

Ak je podľa vás tajomstvo úspechu fotografa jeho fotoaparát, mali by ste si vypožičať takúto profi techniku aj vy. Na Slovensku existujú požičovne, ktoré takúto službu sprostredkúvajú a keďže ich je viac, považujte ceny za orientačné. Vypožičať by ste si mali zo základného vybavenia po 2 až 3 kusy, čo znamená, že sa odporúčajú 2 fotoaparáty s asi 3 fotoobjektívmi a nezabudnite ani na 2 blesky. Suma tejto techniky sa pohybuje približne okolo 200 Eur na deň, aj s potrebnými pamäťovými kartami a batériami s nabíjačkou. Vypožičajte si však túto techniku aspoň 2 - 3 dni pred svadbou, aby ste sa danú techniku naučili ovládať.

Vybavenie na fotenie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

Požičanie príslušenstva

Aj keď si myslíte, že to, čo ste si v predošlom kroku vypožičali stačí, ste na omyle. Nesmiete zabudnúť ani na príslušenstvo, ktoré je tiež nesmierne dôležité. Zídu sa vám rozptyľovače svetla z blesku, stojany na ich uchytenie či dáždnik a softbox. V tomto prípade sú však ceny priaznivejšie a tieto 4 položky vás vyjdú na 40 Eur denne. To sa už nezdá tak veľa, však? Bohužiaľ, ešte stále nie sme na konci.

Nájdite si svoju "obeť"!

Bohužiaľ sa takáto svadba nenafotí sama a vy musíte teraz nájsť to najdôležitejšie. Niekoho, kto by zachytil vaše svadobné momenty. Skúste hľadať medzi svojimi známymi či priateľmi! Vyberajte múdro, najlepšie niekoho so skúsenosťami. Záchranou môžu byť študenti, ktorí sa fotografii venujú, no nezabudnite ich aj náležite odmeniť hodinovou sadzbou. V prípade, že nedisponuje skúsenosťami, ktoré požadujete, vyzbrojte ho tutoriálmi, v podobe videí či literatúry a povedzte mu o svojich požiadavkách. V prípade, že mu toho musíte vysvetliť naozaj veľa, je namieste otázka, či je to tá správna osoba na vaše svadobné fotenie.

Pozri aj: Svadobná výstava Košice 2018: Čo všetko sme na nej zažili?

Ako fotiť

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

Riziká v takejto situácii

To najhoršie však ešte len prichádza. V prípade, že sa fotenia ujme váš kamarát, musíte rátať s tým, že v snahe zachytiť všetko, budete mať tony materiálu, ktorý ani len nestihnete prejsť. V horšom prípade bude pôsobiť ako päsť na oko a bude skutočne všade, kam sa ako pár pohnete. A to zrejme nechcete. Profesionálny fotograf vie, ktoré momenty má zachytiť a naopak, ktoré nie sú vhodné. Vie, ako má pôsobiť nenápadne a pritom nič nezmeškať. Toto všetko sú spôsoby, ktoré má profesionálny fotograf osvojené a žiadne faux pas vás s ním nečaká.

Odporúčame: Svadobné dary pre mladomanželov: Aké sú novodobé tradície?

Veľa svadobných fotiek

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

Hotové fotografie

Podarilo sa vám dostať ku vašim fotografiám? Vyzerajú tak ako ste si ich predstavovali? V prípade, že potrebujú retuš alebo náročnejšiu úpravu, máte jasno v tom, kto to urobí? V prípade, že ste svojmu kamarátovi nezaplatili za fotenie, ale urobil pre vás len takúto službu, je to už zrejme na vás. V dnešnej dobe si môžete zohnať softvér na úpravu fotografií a keď ste rýchly, môžete to stihnúť v demo verzii bez poplatkov. Ste však odhodlaní investovať približne 40 hodín svojho času, navyše s neistým výsledkom? Aj keď sa dajú filtre aplikovať veľmi jednoducho na všetky snímky, vaše svadobné fotografie si určite zaslúžia viac a navyše jednotlivo a s citom.

Vytlačené fotografie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock

Tak čo? Už sa vám nezdajú služby fotografa také precenené? Viete si vôbec predstaviť, že by ste mohli toto všetko zvládnuť sami? Nájsť nielen túto potrebnú techniku, ale aj osobu, ktorá by bola ochotná vzdať sa vašej svadobnej zábavy, je podľa nás naozaj náročné, preto by ste takéto smelé nápady mali naozaj poriadne zvážiť. Veď každý verí, že sa žení / vydáva len raz a momenty, ktoré na svadbe zažil, si bude chcieť uchovať v kvalitnej podobe naveky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní