Zásnubné tradície zo sveta: Top 9, pri ktorých sa budeš čudovať!

Zásnubné tradície zo sveta: Top 9, pri ktorých sa budeš čudovať!
  • 06.07.2019
  • Michaela Kožáková

Vezmeš si ma? Na túto otázku čakajú mnohé z nás. A aj naše mamy. Nie je to len taká obyčajná otázka. Skrýva sa za ňou nový, spoločný život, rodina, pranie dvadsiatich párov ponožiek za týždeň, písanie domácich úloh, hypotéka, návštevy svokrovcov. Všetko sa môže začať zásnubami. V našich rodinách sa vo všeobecnosti nedodržiavajú nejaké špeciálne tradície. Buď muž požiada ženu na romantickom mieste, na výročie ich prvého stretnutia alebo v niektorých prípadoch príde požiadať jej otca o povolenie vziať si ju za ženu. Ale čo také indické zásnuby? Alebo tradičné grécke? Čínske pitvanie kurčaťa? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Neprehliadni: Inšpirácie pre zásnuby? Tieto miesta ho donútia pred tebou pokľaknúť

Japonsko

Zdroj: Shutterstock®

Japonsko

Mladý pár nie je skutočne zasnúbený, až kým neprebehne yunio – typické japonské zásnuby. Je to udalosť, počas ktorej sa stretnú rodiny nevesty a ženícha. Počas tejto návštevy si vymenia deväť symbolických darčekov zabalených v ryžovom papieri. Každý z darov predstavuje konkrétne priania a túžby pre snúbencov, ako napríklad dlhovekosť, bohatstvo, vernosť, zdravé deti.

Škandinávia

Zdroj: Shutterstock®

Škandinávia

V škandinávskych krajinách zásnubné prstene nosia ženy, ale aj muži. Ďalší prsteň kupuje ženích v svadobný deň. Tretí prsteň dostane manželka po narodení prvého dieťaťa. Niekedy sa prstene kupujú naraz, aby sa k sebe hodili a pekne vynikli na prste nevesty. Tradične sa zásnuby konajú tri až štyri roky pred samostatnou svadbou. 

Ghana

Zdroj: Shutterstock®

Ghana

Podľa tradície budúci ženích a niekoľko rodinných príslušníkov príde pred dom nevesty a klopaním oznamuje svoj zámer vziať si ju za ženu. Tento „obrad” sa koná len týždeň pred skutočnou svadbou! Čo ak príde poštár s doporučeným listom a zaklope na dvere?

Grécko

Zdroj: Shutterstock®

Grécko

V gréckej kultúre je to otec nevesty, ktorý musí byť požiadaný o povolenie na uzavretie manželstva. Pár sa potom musí zúčastniť troch sedení s kňazom, kde im je vysvetlený význam manželstva a tiež mladí dostanú niekoľko rád do spoločného života. Keď už snúbenci majú toto všetko za sebou, následne sa koná obrovská zásnubná párty so všetkými rodinnými príslušníkmi a priateľmi. Videli ste film Moja tučná grécka svadba?

Odporúčame: Slnečnice na svadbe: Do výzdoby, do kytice aj na koláčiky?

Francúzsko

Zdroj: Shutterstock®

Francúzsko

Tak ako vo väčšine západných kultúr, aj tu sa pár zasnúbi tak, že muž požiada ženu o ruku. Žiadny diamant však žena nedostane. Po tom, čo žena povie áno a muž požiada o požehnanie od jej otca, tak snúbenec kúpi zásnubný prsteň. Ten je neveste navlečený na prst počas malého stretnutia rodín. Celkom rozumné, čo poviete? Čo ak muž kúpi drahý prsteň a žena povie nie?

Turecko

Zdroj: Shutterstock®

Turecko

Dnes ešte stále mnohé turecké rodiny dodržujú tradičné zásnuby. Rodina ženícha prichádza k rodine nevesty. Nevesta pripravuje tradičnú tureckú kávu. Budúcemu ženíchovi nasype namiesto cukru do kávy soľ. Keď ženích kávu vypije, prejavuje tak svoje odhodlanie vziať si dievča za ženu. Najstarší člen rodiny navlečie mladému páru na štvrtý prst na pravej ruke prstene, ktoré sú spojené červenou stužkou. Ten istý vážený rodinný príslušník prestrihne stužku a oznámi oficiálne zasnúbenie. Nasleduje tradičná noc heny, deň pred svadbou, ktorá je spojená s tancami, spevom, obradmi s maľovaním henou. Vyzerá to ako taká menšia svadba. Nevesta má honosné šaty, rodina prenajíma priestory, pozýva všetky ženy z rodiny. Ženích s mužmi sa tiež lúči so slobodou.

Arménsko

Zdroj: Shutterstock®

Arménsko

Arménske zásnuby sú tak veľké, ako aj samostatná svadba. Dokonca prichádza i kňaz, ktorý požehnáva zásnubné prstene. Tak ako v Grécku, tak aj v Arménsku mladý pár chodí na stretnutia s kňazom predtým, ako sa vezme.

Čína

Zdroj: Shutterstock®

Čína

Naozaj veľmi zvláštnu tradíciu dodržuje etnická skupina Daur v Číne. Počas zásnub mladý pár musí spoločne zabiť kurča. Potom ho rozrezať a vybrať pečeň. Na základe vzhľadu pečene sa určí dátum svadby. Ak kuracia pečeň nevyzerá zdravo, tak pár musí zabiť ďalšie kurča, až kým nenájde zdravú pečeň. 

Pozri aj:  Darčeky pre svadobných hostí: Čo darovať družičkám a ženám?

Pakistan

Zdroj: Shutterstock®

India a Pakistan

V týchto krajinách, vo veľmi tradičných kruhoch, sa nevesta a ženích priamo nezúčastňujú zásnubného procesu. Rodina ženícha žiada rodinu nevesty o jej ruku. Ak rodina ponuku akceptuje a strany sa dohodnú, môžu sa začať prípravy na svadbu. V Pakistane a v Indii ešte stále pretrvávajú dohodnuté svadby. V tradičnej hinduistickej kultúre ženy nenosia prsteň na ruke, ale na nohe. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 19.07.19 22:43

karma
100.00

Rada som si prečítala každá krajina má svoje tradície

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní