Svedok na svadbe: Čakajú ťa najprv povinnosti, až potom zábava

Svedok na svadbe: Čakajú ťa najprv povinnosti, až potom zábava

Ste ženíchovým najlepším priateľom, bratom či veľmi blízkou osobou alebo ste ako sestra či skutočná sestra nevesty? Potom je veľmi pravdepodobné, že na svadbe svojho druhého ja budete svedkom či svedkyňou. Túto rolu v žiadnom prípade netreba brať na ľahkú váhu.

Svedok na svadbe má nezameniteľné postavenie, a to nielen v kostole či na civilnom obrade, kedy sedí priamo za nevestou alebo ženíchom, ale počas celého plánovania svadby a následne počas veľkého dňa. Zaujíma vás, aké vás čakajú povinnosti na svadbe svojho najlepšieho priateľa či priateľky?

Nie je to len o zábave

V prípade, že ste si mysleli, že byť svedkom na svadbe je len o zábave, musíme vás sklamať. Platí, že byť svedkom je skôr práca a až potom zábava. Nebojte sa, nebude to také hrozné, no určite sa na vás ženích či nevesta spoliehajú vo viacerých dôležitých úlohách. Čo teda od vás budúci manželia môžu žiadať?

Zaujme ťa: Z tohto odpadneš! Svet ovláda netradičné využitie avokáda

kto je svedok na svadbe

Zdroj: Shutterstock®

Plánovanie svadby

Svedok by sa mal v prvom rade zúčastňovať na plánovaní svadby, a to v prípade, že si to budúci mladomanželia vyžadujú. Ak nie, netreba sa do organizácie vnucovať, no ak vás o niečo požiadajú, je slušné pomôcť im, samozrejme, v rámci vašich možností.

Pamätajte, že všetko je to o dohode a nikto zo svedkovania nemusí mať vopred stres. Nevesta vás môže napríklad požiadať o spoluúčasť na výbere šiat alebo kvetov, zatiaľ čo ženích si môže pýtať oporu pri výbere obleku, čo sú v podstate príjemné starosti.

Samozrejme, ak si to budúci manželia budú želať, môžete im pomôcť aj s výberom DJ alebo živej kapely na svadbu. Rovnako im môžete byť nápomocní aj pri výbere svadobnej torty, vymýšľaní programu na svadbu i dolaďovaní najmenších detailov. 

Keď príde svadba

Je tu svadobný deň a vy ste spomínaným svedkom. Nuž, v tento deň sa od vás čaká oveľa viac, ako doteraz. Už ide do tuhého a nevesta aj ženích pravdepodobne prežívajú od rána nervozitu, aj keď to možno nedávajú najavo. Čaká ich príprava, fotenie, obrad, hostina,… Snažte sa im byť poruke, no nezavadzať.

Sami sa pripravte na svadbu čo najskôr, aby ste mohli byť nápomocní. Napríklad vás môžu požiadať o odvoz dôležitých členov rodiny alebo „uvádzačstvo”, teda vítanie svadobčanov pred kostolom či úradom. Neberte to ako povinnosti, skôr ako česť, že vám dali do rúk také dôležité úlohy.

Pozri aj: Už máš tú svoju? Svadobná pieseň pre rok 2018 čaká len na teba!

hlavné úlohy svedka

Zdroj: Shutterstock®

Bez vás to nejde

Svedok na svadbe je nesmierne dôležitý, a to najmä preto, že bez neho by sa žiadny právoplatný sňatok nekonal. Je predsa signatárom, ktorý svojím podpisom potvrdzuje lásku dvoch ľudí, a to už je naozaj čo povedať. Okrem tohto musia svedkovia v niektorých obradoch aj prehovoriť a zaručiť sa za mladomanželov, vstupujúcich do manželstva.

Áno, to sú oficiality – svedkovia však počas svadby robia oveľa viac. Svedkyňa nevesty sa stará o jej kyticu vždy, keď ju nemôže držať v rukách, pomáha jej s obrovskými šatami a svedkovia majú do kostola či na úrad priniesť aj obrúčky. Na hostine svedkovia väčšinou pôsobia ako profesionálni uvádzači, zabávajú hostí a v neposlednom rade mávajú aj prejav.

Zábava na neposlednom mieste

Dúfame, že sme vám týmto článkom aspoň trocha objasnili, čo rola svedka na svadbe naozaj obnáša. Nenechajte sa však odradiť, pretože ide o naozaj milé povinnosti a najmä obrovskú česť, že vám nevesta či ženích natoľko veria.

Nezabúdajte však na to, že aj vy sa máte na svadbe zabaviť. Tancujte, popíjajte a smejte sa a urobte si s ženíchom či nevestou krásne spomienky, na ktoré nikdy nezabudnete. Všetko zvečnite na fotografiách, na ktorých sa budete o pár rokov dobre zabávať.

Inšpiruj sa: Svadobná torta ako sladké umenie: Jedinečnosť s dôrazom na detail

Aktualizovaný článok: 25.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 08.04.21 10:59

KS
karma
133.00

Svedok zohráva určite veľmi veľkú rolu na svadbe, pre svedka je to určite veľa česť ale aj zodpovednosť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní