Folklórne svadobné šaty: Necháš sa zlákať ľudovou tradíciou?

Folklórne svadobné šaty: Necháš sa zlákať ľudovou tradíciou?
  • 05.05.2023
  • Michaela Kožáková

Industriálna svadba, glamour svadba, svadobný minimalizmus – vôbec ste sa v týchto pojmoch nenašli? Máte radšej radi niečo tradičné? 

Chystáte svadbu niekde v stodole na dedine s moravskými koláčikmi, lahodnými špicmi, s domácim páleným a poriadnou živou hudbou? Takýmto výberom potešíte nielen seba, ale i vašu babičku a staršiu generáciu.

Vhodná svadobná výzdoba, program na ľudovú nôtu, krásny obrad v kostole alebo na zelenej lúke, čepčenie, svadobné šaty,... A vedeli ste, že práve svadobné šaty s tradičnými prvkami sú trendom pre túto jeseň?

Ľudovo inšpirované svadobné kolekcie šiat snúbia tradíciu a modernosť so sofistikovanou ženskou ľahkosťou. Šaty sú charakteristické ľudovými vzormi začlenenými do bavlny, ľanu spolu s tradičnými svadobnými textíliami, ako sú čipky a tyl. Výsledkom sú nádherné a jedinečné svadobné šaty vhodné pre vidiecku, bohémsku svadbu alebo svadbu vo vinici. 

Babičkin kroj

Návrhári takýchto svadobných šiat prevzali z ľudových krojov to najkrajšie, najnežnejšie a vytvorili dokonalé umelecké diela s romantickou náladou. Zamerali sa na detaily ako sú kvetinové vzory, objemné rukávy, lemovanie sukien a mašle s ľudovým motívom, ktoré sú súčasťou šiat alebo sa uväzujú okolo pása. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na tylové, zberané, skladané sukne rôznych dĺžok, V-éčkové výstrihy zdobené čipkou, korzety s kvetinovou potlačou.

Súčasťou celkového výzoru nevestičky je i ozdoba hlavy. Nechajte závoj závojom a vsaďte na zdobené členky a tiary do vlasov, nádherné čepce, venčeky z kvetov, stuhy.  A čo kytica? Vyberte si živé kvety, najlepšie farebné lúčne zviazané krásnou stuhou.

Tak čo, milé nevesty, oslovili vás takéto šaty s nádychom ľudovej tradície? Ak áno, prezrite si galériu nižšie a nechajte sa inšpirovať.

Pozri aj: Aké svadobné šaty sa kedysi nosili? Pozri sa s nami na ich vývoj

svadobné šaty

Zdroj: pinterest.com/secretstoriesbydaalarna/

folklórne šaty

Zdroj: pinterest.com/weddingforward/

ľudové šaty

Zdroj: pinterest.com/magpiewedding/

šaty na svadbu

Zdroj: pinterest.com/nuntatraditionala/

čipkované šaty

Zdroj: pinterest.com/weddingi/

šaty s ľudovým motívom

Zdroj: pinterest.com/folkfit/

vyšívané šaty

Zdroj: pinterest.com/aliceshootspeople/

Aktualizovaný článok: 5.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba
svadobné šaty

Čo čítajú ostatní