Svadobné šaty vo viktoriánskom štýle: Zamiluj sa na prvý pohľad!

Svadobné šaty vo viktoriánskom štýle: Zamiluj sa na prvý pohľad!
  • 04.09.2020
  • Michaela Kožáková

Mnoho neviest hľadá, samozrejme, jedinečné svadobné šaty. A veľa z nich sa zameriava na vintage šaty inšpirované vývojom svadobnej módy v posledných storočiach. Jedným z takých období, ktoré zmenilo podstatu svadobných šiat, bola Viktoriánska éra. 

Bola to práve kráľovná Viktória, ktorá udávala v tej dobe trendy. Jednou z hlavných oblastí, ktoré ovplyvnila, bola svadobná móda a biele svadobné šaty. Nejednalo sa o bežnú tradíciu nosiť na svadbe biele šaty. Na tú svoju si ich Viktória v roku 1840 obliekla. Zámerne si vybrala biele svadobné šaty, aby predviedla ručnú čipku Honiton (historické čipkové vzory Honiton, ktoré sa zameriavali na zvitky a zobrazenie prírodných predmetov, ako sú kvety a listy), a tak podporila jej výrobu v Devone. Nielen sukňu mala lemovanú touto čipkou, ale tiež mala na sebe čipkovaný šál.

S rastúcim vplyvom sa biele svadobné šaty stali symbolom stavu, nie čistoty a nevinnosti, ako to poznáme dnes. Bielu látku bolo ťažké nájsť a nebolo prakticky možné ju znova nosiť. V tom čase totiž neexistovali žiadne čistiarne, biela farba bola teda i ukážkou bohatstva a sily.

Viktoriánska éra bola takmer storočným obdobím, takže nie je ľahké nájsť to, čo je pre ňu presne charakteristické. 19. storočie bolo veľmi rôznorodé, čo sa týka štýlov, strihov, vzorov, ktoré sa veľmi často menili.

Ako vyzerajú svadobné šaty vo viktoriánskom štýle? Poďte sa s nami na niekoľko z nich pozrieť.

Neprehliadni: Aké svadobné šaty sa kedysi nosili? Pozri sa s nami na ich vývoj

Čipka

Zdroj: pinterest.com

Slávna čipka

Či už ide o krajkové svadobné šaty, jemnú čipku alebo ozdobený závoj, dnes je čipka vždy spojená so svadbami a nevestami. A práve tento trend pre svadobné šaty, ako sme už vyššie spomenuli, zaviedla kráľovná Viktória. Po svojom rozmachu v 17. storočí zaznamenala čipka mierny pokles popularity až do konca 18. storočia, a preto si kráľovná Viktória objednala čipku Honiton. V súčasnej dobe môžeme vidieť širokú škálu čipkovaných svadobných šiat a závojov.

Veľké rukávy

Zdroj: pinterest.com

Veľké rukávy

Puff rukávy boli základom svadobnej módy 80. rokov, ale tento trend zaznamenáva svoj návrat v kolekciách svadobných šiat 2020/2021. Nadýchané, nadrozmerné rukávy už nie sú starým, kričiacim štýlom minulých desaťročí. Mnohí špičkoví návrhári ako Vera Wang, Reem Acra a Monique Lhuillier im opäť navrátili zašlú slávu.

Elegantné korzety

Ak naozaj chcete vyzerať, že ste sa práve vrátili v čase, vsaďte na viktoriánske svadobné šaty s korzetom. Pevne priviazaný korzet (zase to neprežeňte) zvýrazní vašu postavu a zároveň podčiarkne vaše ženské kúzlo. Vyjdite z radu s týmito nádhernými svadobnými šatami.

Dlhé rukávy

Zdroj: pinterest.com

Rukávy a nákrčníky

Niektoré z najviac očarujúcich viktoriánskych svadobných šiat majú náladový štýl s dlhými rukávmi a vysokými nákrčníkmi. Čipkované, priliehavé, voľné alebo vyšívané rukávy v anjelskom štýle. Ak chcete vyzerať podmanivo a vkusne, určite si zvoľte krásne svadobné šaty s jemne zdobenými rukávmi a vyšším nákrčníkom, ktorý vám dodá staromódny a romantický vzhľad. 

S nádychom gotiky

Zdroj: pinterest.com

S nádychom gotiky

Nikto nikdy nepovedal, že sa musíte držať bielej farby. Je to váš svadobný deň a je len na vás, akú výzdobu, tému či šaty chcete mať. Ak máte odvahu, vyberte si pozoruhodné čierne viktoriánske svadobné šaty, ktoré dokážu urobiť veľký dojem. Ohromujúce šaty v tmavých odtieňoch, alebo jednoducho inej farby ako bielej, vyzerajú absolútne odvážne a dramaticky. Dali by ste sa na takéto niečo nahovoriť?

Pozri aj: Ružová svadobná kytica pre všetky nevesty aj pre každý svadobný štýl!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba
svadobné šaty

Čo čítajú ostatní