Udržateľnosť a ekologické svadby: Najnovší trend pre rok 2021

Udržateľnosť a ekologické svadby: Najnovší trend pre rok 2021
  • 24.02.2021
  • Michaela Kožáková

Mnoho ženíchov a neviest čaká, kedy sa konečne toto nepríjemné obdobie skončí a budú môcť začať znova plánovať a uskutočniť svoju vysnívanú svadbu. Zatiaľ, čo sme sa utápali v hneve, poplakali si, obávali sa o vrátenie rezervačných poplatkov, sme si možno ani neuvedomili, že počas Covid-19 náš dopad na životné prostredie sa značne znížil. Odborné časopisy uvádzajú, že nastal pokles oxidu uhličitého a oxidu dusičitého až o 40 %. A práve udržateľnosť sa stáva kľúčovým zameraním pre svadby plánované v roku 2021, pretože ľudia si viac uvedomujú svoj vplyv na životné prostredie. Ako zorganizovať takú ekologickú svadbu?

Zodpovednosť na prvom mieste

Možno ste sa nikdy nad tým nezamýšľali, ale vedeli ste, že jedna svadba vyprodukuje približne rovnaké množstvo emisií CO2, koľko vyprodukuje päť ľudí za rok? Pravdepodobne nastal ten čas, kedy aj my môžeme spraviť niečo pre naše životné prostredie. Neznamená to však, že naša svadba bude obyčajnejšia, nudnejšia alebo nie taká, akú sme si vysnívali. Ide o redukovanie zbytočného odpadu a snahu byť čo najekologickejší napríklad vo výbere miesta, výzdobe, ktorá aj tak skončí v kontajneri, stravovaní či ďalších neoddeliteľných veciach súvisiacich so svadbou.

Neprehliadni: Korzetové svadobné šaty s krajkou i bez nej: Trend roka 2021

recyklovanie

Zdroj: shutterstock

Recyklujte, vyrábajte, požičajte

Svadobná výzdoba je dôležitou súčasťou vášho jedinečného dňa a je to práve ona, ktorá vytvára celkovú atmosféru. Dajte veciam druhú šancu a recyklujte. Miesto drahých váz použite veľké sklenené poháre, ktoré ozdobíte stuhami. Z plechovíc jednoducho vyrobte romantické lampáše. Niektoré zariadenie dokonca ponúkajú „erárnu" výzdobu, ktorú môžete doplniť podľa svojich predstáv. Neobjednávajte umelé kvety a tie živé vo vázach vymeňte za lúčne (ak to obdobie dovoľuje) alebo si zvoľte črepníkové, ktorým svadba neuškodí.

Milé nevesty, požičajte si rodinné šperky od vašej mamy, nekupujte drahú bižutériu, ktorú pravdepodobne uskladníte doma v zásuvke a už ju nikdy na seba nedáte. 

Svadobné oznámenia a pozvánky môžete vymeniť za elektronickú podobu a rozposlať ich mailom. Tie páry, ktoré si potrpia na tradíciách, môžu staviť na recyklovateľný papier.

Ekologická svadba

Zdroj: shutterstock

Ešte ekologickejšie

Ak plánujete menšiu svadbu, nechajte kaštiele kaštieľmi a zámky zámkami. Zvoľte si dedinské stodoly, vinice alebo i záhradu vašej babičky. Nepotrebujete veľa dekorácií, prírodné prostredie a zeleň naokolo je nádhernou výzdobou samou osebe. Objednajte autobus, ktorí privezie vašich hostí. Nielen že je to šetrnejšie k životnému prostrediu, ale i lepšie pre hostí, ktorí sa chcú osviežiť alkoholickými nápojmi. 

Zvyšky jedla sú jedným z najväčších zdrojov odpadu pokiaľ ide o udalosti ako sú svadby. Svojím hosťom chceme dopriať a často ponúkame obrovské porcie o 4 chodoch. Nielenže to je plytvanie zdrojmi, ale aj vašimi peniazmi. Stavte na bufetové stoly s pestrou ponukou. Zvyšky jedla môžete ponúknuť útulkom alebo farme so zvieratami. Používajte tiež výrobky od lokálnych dodávateľov, nedovážajte zbytočne z diaľky. 

Do svadobných pozvánok môžete pridať poznámku o svadobných daroch. Poproste svojich hostí, aby vám radšej dali peniaze, kúpili niečo vyrobené z udržateľných zdrojov alebo darovali príspevok charite vo vašom mene. 

Zabudnite na magnetky či sladkosti v plastových obaloch. Podarujte vašim svadobčanom malé sukulenty v kvetináčoch alebo balíček so semienkami. 

Krásnym rituálom, milou spomienkou na veľký deň a zároveň ekologickým počinom je sadenie stromčeka, ktorý si mladomanželia vezmú domov a neskôr môžu zasadiť vo svojej záhrade. 

Pozri aj: Svadba v odtieňoch mäty: Jemná farba, ktorej neodoláš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Chromíková 27.03.21 12:38

MC
karma
109.00

Aj keď je svadba jedinečná udalosť ekológia je vždy na mieste.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 27.03.21 17:55

MM
karma
100.00

dobrý článok s výbornými podnetmi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

svadobný deň
svadobná výzdoba

Čo čítajú ostatní