Svadba a manželstvo? Kedy je správny čas začať s partnerom diskutovať o budúcnosti?

Svadba a manželstvo? Kedy je správny čas začať s partnerom diskutovať o budúcnosti?

Občas máme pocit, že chlapi sú v živote viac nerozhodnejší než ženy. Áno, každej žene trvá, kým sa vychystá na večeru, rozhodne sa pre topánky, ktoré si napokon aj kúpi – ale toto sú len nepodstatné maličkosti.

Pokiaľ ide o svadbu a manželstvo, každý by mal do manželstva vstupovať dobrovoľne a mal by vedieť, čo vlastne v živote a od života chce. Každá žena už od detstva sníva o princeznovskej svadbe. O krásnych bielych svadobných šatách, poschodovej svadobnej torte a o princovi na bielom koni, ktorý ju spraví tou najšťastnejšou ženou pod slnkom.

Ak ste vo vzťahu, možno už máte pocit, že by ste sa mali posunúť ďalej. Spraviť ďalší krok, ktorý ovplyvní a zmení vašu budúcnosť. Vraví sa, že ženy sú skôr pripravené na svadbu. Že sú tie, ktoré všetko vo vzťahu iniciujú. Avšak, kedy je správny čas rozprávať s partnerom o spoločnej budúcnosti? O svadbe, a teda aj o manželstve?

Rozhovor s partnerom o manželstve môže byť náročný. Spoločná budúcnosť je predsa len vážna téma. Hlavne keď viete, že manželstvo (nehovoriac o deťoch) je konečným cieľom – práve preto je potrebné vystihnúť ten najlepší čas na rozoberanie danej témy.

Spraviť to nečakane a sledovať na reakciu partnera alebo si to všetko poriadne premyslieť a na rozhovor o manželstve sa vopred pripraviť? Premyslieť si všetky argumenty, prečo je svadba skvelým krokom vo vzťahu. Kedy je ten správny čas na tento rozhovor?

Začnite budovaním dôvery

Vo vzťahu je najdôležitejšie budovanie dôvery, a to najmä prostredníctvom vyjadrovania pocitov lásky a rešpektu, ktorý je potrebný v dlhodobom vzťahu.

Keď si vybudujete dôveru a budete sa cítiť pripravení urobiť ďalší krok, podeľte sa oň. Ak jeden z partnerov cíti, že by chcel urobiť ďalší krok, je dôležité vyjadriť tieto potreby partnerovi. V prípade, že sa druhá osoba necíti byť pripravená, je dôležité prediskutovať, čo by sa dalo urobiť pre to, aby svoj názor zmenila.

Vo vzťahu je dôležité hľadať kompromis. Porozprávajte sa o tom, čo by ste mohli spraviť pre to, aby aj partner zmenil názor na manželstvo.

Najprv prediskutujte manželstvo a až potom sa sťahujte

Pripravenosť na manželstvo je u každého individuálna. Niekto si musí najskôr „vyskúšať“ spoločné bývanie, aby zistil, či toto je skutočne to, čo v budúcnosti chce. Či sú obaja partneri pripravení na spoločnú budúcnosť, a teda aj na manželstvo.

Avšak, odborníci tvrdia, že predtým, ako začnete uvažovať nad spoločným bývaním, mali by ste sa porozprávať o manželstve. Sťahovanie predtým, ako otvoríte tému manželstva, nemusí byť dobrým nápadom. Dôvod? Ak si jedna osoba myslí, že vzťah smeruje k manželstvu, zatiaľ čo druhá sa sústredí len na to, čo by sa mohlo vyvinúť, môže dôjsť k zraneniu citov u jedného z nich.

Partner túžiaci po manželstve môže mať pocit, že vzťah smeruje týmto smerom, hoci to tak nemusí byť. To vedie k zbytočnému trápeniu a frustrácii. Po spoločnom bývaní je akýkoľvek rozchod ťažší, takže vzťah môže pokulhávať a nemusí byť tým, čo niektorý z partnerov skutočne chce.

Neprehliadni: Svadobný závoj ako svadobný doplnok: Čo potrebuješ vedieť o jeho správnom nosení?

Ako začať rozhovor o manželstve

Keď ste pripravení na tento rozhovor, pristupujte k nemu otvoreným, láskyplným a nekonfliktným spôsobom. Vyskúšajte napríklad niečo v štýle: „Premýšľal/a som o našom vzťahu a cítim, že by som chcel/a v našej spoločnej budúcnosti napredovať, a chcel/a som si vypočuť tvoj názor o tom, ako si na tom ty."

Takýto začiatok otvára partnerovi možnosť vyjadriť svoje pocity bez pocitu nátlaku – a poskytuje priestor aj partnerovi, ktorý iniciuje rozhovor.

Ako zistiť, že je pripravený na manželstvo?

Pripravenosť na manželstvo je osobný a individuálny proces, ktorý pre každého človeka môže mať rôzne prejavy. Nie je však nezvyčajné, že existujú určité znaky a signály, ktoré naznačujú, že niekto je pripravený prejsť do tejto životnej fázy. Tu je niekoľko príznakov, ktoré môžu naznačovať, že niekto je pripravený na manželstvo:

  • Stabilita a zrelosť: Osoba, ktorá je pripravená na manželstvo dokáže riadne riadiť svoje emócie, komunikovať a vyrovnávať sa s konfliktnými situáciami. Je schopná preukázať empatiu a mať zdravé medziľudské vzťahy.
  • Jasné hodnoty a ciele: Pripravený človek má zvyčajne jasnú predstavu o tom, čo očakáva od manželstva a akým smerom chce viesť svoj život po boku partnera.
  • Finančná stabilita:. Osoba, ktorá je pripravená na manželstvo, je schopná zodpovedne riadiť svoje financie a plánovať budúcnosť. Má stabilný zdroj príjmu a je schopná sa spoločne s partnerom vyrovnať s finančnými výzvami.
  • Silná túžba po dlhodobom partnerstve: Pripravený človek cíti silnú túžbu po dlhodobom a trvalom partnerstve. Má pocit, že je pripravený zdieľať svoj život so svojím partnerom a vytvoriť spoločnú budúcnosť. Je ochotný investovať čas, úsilie a energiu do vzťahu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní