Svadobný závoj ako svadobný doplnok: Čo potrebuješ vedieť o jeho správnom nosení?

Svadobný závoj ako svadobný doplnok: Čo potrebuješ vedieť o jeho správnom nosení?

Hovorí sa, že závoj premení ženu v krásnych bielych šatách na nevestu, a my s tým súhlasíme! Na splývavej látke je niečo nesmierne romantické. A je jedno, aký závoj budete v deň D voliť, každý z vás urobí skutočnú nevestu.

Svadobný závoj dodáva nehu a romantický nádych neveste. Je to symbol čistoty, tajomstva a elegancie. Môžeme ho považovať za špeciálny doplnok, ktorý sa hodí k väčšine typov svadobných šiat i neviest. Avšak, viete aj, kedy si ho nasadiť a kedy dať dole?

História svadobných závojov

História týchto svadobných doplnkov siaha až do staroveku a je spojená s rôznymi kultúrami a tradíciami. Svadobné závoje slúžili ako symboly čistoty, tajomstva a nehy a stali sa dôležitým prvkom svadobného vzhľadu.

Vedeli ste, že závoje nie sú žiadnym moderným výmyslom? Už staroveké civilizácie mali tradície nosenia závojov na svadbách. Verili totižto, že závoje ich ochránia pred zlými duchmi a škodlivými vplyvmi. V starovekom Ríme boli závoje považované za symbol pokory.

V niektorých kultúrach závoje symbolizovali panenstvo a nevesta ich nosila až do konca obradu, keď sa vykonala výmena sľubov. Dá sa povedať, že tradícia spájaná so závojmi sa čiastočne zmenila za čias viktoriánskej éry. V danej dobe totižto závoje boli považované za symbol bohatstva a spoločenského postavenia. Závoje tak boli často zdobené krajkou, kamienkami a perlami.

Až v modernej dobe, t.j. v 20. storočí sa začali závoje používať ako módny doplnok nevesty. Závoje sa stali viac variabilnými a prispôsobiteľnými štýlu nevesty. A tak v dnešnej dobe si nevesty môžu voliť medzi rôznymi typmi závojov.

Pozri aj: Šaty na svadbu pre svadobných hostí: Čo si obliecť na tú letnú?

Typy závojov pre nevestu

Existuje mnoho rôznych typov svadobných závojov, ktoré sa líšia vo forme, dĺžke, štýle a spôsobe nosenia.

  • Katedrálny závoj: Najdlhší a najformálnejší typ závoja. Ide o dlhý závoj, ktorý v podstate nevesta ťahá za sebou. Meria niekoľko metrov a je často vyhľadávaný nevestami, ktoré milujú „vau“ efekt.
  • Kaplnkový závoj: Je trochu kratší než katedrálny závoj. Zvyčajne sa končí na úrovni chodidiel a dodáva elegantný a formálny vzhľad.
  • Závoj s dĺžkou po končeky prstov (fingertip závoj): Je populárnou voľbou pre nevesty, ktoré si želajú elegantný, ale nie príliš dlhý závoj. Jeho dĺžka končí na úrovni končekov prstov a poskytuje pohodlnú a praktickú voľbu, ktorá neobmedzuje pohyb nevesty.
  • Birdcage závoj: Krátky závoj, ktorý pokrýva len časť tváre nevesty. Je vyrobený z jemnej sieťky alebo čipky a poskytuje retro a zároveň elegantný vzhľad.
  • Baletný závoj (waltz závoj): Niečo medzi dlhým katedrálnym závojom a krátkym fingertip závojom. Jeho dĺžka sa končí niekde medzi chodidlami a kolenami nevesty. Tento typ závoja je vhodný pre nevesty, ktoré si želajú pôsobivý vzhľad, ale nie príliš dlhý závoj, ktorý by im bránil v pohybe.
  • Flyaway závoj: Závoj je dlhý približne 60 cm a siaha po okraj živôtika šiat. Tento typ závoja poskytuje ležérny a moderný vzhľad.
  • Mantilla závoj: Španielsky závoj, ktorého okraj je vyrobený z čipky, ktorá lemuje hlavu nevesty. Je to elegantný a romantický závoj.
  • Juliet závoj: Krátky závoj, ktorý pokrýva časť tváre a zvyčajne sa upevňuje na strane hlavy nevesty. Je vyrobený z jemného tylu alebo čipky a pridáva jemný a vintage dotyk k svadobnému vzhľadu.
  • Blusher závoj: Kratší závoj, ktorý je navrstvený nad hlavným závojom a zakrýva tvár nevesty. Počas ceremoniálu sa zvyčajne zdvíha, aby odhalil tvár nevesty pri pohľade do očí ženícha.

Pri výbere svadobného závoja je dôležité zvážiť váš osobný štýl, typ a dĺžku svadobných šiat a celkový dojem, ktorý chcete dosiahnuť. Mali by ste tiež brať do úvahy vašu postavu a tvar tváre, pretože niektoré typy závojov sa k niektorým typom tváre hodia viac ako k iným.

Zaujme ťa aj: Dojímavé svadobné fotografie z prvého stretnutia: Emócie, ktoré musia byť zachytené na fotke!

Kedy si nasadiť závoj

Hoci vás možno láka nasadiť si závoj hneď, ako si oblečiete svadobné šaty, no nerobte. V prvom rade si prejdite svoj časový harmonogram. Ak sa pred obradom budete ešte presúvať na svadobné fotenie alebo máte kaderníčku naplánovanú na podstatne skorší termín, tak si závoj nasaďte až pred fotením alebo obradom, aby ste si ho nepokrčili alebo nezničili. Poprípade, požiadajte o jeho nasadenie svoju hlavnú družičku.

Budete sa na obrad presúvať svadobným autom? Tak aj v tom prípade počkajte s nasadením závoja až pred kostolom alebo obradnou miestnosťou. Nechcete si ho totižto pokrčiť alebo prišliapnuť pri nastupovaní a vystupovaní z auta.

Kedy závoj odložiť?

Jedná vec je jeho nasadenie, no tá druha jeho zloženie z hlavy. V tomto prípade je to len na vás. Ak volíte dlhý kaplnkový alebo katedrálny závoj, zložiť si ho budete chcieť hneď po obrade a fotení. Pri prvom tanci a celej zábave môžu byť takéto dlhé závoje nepraktické – ľahko by sa mohlo stať, že by vám po ňom hostia pošliapali alebo aj vy samy.

Ak máte kratší závoj, tak s jeho zložením môžete počkať. Môžete ho odložiť pri prezliekaní sa do „popolnočných šiat“ alebo vám ho zložia pri čepčení.

Ako pripnúť svadobný závoj, aby držal?

Hoci hrebeň pripevnený k závoju môže byť pomerne bezpečný, posledná vec, ktorú chcete, je, aby vám závoj uprostred obradu odletel! Namiesto toho závoj prisponkujte k vlasom. Použite sponky, ktoré sa hodia k vašej farbe vlasov.

Stačí jedna alebo dve sponky, aby závoj držal a neodletel vám alebo nespadol. Dbajte však na to, aby boli sponky ukryté pod vlasmi.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

-12 komentár

Návrat hore
Autor článku

svadobné doplnky

Čo čítajú ostatní